Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

moment obrotowy a przyspieszenie 0-100km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko do wtajemniczonych

Mamy 2 auta oba identyczna masa felgi itd.

170km @ 390nM vs 170km @ 350nm

Czy 40nM różnicy wpłynie na przyspieszenie 0-100km/h?? Nie pytam o jazdę z rolki, tylko 0-100km/h

Opublikowano

jednym słowem na szybko:TAK wpłynie:wink:

Opublikowano

jesli to dwa diesle a chyba tak, to i tak wplynie bo to moment odpowiada za zbieranie sie auta, szczegolnie przy tej samej mocy

Opublikowano

zalezy w jakim przedziale ma ten 390 bo jezeli przy 2tys to nie...

Opublikowano

Już Ci to kiedyś tłumaczyłem. Max moment w takim przypadku będzie w przedziale 2-3tyś obr. Przy przyśpieszniu 0-100km/h w tym przedziale obrotów będziesz jechał tylko na 1 biegu przez ułamek sekundy potem na kolejnych biegach będziesz wykorzystwał przedział 3-4,5tyś obr. Skoro silniki mają tą samą moc to w przedziale 3-4,5tyś obr przebieg momentu też będzie bardzo podoby dlatego aut będą przyśpieszać 0-100km/h tak samo.

Co innego jeśli będziesz przyśpieszał z rolki na 4 biegu 80-140km/h wtedy wygra auto z większym momentem obrotowym.

Opublikowano
  • Autor

a teraz zobacz to żeby było prościej:

ta sama masa, ta sama felga. które auto wygra 0-100km/h / 1/4mili ??

PORÓWNANIE

Test1 lewy wykres vs Test4 prawy wykres

166.8KM @ 348nM vs 177.2KM @ 394nM :naughty:

Opublikowano

Ciężko powiedzieć bo za dużo czynników ma wpływ na przyspieszenie w tym przypadku może się okazać że to mocniejsze auto przez większy moment będzie miało problem z trakcją na pierwszych dwóch biegach i przegra wyścig.

Teoretycznie powienno wygrać to mocniejsze.

Widze że po zamontowaniu FMIC ubyło Ci 10km??

Opublikowano
  • Autor

nie wiem czy ubyło czy nie, auto hamowane na innej hamowni więc ciężko powiedzieć. Jutro i tak jadę na korektę

Opublikowano
Mam pytanko do wtajemniczonych

Mamy 2 auta oba identyczna masa felgi itd.

170km @ 390nM vs 170km @ 350nm

Czy 40nM różnicy wpłynie na przyspieszenie 0-100km/h?? Nie pytam o jazdę z rolki, tylko 0-100km/h

odpowiedzieć poprawnie na to pytanie może tylko położenie na siebie dwóch wykresów i wkomponowanie w nie przełożeń każdego biegu, rysujesz wtedy najbardziej korzystne linie shiftu i sprawdzasz to w rzeczywistości. Generalnie odpowiedź jest taka że ten z 390Nm może mieć gorszą charakterystyke od tego słabszego bo moze nie utrzymywać niutów w górnym zakresie i pójdzie słabiej. Podam ci przykład EVO X jeden 585Nm/388KM drugi 535Nm/395KM- drugi od II biegu już odchodził :) przy IV był z przodu 2 długości. Ale to byś zrozumiał dopiero mając przed nosem dwa wykresy.

Opublikowano
nie wiem czy ubyło czy nie, auto hamowane na innej hamowni więc ciężko powiedzieć. Jutro i tak jadę na korektę

ja bym raczej obstawiał ze ta 2 hamownia bardziej wiarygodna:wink: niz spadek mocy

Opublikowano
  • Autor

jutro jestem umówiony na 15:00 na korektę i dołożenie koksu :decayed:

MAGIC, auto jedzie identycznie, miałem złudzenie że jest słabsze, więc któraś hamownia oszukuje :wink:

Opublikowano

No to czekam na raport po korekcie:) dzisiaj nie za ciepło + FMIC powinno dac dobry wynik:wink:

Opublikowano
  • Autor

jestem po korekcie, no teraz czuć jak z dołu auto lepiej się wkręca. Na hamownie pojadę przy okazji. Teraz jest problem z trakcją przy ostrzejszym ruszaniu na 1 i 2 biegu. Pałowałem auto 100km :decayed:, dolot zimny. Jak będę miał okazję sprawdzić temp dolotu Vagiem to napisze jaką mam.

Jak kupię zdrowe BRD to bez problemu zrobi mi 200KM :decayed:

Opublikowano

na seryjnych PD? powodzenia

Opublikowano
  • Autor

No że wykrzesa z BRD + FMIC 200 kuca, nic więcej nie modzone. Ja mam wtrysk AL jeżeli o to pytasz

na gtb jak mu powiedziałem że koleś z forum zrobił 216HP to powiedział że by po mordzie dostał jak by tak komus wystroił :decayed:. że 230 się robi

Opublikowano

smieszny gosc z tego twojego tunera ...robi sie tyle na ile silnik i podzespoly pozwola

Opublikowano
No że wykrzesa z BRD + FMIC 200 kuca, nic więcej nie modzone. Ja mam wtrysk AL jeżeli o to pytasz

na gtb jak mu powiedziałem że koleś z forum zrobił 216HP to powiedział że by po mordzie dostał jak by tak komus wystroił :decayed:. że 230 się robi

na BRD 200 przekroczyli nieliczni....

no ale coz, twoj tuner to ogarnie:wink:

tu sie troche podleje , tu sie troche podniesie cisnienie i bedzie ok:decayed:

Opublikowano
  • Autor
smieszny gosc z tego twojego tunera ...robi sie tyle na ile silnik i podzespoly pozwola

a umiemy czytać?? jeżeli jest wszystko w pełni sprawne!!

Czy śmieszny?? Nie powiedział bym, znajdź chociaż jedną złą opinie na temat jego chipowania aut, same pozytywne opinie

Opublikowano

A kto taki:eusathink:

Opublikowano

no to pomysl logicznie, ze moze w tym co wyszlo 216hp nie bylo wszystko sprawne :facepalm: