SowaBezOka Opublikowano 16 Lipca 2012 Opublikowano 16 Lipca 2012 Odkad kupilem A4 nie dziala w niej klima. Chcialbym ją uruchomić. Kupilem pasek, gdyz go nie bylo, zalozylem i przy odpaleniu auta jest "swierszczenie" (kuzyn stwierdzil, ze swierszcze zamontowalem w aucie). Pojezdzilem dwa dni tak i nic nie ruszylo. Po wlaczeniu platku sniegu na panelu klimatyzacji auto jakby nie reaguje. W poprzedniej audi lekko obroty jednokrotnie zafalowaly (przy wlaczeniu, czy wylaczeniu) a tutaj nic sie nie dzieje... Co polecacie? Demontaz kompresora?
darko Opublikowano 16 Lipca 2012 Opublikowano 16 Lipca 2012 Witaj kolego,przyczyn może być wiele może brak czynnika,może jakiś czujnik,może masz nie ten panel klimatronika.Podepnij VAG-a na pewno jakieś błędy wypluje,od czegoś trzeba zacząć.
SowaBezOka Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Opublikowano 16 Lipca 2012 Bledow zadnych nie bylo jak podpinalem kilka miesiecy temu VAGa. Teraz jak zalozylem pasek to nie sprawdzalem. Jedno co wiem to na 100% nie ma czynnika . Ale nie chcialbym go uzupelnic nie bedac pewnym, ze bedzie dzialalo, szkoda pieniedzy. Za pomoca VAG'a moge sprawdzic sprezarke i inne elementy klimy nie majac czynnika?
darko Opublikowano 16 Lipca 2012 Opublikowano 16 Lipca 2012 Nabij azotem,poczekaj z 30 min. i jak nie będzie jakiejś nieszczelności można śmiało nabić kompleksowo,czynnik,olej i barwnik.Na sucho nie ma co próbować bo można sobie niepotrzebnie narobić kosztów.Można sprawdzić za pomocą VAG-a choć to nie jest zalecane. ---------- Post dopisany at 21:38 ---------- Poprzedni post napisany at 21:35 ---------- Skoro masz pustą klimę warto by od razy wymienić osuszacz i dławik-dysza rozprężna.
SowaBezOka Opublikowano 23 Lipca 2012 Autor Opublikowano 23 Lipca 2012 Wszedlem pod auto i co sie okazuje: - Osuszacz zakurzony, wyglada jakby siedzial w aucie od poczatku jego skonstruowania... - Od tylu sprezarki (od strony kabiny) jedna srubka wystawala tak, ze dokrecilem ja recznie, a pozniej narzedziami, - Jeszcze do 6 dni temu pocil mi sie silnik z pokrywy zaworow, wiec duzo rzeczy jest tam w oleju i nie wiem czy to jeszcze ten olej z pokrywy czy ze sprezarki, tak czy owak uszczelki pod pokrywa zostaly wymienione, a sprezarka i inne elementy wyczyszczone z oleju (niedokladnie, ale na tyle ile moglem), - Zastanawia mnie nastepujacy fakt - przewody wychodzace od strony chlodnicy sa zaslepione [ponizej zdjecie, stojac przodem do maski auta - weze znajduja sie po prawej stronie, a swoj poczatek maja z lewej (nie wiem czy to ma jakikolwiek zwiazek, ale chcialbym sie dowiedziec)]. Tak ma byc w oryginale?? Z tych wezy tez cos leci, poca sie... ---------- Post dopisany 23-07-2012 at 16:17 ---------- Poprzedni post napisany 21-07-2012 at 21:33 ---------- Zrobilem zdjecia. Obieg wyglada na zamkniety... Spojrzcie prosze: Na ponizszym zdjeciu widac ze brakuje wiazki, widocznie jakis czujnik powinien sie tu znajdowac:
dziadek Opublikowano 23 Lipca 2012 Opublikowano 23 Lipca 2012 Jeżeli klime masz nieszczelną to nikt cię nie skasuje za gaz bo maszyna najpierw sprawdzi szczelność - czy układ trzyma ciśnienie a później nabija gaz więc żeby ci to działało i tak musisz nabić - ja bym zaczął od nabicia i sprawdzenia wtedy co się będzie działo
SowaBezOka Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor Opublikowano 24 Lipca 2012 A nikt nie jest w stanie stwierdzic czy to jest kompletna klima czy czegos brakuje? Bo jesli te dwa weze ktore wrzucilem w trzecim poscie nie sa od klimy to i tak i tak bede musial znalezc od czego one byly... Te fotki ktore wrzucilem w 5 poscie sa tylko od strony pasazera i wydaje sie, ze obwod klimy jest zamkniety (na moje nie fachowe oko), a te weze z trzeciego posta znajduja sie po stronie kierowcy... Mowi to cos komus? Albo ktos kto ma 1z albo AFN'a nie wszedlby pod auto i nie zobaczyl co ma pod silnkiem po stronie kierowcy podlaczone metalowymi wezami? ---------- Post dopisany 24-07-2012 at 15:03 ---------- Poprzedni post napisany 23-07-2012 at 18:16 ---------- Naprawde nikt nie jest w stanie pomoc?
Rekomendowane odpowiedzi