Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Twardsze zawieszenie do a4 , pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam takie pytanie, moja a4 zaczela bujac na zakretach , i nie trzyma mnie juz tak jakbym chcial, byc moze przez duze szybkosci jazdy, m in po zakretach.

czy wystarczy ze zmienie sprezyny i amortyzatory? czy musze zmieniac wiecej rzeczy ? np wahacze, koncowki drazkow itd?

ogladalem zawieszenia, i widzialem ze amory i sprezyny od S4 uzywane , to wydatek rzedu ok 1000 / 1200 zl

raczej watpliwe zebym znalazl jakis gwint nowy czy cos podobnego w tej cenie, za nowe trzeba by wylozyc 2000...

i teraz pytanie czy takie zawieszenie od s4 spowoduje ze zaczne jezdzic jak heblem po desce ? czy az takiej roznicy nie bedzie ?

bo wiadomo ze im twardsze tym szybciej sie na naszych dziurach tez rozleci..... co bedzie lepsze ? zeby ją utwardzic i przykleic do drogi..

Opublikowano

Proponuję zawieszenie ori 1BE. Taki kompromis pomiędzy komfortem a trzymaniem w zakrętach

Opublikowano
  • Autor

tzn jak duzy jest to kompromis ? w porownaniu do zawieszenia od S4 B5 ?

Opublikowano

Zacznijmy od tego ze zawieszenie jest dobierane pod wzgledem kategorii wagowej silnika... tak wiec takie zawieszenie od 2,7 bedzie dobre do jakiejs Vki(tylko Quattro):whistling: 1BE jest sztywne ale bez przesady:wink:

Opublikowano
  • Autor

czyli co , mam sobie darowac do 1.8t zawieszenie od S4 ? i nie mam Q na pokladzie.. oska zwykla

dobieraja do wagi... to czemu 1be jest montowane w 3.0 tdi ?

ale poza zmiana twardosci moglaby isc troszke w dol ...

Opublikowano
czyli co , mam sobie darowac do 1.8t zawieszenie od S4 ? i nie mam Q na pokladzie.. oska zwykla

dobieraja do wagi... to czemu 1be jest montowane w 3.0 tdi ?

ale poza zmiana twardosci moglaby isc troszke w dol ...

zrozum ze 1BE nie jest równe kolejnemu 1BE z innego silnika:facepalm:

chcesz 1BE, kup 1BE z twojej wersji silnikowej, mało tego nadwozie też jest ważne:wink: moze same przednie amory od S4 by cos daly wiecej w sztywnosci ale na sprezynach 1BE z 1,8t a nie S4

Opublikowano
  • Autor

a gdzie ja znajde takie sprezyny 1be z 1.8t ..... :/ jakis pomysl ? i jakie amory do tego ?

Opublikowano

Powiem Ci że znalezienie używanego zestawu pod swój konkretny model będzie strzasznie ciężko. Najlepiej wejdź w dział "sprzedam" i pytaj gości którzy obracają częściami. Może coś akurat bedzie na stanie....

Opublikowano
  • Autor

a nowe takie graty ile moga kosztowac ? szukalem na allegro ale wogole 1BE nie ma ..

wogole co ja potrzebuje oprocz sprezyn 1BE ? jakie amory, i co dodatkowo jeszcze ?

Opublikowano

Zagadaj do kolegi Puma, miał gwinty Super Sporta w dobrej cenie. Jeśli chodzi o springi to ja miałem Eibacha Pro Kit -30mm, amorki bilstein i byłem zadowolony. Co nowe to nowe a 1BE będziesz miał przechodzone trochę :wink: Jeśli chcesz szybciej w zakrętach pojeździć to nawet się nie zastanawiaj tylko kup gwint :decayed:

Opublikowano
  • Autor

ja to musze tak dobraz zeby nie zrobic taczki ani nie haczyc kazdego kraweznika, -20 mm to max skoro 1BE tyle daje.

I nie chce tez stracic komfortu bo polska dziurawa mocno...

Opublikowano

Przy gwincie wyregulujesz jak chcesz, -30mm to wcale nie tak dużo, eibach jest w miarę komfortowy, springi progresywne, nie odczułem nic na stracie komfortu, przeglądnij mój wątek i zobaczysz jak stała, wcale nisko nie było:

http://a4-klub.pl/audi-a4-b5-74/b5-aeb-niunia-;-176318/

Opublikowano

Dla 17cali optymalne jest -30. szpara na 2 palce, 1BE przy tym wydaje sie kozą:whistling: dobrać tylko dobre amortyzatory i będziesz zadowolony:wink: z tym że koszty wyjdą jak kupno niskobudżetowego gwintu, a im wyzej ustawiony gwint tym twardziej:whistling:

Opublikowano
  • Autor

koledzy ... potrzebuje konkretow co zamowic i zalozyc zeby to mialo rece i nogi, a jestem zielony w temacie ...

komplet rzecz jasna....

sprezyny + amory i to co potrzebne jeszcze bedzie....

Opublikowano

Bałwanki i osłony amorków :wink:

Opublikowano

a co w rozsądnych pieniądzach możecie zaproponować do 1.9tdi 110km avant(coś w okolicach -30)ciekawi mnie jakie springi wg.was lepsze eibach czy mts?i pytanie kolejne... mam sprężyny oznaczone z tyłu 3 zielonymi kropkami a z przodu 2 żółtawe(czy pomarańczowe)i trzecia jakaś inna nie pamiętam,nie wiem co to za sprężyny takie auto już kupiłem na naklejce pisze 1 BA i czy chcąc założyć -30 to obniży się o 30mm względem tego co mam teraz?tak to rozumieć?

Opublikowano

Podłącze się do tematu.Zaproponujciecoś do mojego AHU.Myślę żeby na razie zmienić springi, a dopiero później amorki.Raczej zdroworozsądkowo coś max. -35