Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Miękki i wpadający w podłogę pedał po regeneracji tylnych zacisków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robiłem ostatnio regenerację tylnych zacisków (kompleksowo). Poskładałem wszystko dość dokładnie, założyłem nowe klocki i tarcze. Samemu prowizorycznie odpowietrzyłem zaciski (nie miałem pomocnika, więc niezbyt dokładnie) i teraz pedał hamulca powoli opada w podłogę, a hamulce są dość słabe. Oglądałem zaciski z różnych stron i wycieków nie zauważyłem.

Tłoczek w zaciskach wkręciłem o 1 mm bardziej, żeby "na luzie" zacisk zmieścił się z klockami. Z tego co wiem, to tłoczek sam powinien klocki docisnąć.

Czy taki efekt to może być tylko skutek wycieku, czy trzeba go po prostu porządnie odpowietrzyć ?

Dodam jeszcze że przy zgaszonym silniku pedał jest twardy i nie wpada w podłogę (więc wyciek raczej odpada).

Opublikowano

kolego weź kogoś żeby wsiadł do auta i pompowal hamulec a ty odkręc odpowietrznik bo na 100procent masz powietrze w układzie i pompa nie robi ciśnienia z tad przyczyna wpadającego hamulca w podłogę.

Opublikowano

masz zapowietrzone tylne zaciski

metodą tradycyjną ich nie odpowietrzysz

info na handy :wink:

Opublikowano

Tomek, to moze od razu tutaj napisz, m? Bo z checia rowniez bym sie chcial dowiedziec i czy specjalistyczny sprzet bedzie potrzebny czy jest jakis inny sposob :wink:

Opublikowano

taaaaa..... specjalistyczny :wink: szczypce Morse'a,

zwykła strzykawka 20ml z apteki za 30gr i węzyk

dobra napisze co mi tam, sprzedam kolejny mój patent z którego

bedzie sie smiac połowę tego forum :decayed:

ale szyderców musze zmartwic, jest skuteczny, a więc:

szczypcami przez szmatę ściskamy przewód hamulcowy

odkrecamy delikatnie odpowietrznik, zakładamy przewód ze strzykawką na odpowietrznik i wyciagamy powietrze i płyn, szybko zakrecamy odpowietrznik

wylewamy ze strzykawki to co w niej jest i robimy jeszcze raz tak samo

potem zdejmujemy szczypce i finał

tyrzeba uwazac przy robieniu vacuum w zacisku aby powietrze przez gwint

w zacisku i odpowietrzniku nie wchodziło do zacisku

ale to czuc jak sie wyciaga tłoczek ze strzykawki że "coś " trzyma

mozna jeszcze innym sposobem ale trzebą zdjąc zacisk z jarzma

zablokowac tłoczek i wytrząśc całe powietrze z zacisku przez odpowietrznik

a teraz prosze o :oklasky:

:polew::polew::polew::polew::polew:

Opublikowano

Dzieki :brawo:

Zabiore sie za to w wolnej chwili.. Jak juz powyciagam plyn i powietrze poprzez odpowietrznik to zakrecam i puszczam szczypce i koniec ? Ewentualne uzupelnienie plynu ?

Opublikowano

jak jest konieczne uzupełnienie płynu to jak najbardziej

zwykle ubywa niewiele, jakieś 50ml

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za poradę, spróbuję zrobić tak jak piszesz - mam nadz. że odniesie to skutek bo już mi się nie chce zacisków demontować. I tak się grzebałem z tymi hamulcami i łożyskami chyba ze 3 dni :wink: Jakiś bałwan poprzednio zmieniający klocki wsadził klocki od zacisku alu, więc klocki się zablokowały w zacisku i hamulców tylnych praktycznie nie było.

Swoją drogą to niezłą manianę odstawili konstruując zacisk, który się nie da normalnie odpowietrzyć :facepalm:

Opublikowano

fabrykę ch...uj obchodzi w jaki sposób ktoś bedzie to odpowietrzał

oni robią po swojemu (na Vacuum) i jest ok

gorzej jest juz jak sie ktos do tego zabierze

Opublikowano
  • Autor

Próbowałem dzisiaj rano tej metody ze strzykawką i nie do końca jest dobrze. Tzn. problem jest taki że jak odkręcę leciutko odpowietrznik i próbuję ciągnąć to płyn wcale nie ma chęci lecieć. Jak z kolei odkręcę nieco mocniej to wtedy podejrzewam że gwint odpowietrznika popuszcza powietrze. I tak źle i tak niedobrze. Może strzykawkę mam za słabą - nie wiem (taka zwykła aptekarska 20ml). Na ile ten odpowietrznik wystarczy popuścić - 1/4, 1/8 obrotu ?

