onion007 Opublikowano 23 Maja 2008 Opublikowano 23 Maja 2008 Jestem zielony w tym temacie i mam pytanie, kupiłem sobie CB i antenę, koleś ze sklepu odrazu mi przestroił, wszystko fajnie chodzi. Ale odczepiłem antenę bo musiałem zmienić uszczelkę gumową na lepszą, czy będzie trzeba znowu stroić jak zamontuje antenę "na oko" w tym samym miejscu co byłą strojona czy nawet samo odczepienie spowoduej to że trzeba bedzie jeszcze raz stroić. Pomocnym z góy DZIĘKI. Pozdrawiam klubowiczów
TeHa Opublikowano 23 Maja 2008 Opublikowano 23 Maja 2008 kolego ja na twoim miejscu stroilbym jeszcze raz. Tak na wszelki wypadek . W prawdzie sl;yszalem rozne opinie na ten temat. Jedni mowia ze odczepienie anteny nie ma nic do znaczenia jesli pozniej postawisz ja w tym samym miejscu na karoserii a inni mowia ze samo sciagniecie juz czesciowo rozstraja antene. Najlepiej to kup sobie SWRmeter, kosztuje on naprawde pare groszy a jeszcze nie raz ci sie moze przydac. zawsze przyoszczedzisz na fachowcy ze sklepu
onion007 Opublikowano 23 Maja 2008 Autor Opublikowano 23 Maja 2008 dzięki za odp. Tak wiem, w przyszłości zaopatrzę się w ten sprzęt, narazie wystarczy wydatków:P Już nie dam rady nastorić bo ruszam w trase, mam nadzieje że ażtak tragicznie sie nie rozstroiła. pozdro
Gość Michał Opublikowano 23 Maja 2008 Opublikowano 23 Maja 2008 Nie trzeba już nic stroic! Jak sobie to wyobrazasz,za każdym razem kiedy zdejmiesz antene z dachu,przy ponownym wystawieniu bedziesz ja stroił? Teoria mówi ze zmiana miejsca ustawienia ma wpływ na SWR,w praktyce jednak tego nie zauważysz.
onion007 Opublikowano 24 Maja 2008 Autor Opublikowano 24 Maja 2008 I na taką odpowiedź czekałem:) dzięki
truckmaniac Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 I bardzo dobra odpowiedź uzyskałeś. Zostaw tak jak jest, ale to nie znaczy, ze okresowo nie powinieneś SWR sprawdzić. jeżeli zamierzasz się zaopatrzyć w miernik, to tych najtańszych unikaj, bo nie są warte NIC. A jeżeli robisz to w jakimś serwisie i widzisz "fachmena" z takim miernikiem, to od razu zrezygnuj z jego usług.
Gość Michał Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 A jeżeli robisz to w jakimś serwisie i widzisz "fachmena" z takim miernikiem, to od razu zrezygnuj z jego usług. To jeszcze koledze podpowiedz który to jest ten "tani" miernik
truckmaniac Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 A jeżeli robisz to w jakimś serwisie i widzisz "fachmena" z takim miernikiem, to od razu zrezygnuj z jego usług. To jeszcze koledze podpowiedz który to jest ten "tani" miernik 90% tych z allegro 73!!!
marioog1 Opublikowano 5 Września 2008 Opublikowano 5 Września 2008 ja swojego radyjka wogule nie stroiłem i smiga spoko ja jestem zadowolony bardziej niz kumpel ktory stroil
lukaszr Opublikowano 5 Września 2008 Opublikowano 5 Września 2008 ja swojego radyjka wogule nie stroiłem i smiga spoko ja jestem zadowolony bardziej niz kumpel ktory stroil Do czasu, aż spalisz tranzystor końcowy mocy.
truckmaniac Opublikowano 5 Września 2008 Opublikowano 5 Września 2008 Tak na marginesie. radyjka nie stroisz. Dostroić to możesz antenę. radyjko się "stroi" a raczej sprawdza się parametry i takie tam... na okresowym przegladzie i do tego trza przyzwoitego serwisu z przyzwoitym sprzetem. A co do tego "smigania aż miło", to zgadzam sie z lukaszr. Śmiga, do momentu, kiedy przestanie śmigać
marioog1 Opublikowano 7 Września 2008 Opublikowano 7 Września 2008 byc moze ale jezdze juz tak 2 lata i jak narazie jest ok
lukaszr Opublikowano 7 Września 2008 Opublikowano 7 Września 2008 byc moze ale jezdze juz tak 2 lata i jak narazie jest ok Mało używasz nadajnika.
krzyniek Opublikowano 8 Września 2008 Opublikowano 8 Września 2008 tak czytam co piszecie o strojeniu i mam pytanie lukaszr orientujesz się czy ma może ktoś ze spotowiczów warszawskich ten miernik do strojenia ?
lukaszr Opublikowano 8 Września 2008 Opublikowano 8 Września 2008 tak czytam co piszecie o strojeniu i mam pytanie lukaszr orientujesz się czy ma może ktoś ze spotowiczów warszawskich ten miernik do strojenia ? Tak, orientuję się ... ma go lukaszr.
krzyniek Opublikowano 8 Września 2008 Opublikowano 8 Września 2008 tak czytam co piszecie o strojeniu i mam pytanie lukaszr orientujesz się czy ma może ktoś ze spotowiczów warszawskich ten miernik do strojenia ? Tak, orientuję się ... ma go lukaszr. a nie wiesz może czy ten lukaszr mógłby mi pomóc na spocie z ustawieniem anteny
lukaszr Opublikowano 8 Września 2008 Opublikowano 8 Września 2008 a nie wiesz może czy ten lukaszr mógłby mi pomóc na spocie z ustawieniem anteny :mysli Musisz zapytać. Na pewno da się przekupić butelką browarka
krzyniek Opublikowano 8 Września 2008 Opublikowano 8 Września 2008 a nie wiesz może czy ten lukaszr mógłby mi pomóc na spocie z ustawieniem anteny :mysli Musisz zapytać. Na pewno da się przekupić butelką browarka ok to pogadam już z nim osobiście na spocie (tylko żeby miał ten miernik ze sobą ) ps. butelką browara? ja słyszałem że on nie lubi alkoholu :gwizdanie:
lukaszr Opublikowano 8 Września 2008 Opublikowano 8 Września 2008 ps. butelką browara? ja słyszałem że on nie lubi alkoholu :gwizdanie To tylko plotki
Rekomendowane odpowiedzi