Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwne zachowanie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od nie dawna jestem posiadaczem Audi a4 b5 2.6 v6 96r, od początku coś nie tak było z obrotami bo trzymał 1500 nawet na ciepłym silniku więc pojechałem do mechanika aby powymieniać kilka rzeczy no i się zaczęło...

Postaram się w miarę dokładnie opisać teraz problem (jazda póki co na benzynie, gaz chwilowo zdemontowany):

Auto wariuje, po odpaleniu trzyma 1500, ale potem faluje pomiędzy 1300-1700(1800), czasem nawet podnosząc obroty od tak sobie do 4000, przy jeździe i zmianie biegu na wyższy/niższy w momencie wciśnięcia sprzęgła obroty podnoszą się o ok 1000-1200, w dodatku stojąc w korku temperatura silnika podnosi się do ok 100stopni i trzyma tak cały czas aż do momentu ruszenia i dalszej "dłuższej" jazdy (wiatrak chodzi cały czas), przy dodaniu gazu autem też szarpie

W aucie wymienione zostało:

- silnik krokowy

- kable, świece

- przeczyszczona przepustnica która POPRAWNIE przechodzi adaptację

- chłodnica

- filtry

Poprzednio po przejechaniu trasy Koszalin - Berlin - Koszalin problem jak gdyby znikł prócz wysokich obrotów na jałowym 1500, spalanie 14l LPG przy prędkości 180-220km/h

Może ktoś potrafi coś sensownego doradzić abym wiedział od czego zacząc

Z góry dziękuje

---------- Post dopisany 15-08-2012 at 15:29 ---------- Poprzedni post napisany 14-08-2012 at 23:18 ----------

Nikt nie miał podobnych problemów ?? Jutro jestem ustawiony ze znajomym podepnie VAG'a i zobaczę co wyjdzie. nie wiem czy w dobrym kierunku myślę ale czy grzanie się silnika podczas stania w korku to oznaka, że wiskoza do wymiany ??

Opublikowano
nie wiem czy w dobrym kierunku myślę ale czy grzanie się silnika podczas stania w korku to oznaka, że wiskoza do wymiany ??

Temperatura Ci rośnie jak stoisz a jak jedziesz to jest ok?Może być kilka przyczyn-od termostatu do wiskozy:whistling: Jaki masz płyn zalany i kiedy wymieniałeś?Może nie odpowietrzony układ być.Zacznij jednak od sprawdzenia termostatu i czujnika...

Opublikowano

Sprawa rozwiązana winowajcą był zły silniczek krokowy :) zamiennik okazał się totalna porażką, nowy dość drogo wyszedł ale obroty spadły :)