Już mnie kur**ca z tym bierze. Śmieją się z Opli, a ja jakoś w starym Rekordzie i Omedze (dawno temu) nie miałem z tym problemu. Zaciski alu są poprawione pod tym względem ? Tzn. dadzą się normalnie po ludzku odpowietrzyć czy to samo g***o ?

Opublikowano

tego sie właśnie obawiałem :facepalm:

musisz zdjąc zacisk, wypompowac tłoczek jakieś 10mm

potem go zablokowac, potrząsnąć nim energicznie kilka razy

druga osoba pompuję 2-3 razy i trzyma

wówczas odkrecasz odpowietrznik, musisz zrobic to kilka razy

Opublikowano
  • Autor

Jest pewna poprawa, pedał nie zapada się tak jak na początku. Ale do końca dobrze też nie jest. Zrobię tak jak piszesz, tylko sobie muszę zorganizować pomocnika do pompowania.

---------- Post dopisany at 14:45 ---------- Poprzedni post napisany at 12:05 ----------

ale to czuc jak sie wyciaga tłoczek ze strzykawki że "coś " trzyma

Tzn. jak trzyma to znaczy że dobrze, bo nie ciągnie lewego powietrza z gwintu odpowietrznika tak ?

szczypcami przez szmatę ściskamy przewód hamulcowy

A czy konieczne jest zaciskanie przewodu jak się ma np. dość dużą strzykawę, która pomieści sporo płynu ? Czy wtedy nie będzie tego efektu i nie uda się odpowietrzyć tą metodą ?

Opublikowano

myślę ,że zaciśnięcie przewodu pozwoli Ci zrobić dobre podciśnienie ,a o to chyba się rozchodzi by zrobić maksymalne podciśnienie w zacisku :wink:

Opublikowano

true

Opublikowano
  • Autor

Znalazłem dużą lekarską strzykawkę szklaną, spróbuję z taką - bo te plastikowe nie dają rady :wink:

Opublikowano

Ja pierdziu ale wy macie pomysły z tym odpowietrzaniem i męki :) to teraz ja wam zdradze patent na to odpowietrzanie bez żadnych kombinacji, wyjmowania i trząchania zaciskiem. Idziemy do sklepu motoryzacyjnego i dobieramy przewód PCV taki aby na wcisk wszedł na odpowietrznik, kupujemy go około 5-6 metrów. jeden koniec zakładamy na odpowietrznik a drugi wkładamy do zbiorniczka płynu hamulcowego. Odpalamy samochód, luzujemy odpowietrznik i ze 30 razy pompujemy pedałem w miarę najmocniej jak możemy, bez odpalania nie polecam, noga może zaboleć :). Następnie zakręcamy odpowietrznik i cieszymy się odpowietrzonym zaciskiem. Zaciskamy przedów PCV na końcach a jego zawartość spuszczamy albo do zbiorniczka albo do recyclingu. Patent sprawdzony i 1000% pewny.

Opublikowano

Pane ,toż to najprostszy patent do odpowietrzenia w 2 osoby...ameryki nie odkryjemy jak tak dalej pójdzie....,a cytując Ciebie to dopiszę "..ja pierdziu.."

Opublikowano
Pane ,toż to najprostszy patent do odpowietrzenia w 2 osoby...ameryki nie odkryjemy jak tak dalej pójdzie....,a cytując Ciebie to dopiszę "..ja pierdziu.."

ale to sie odpowietrza w jednoł osobe :) i to bardzo skutecznie

Opublikowano

już widze tą skutecznosc :facepalm:

powietrze jak jest tak jest w zacisku

dopóki go nie ruszysz to jesteś w czarnej d...

Opublikowano
  • Autor

Potwierdzam skuteczność metody devastation'a ze strzykawką. Hamulce już się znacznie poprawiły po kilkukrotnym odciągnięciu płynu z powietrzem z każdego zacisku. Dla pewności w weekend zrobię jeszcze akcję z potrząsaniem zaciskami.