Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Dziwne zachowanie silnika podczas działania klimy...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. mogłby mi ktos wytlumaczyc gdyz ostatnio zauwazylem cos takiego chociaz mysle ze to jest normalne...

nie pamuetam jak dokladnie pierwszy raz to zauwazylem ale pamietam jak to sprawdzielem a dokladnie chodzi mi o to iz stoje sobie niunią na luzie zwiekszam obroty no do 1800 obrotow/min i wlaczam klime a oboroty same spadaja do okolo 1300 na min a nogi z pedalu gazu nie zdejmowalem. i oczywiscie jest odwrotnie tzn jak mam wlaczona klime a pozniej wylacze to obroty rosna, czy to jest normalne ze porpostu klima zabiera troche mocy silnikowi??

Opublikowano

To że klima zabiera moc silnikowi i zwiększa zużycie paliwa to wie każdy. Ale że włączenie klimy powoduje obniżenie obrotów z 1800 do 1300 to według mnie nie jest normalne. Może sprężarka się kończy i pracuje z oporem. A co się dzieje jak włączysz klimę gdy silnik pracuje na wolnych obrotach? Czy zgaśnie? Ja mam co prawda benzynę i na wolnych obrotach mam 840 obr/min a w momencie włączenia klimy przydusi go tak do 650 ale odrazu się podnosi i trzyma około 780-820 obr/min.

Opublikowano

jak chodzi na wolnych obrotach to nic sie nie dzieje, czyli pewnie jest porostu tak ze klima zabiera mocy troche. ale klima itd bez zadnych zastrzezen jest wiec moze tak powinno byc.

Opublikowano

Sprężarka klimatyzacji zabiera silnikowi zawsze tyle samo mocy, na wolnych obrotach także, nie ważne czy ustawisz 18 st.C czy też 25st.C; - czynnik chłodzący w układzie musi być sprężony. Więc mi się to wydaje dziwne że na wyższych obrotach go przydusi a na wolnych nic się nie dzieje.

Opublikowano

Na wolnych obrotach sterownik silnika przy zwiększeniu obciążenia przy załączeniu sprężarki na pewno zwiększa dawkę, żeby silnik się nie dławił. Przy wciśniętym gazie jak trzymasz na obrotach i włączysz klimę, sprężarka obciąży silnik ale może nie na tyle, żeby sterownik musiał zwiększać dawkę chroniąc przed zadławieniem silnika. Myślę, że to jest normalne i nie martwiłbym się tym.

Opublikowano

No to pozostaje jeszcze porównać z innymi audiczkami....

Opublikowano

to musiualby ktos tak zrobic jak ja i wtedy opisac swoje spostrzezenia ;)