Arczi1977 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Witam wszystkim. Mam dziwny problem z autkiem A6 1.9TDI PD 2002 AWX przebieg 265tys, chodzi o to ze czasmi zakopci mi na biało(podczas odpalenia az do rozgrzania silnika) a nastepnie podczas jazdy za autkiem robi sie biało. Dzieje sie to przewaznie jak autko postoi nie odpalne ze 2 dni. Posprawdzałem płyn chłodniczy(nie ubywa, sprawdzam codziennie, w zbiorniczku wyrównawczym sladów oleju brak, takze na oleju nie ma kaszy) wiec układ szczelny) VCDS błedów nie pokazuje. Troche ta sytuacja mnie denerwuje bo nie wiem za co sie złapac. Odpala za strzałem, autkiem nie telepie Dodam ze kolor dymu jest biały bez odcienia niebieskiego, na poczatku jest on jakby para wodna a potem robi sie szaro biały gęsty. Po zgaszeniu autka i odpaleniu go ponownie objaw znika. Pomózcie co moze byc przyczyna(moze EGR sie wiesza) autko zbiera sie normalnie.
mariuszsal Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Jak dzieje się to w sytuacji której opisales czyli po dlugim postoju i nie ubywa ci plynu to nie przejmowalbym się mocno. Z chemii ropa kopci na czarno jak gorąco i malo O2 na bialo jak nie dopalaja się wszystkie frakcje (zimno, slabsza kompresja). Sprawdź czy nie leja ci PD. Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
Arczi1977 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Kompresje dzis sprawdzałem w serwisie Boscha i jest ok(odrazu wymieniłem swiece). A PD w bloku 13 wygladaja tak: 1-0,85 2-0,56 3+0,05 4+1,57 Najgorzej wyglada 4 pompka ale az tak zle chyba nie jest. Dzis przez cały dzien autko nawet dymka nie pusciło
audiomaniak Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Kompresje dzis sprawdzałem w serwisie Boscha i jest ok(odrazu wymieniłem swiece). A PD w bloku 13 wygladaja tak:1-0,85 2-0,56 3+0,05 4+1,57 Najgorzej wyglada 4 pompka ale az tak zle chyba nie jest. Dzis przez cały dzien autko nawet dymka nie pusciło Możesz też zrobić logi grupy 23
Arczi1977 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Dzis wstawie logi z grupy 23 popołudniu Dodam ze sprawdzałem sprezanie na cylindrach i wyszło na wykresie do 15. czyli w porzadku. Razem z badaniem sprezania okazało sie ze 3 swiece były spalone, wymienione zostały wszystkie 4. Jezdze juz 3 dni i nie zaobserwowałem bialego dymienia. Czy to mozliwe ze to byla wina swiec? Ponizej zamieszczam logi z grupy 1,13,23. VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM
audiomaniak Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Pompka na 4 cylindrze nie jest już w idealnym stanie według mnie:kwasny: Według mnie możliwe, że przez świece przydymiał na biało, ale obserwuj co się będzie działo
Zimny Chirurg 2 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Według mnie możliwe, że przez świece przydymiał na biało, ale obserwuj co się będzie działo W lato to chyba nie ma znaczenia. Nawet w zime to potrwało moze by ze 2 obroty silnika. Przy sprawnym układzie oczywiście. Pozdro ZC
Arczi1977 Opublikowano 8 Września 2012 Autor Opublikowano 8 Września 2012 Pompka 4 idealna nie jest, ale narazie silnik chodzi gładko. A wymienie jak juz zacznie telepac i korekcja podejdzie do 2mg. Autkiem jezdze juz pare dni i biale dymienie znikło, dziwna sprawa czyzby to wina swiec:) ---------- Post dopisany 08-09-2012 at 12:18 ---------- Poprzedni post napisany 17-08-2012 at 21:33 ---------- Stwierdzam ze po wymianie swiec, a jezdze ponad m-c, biale dymine znikło:)
sony29 Opublikowano 8 Września 2012 Opublikowano 8 Września 2012 A jak ja posiadam audi a4 1,9 tdi 90 95r i umie ciagle kopci i czy ja mam swiece i jakie kto morze mi pomoc ????????????????
grippen Opublikowano 8 Września 2012 Opublikowano 8 Września 2012 nawet nie piszesz czy kopci na czarno, biało a może na niebiesko
sony29 Opublikowano 9 Września 2012 Opublikowano 9 Września 2012 kopci na bialo czy cieply czy zimny javascript://
Rekomendowane odpowiedzi