wolandxx Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Wiem,że temat sterowników abs i ich naprawy był już wałkowany,ale takiego problemu nie zauważyłem.W moim b5 1.9 tdi 115 km AJM z 2001 r. padł sterownik ABS/ESP ( nr na pompie ( 8EO-614-111-T). Nic prostszego jak wymontować i wysłać do kogoś z allegro. Ale... ,,mój'' sterownik oprócz standardowej kostki posiada jeszcze dwa dodatkowe kable pod spodem, do których dostęp jest utrudniony. Osoba z Rumi stwierdziła, że sterownik jest nienaprawialny. Inny ,,allegrowicz'' twierdzi,że jak najbardziej i aby wypiąć dodatkowe kable wystarczy odciągnąć plastikową osłonę/zabezpieczenie w stronę koła. I tu mój problem, osłona nawet drgnie i wygląda na stałe wtopioną w obudowę i nie mam żadnego dostępu do rzeczonych kabli ( dodaję zdjęcie identycznego sterownika znalezionego w sieci z zaznaczonym problemem). Ktoś wie jak to ugryźć? A może jakiś namiar na odpowiedniego mechanika w Warszawie lub okolicach ( północnych bardziej), który sam to wymontuje, naprawi i zamontuje, przecież bez tego sterownika można normalnie jeździć. Z góry jestem wdzięczny za wszelką pomoc, Paweł <br /><br />
Arturoo Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 od dołu wchodzi dwu-pinowa wtyczka aby wypiąć dodatkowe kable wystarczy odciągnąć plastikową osłonę/zabezpieczenie w stronę koła. i wyciągnąć w dół wtyczkę ja może na około ale zrobiłem to w ten sposób ,że auto na lewarek ,ściągnąłem nadkole ,wymontowałem (opuściłem trochę w dół) zbiorniczek spryskiwaczy i miałem wtedy dobry dostęp do wszystkich śrub sterownika abs'u i w miarę ok dostęp do wtyczek 20 minut roboty nawet dla laika
wolandxx Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Jak pisałem wyżej ,zabezpieczenie nawet nie drgnie, szybciej pęknie
Arturoo Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 zrób sobie dostęp odpowiedni jak pisałem wyżej może wtedy pójdzie łatwiej ręce włożyć i ją wypiąć
Rekomendowane odpowiedzi