Sigut Opublikowano 22 Maja 2008 Opublikowano 22 Maja 2008 Witam po wymianie głowic i termostatu mam wycieki plynu chlodniczego. tem.stoi na 90. ale co 50km musze dolewac po ok 2l płynu, a nie jest to takie proste bo musze czekac 10min bo nie idzie odkrecic korka w zbiorniczku wyrownawczym, takie cisnienie. przewiduje ze na ktoryms cybancie puszcza Skad takie cisnienie???
maro71m-1 Opublikowano 23 Maja 2008 Opublikowano 23 Maja 2008 Przy dociąganiu uszczelki trzeba zachowac kolejnośc dokręcania śrub od środka do zewnątrz jeśli zbyt mocno dokręciłeś śrubę mogło wciągnąc okucie z uszczelki.
Sigut Opublikowano 23 Maja 2008 Autor Opublikowano 23 Maja 2008 nio ja osobiscie tego nie robilem. robil to magik i chyba sie zna na tym bo juz nie jeden motor robił
czupurny Opublikowano 25 Maja 2008 Opublikowano 25 Maja 2008 witam, mam bardzo podobny problem co kolega Sigut a mianowicie jadac w trasie zapalila mi sie kontrolka plynu chlodzacego. Sprawdzilem i okazalo sie ze plynu wlasciwie nie ma, zaczalem szukac wyciekow lecz nie moglem nigdzie ich namierzyc. Dolalem plynu i zaczalem szukac wycieku. Zauwazylem iz widac krople spadajace z odpowietrznika zamieszczonego w zbiorniczku. Podlaczylem manometr i okazalo sie ze rzeczywiscie cisnienie w ukladzie chlodzenia przy dluzszej jezdzie z rpm ponad 2k powoli wzrasta co w konsekwencji powoduje wyrzucenie plynu na zewnatrz. Problemu nie ma przy jezdzie do 2k rpm natomiast wylacznie w przedziale 1,2-1,8k rpm obroty skacza (w gore). Zapytalem 2 magikow z 2 roznych aso i odpowiedzi byly rozne: 1 - uszczelka pod glowica 2 - uszkodzona pompa wodna troche poczytalem na ten temat. podejrzewalem glownie termostat ktory zostal wymieniony (nie pomoglo). Nie podejrzewalem uszczelki gdyz nie bylo typowych objawow: bialy dym, brudny plyn g12... W pompe wodna nie chce mi sie uwierzyc jakos gdyz na logike biore: brak obiegu wody = wzrost temp a tu temp wsrata do ok 110C wylacznie w chwili kiedy zaczyna brakowac plynu, obrotow jest wiecej niz 2k lecz po zejsciu z obrotow temp natychmiastowo wraca do 90C dodam tylko iz samochod nie jest "palowany" nic przy glowicy nie bylo robione etc. Jedynie jakies 10k km temu robilem rozrzad gdzie byla wymieniana rowniez pompa. co o tym sadzicie bo prawde mowiac nie wiem co mam czynic...
alien-audi Opublikowano 27 Maja 2008 Opublikowano 27 Maja 2008 Panowie bardzo prosta rzecz ktora w 100% powie wam czy to uszczelka podjechac do jakiegos servisu i zbadac zawartosc CO2 w ukladzie chlodzenia badanie kosztuje 40 zl i wykonane jest w 5 min
Rekomendowane odpowiedzi