Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Słabo pali, po kilku godzinach, dusi się i drga

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od niedawna borykam się z problemem przy odpalaniu. Problem stopniowo narastał. Obecnie auto, po kilkugodzinnym postoju, przy odpalaniu przydusza się, a buda dość mocno drga. Taki efekt jest tylko przy pierwszym odpaleniu po tym czasie, każde następne bez zająknięcia.

Film z odpalenia

Co to może być panowie? smile.png

Opublikowano

:hi:

a vaga już podpiąłeś?

Opublikowano
  • Autor

Nie posiadam :smutas: Autko było podpinane kiedyś tam, kiedy ten problem już był i nic nie było, a teraz nie wiem czy by coś wywaliło

Opublikowano

musisz zobaczyć co ci VAG pokaże bo takie objawy może powodować dużo podzespołów a świece i przewody w jakim masz stanie nie pamiętam ale w twoim modelu jest też chyba kopułka to sprawdź i ją tylko złóż tak samo jak jest bo potem już go nie zapalisz :) poczyść w niej styki i palec i zobacz czy pomoże :)

Opublikowano
  • Autor

Panie, ja nie wiem gdzie jest filtr paliwa, a co dopiero kopułka :naughty:

Opublikowano

To będziesz musiał zgłosić się do kogoś kto wie :P i ten filtr paliwa też wymień nie zaszkodzi mu :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

@JawoR36

Udało Ci się czegoś więcej dowiedzieć? Mam dokładnie to samo. Najczęściej się to dzieje rano przy 1szym odpaleniu, musze mu dać troszkę gazu i już zaczyna pracować równo.

Nie znam się za bardzo, a też chętnie bym coś z tym zrobił.

Opublikowano
  • Autor

Zatankowałem 10litrów benzyny na innej stacji i problemu brak.

Opublikowano

To widać ze miałeś słabe paliwo ja bym wymienił jeszcze filtr bo na pewno jest tam pełno syfu :)

Opublikowano
Zatankowałem 10litrów benzyny na innej stacji i problemu brak.

pewnie paliwo z woda ;p ja w sumie miałem podobnie ale byłem u elektryka i przepustnica nawaliła i nie podawała dobrze paliwa ;/

Opublikowano

Hmm, mam jeszcze jedno pytanie, które wydaje mi się, że może mieć związek z tym tematem.

Auto mam od niedawna (jakieś 3 mce), więc nie moge powiedzieć czy tak wcześniej też było. Mianowicie z wydechu często leje się woda, i nie są to kropelki (kap kap) a raczej mały strumyczek, jak przygazuje parkując, to często po wyjściu z auta widzę wode za jakies 30cm wydmuchaną z wydechu.

czy może to mieć związek ze słabą jakością benzyny? Tankuje na samoobsługowej "123", jest to stacja należąca do statoilu....

Opublikowano
  • Autor

Też to mam :facepalm:

Opublikowano

Czyli zakładając, że to wina benzyny, a nie czegoś innego (lub benzyny i czegoś innego równocześnie), to wystarczy zmienić stację benzynową.

Martwię się, żeby się tylko nie okazało,że problem tkwi w czymś innym :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

A płynu od chłodnicy ubywa?

Opublikowano

Wstyd się przyznać, ale niestety nie jestem w stanie ocenić. A mianowicie od miesiąca (nie mam czasu się za to zabrać :naughty:) po wymianie cieknącej chłodnicy, cieknie mi płyn - a raczej woda, bo nie zalałem przez to płynu- z górnego kroćca ( wąż jest chyba nie naciągnięty do końca).

Więc woda non stop powolutku, bo powolutku ale cieknie i musze dolewać co pare dni.

Przez to nie jestem w stanie ocenić, czy ubywa tylko przez ten krociec czy może też przez wydech ( no i przez to, że zalany mam wodą, a nie płynem nie mam pewności, czy to woda-woda, czy woda- płyn, który powinien tam być ; p)

Mam nadzieje, że się wyraziłem jasno.

Ale czysto teoretycznie powiedziałbym, że raczej nie ubywa, ponieważ biorąc pod uwagę ilość wody jaka czasami potrafi wylecieć z tego wydechu, to moim zdaniem powinno więcej ubywać ze zbiorniczka. Szczegolnie w połączeniu z przeciekiem na kroćcu chłodnicy.

Rozumiem, że pytasz o płyn, którego może ubywać z powodu uwalonej uszczelki pod głowicą?

Bo sam jakiś czas temu wystraszyłem się, ponieważ mam lekki spadek mocy ( chociaż ciężko to cenić) no i jeszcze ta woda.

Chociaż cała reszta sprawna, zero majonezu, nie kopci itd.

Co do mocy i spalania - podejrzewam sonde lambda.

Co do tej wody - to wychodzi na to, że to wina benzyny.

Opublikowano
  • Autor

Powiem Ci tak, zdam relację. Zalałem Prestone uszczelniacza do chłodnic i nie mam tyle wody w wydechu, może to czysty przypadek, ale dzisiaj nie miałem.

Opublikowano

Nie znam się na mechanice i jak to tam wszystko funkcjonuje, ale uważasz, że taki uszczelniacz podziałałby na co?

Jeśli jest tam gdzieś przeciek i spływa jakoś po silniku czy gdzieś tam i dostaje się do wydechu ( o ile to możliwe), to rozumiem.

Ale ew. uszczelka pod głowicą - to czy taki uszczelniacz zadziałałby właśnie w ten sposób, że woda nie wylewa się z wydechu?

Opublikowano
  • Autor
Nie znam się na mechanice i jak to tam wszystko funkcjonuje, ale uważasz, że taki uszczelniacz podziałałby na co?

Jeśli jest tam gdzieś przeciek i spływa jakoś po silniku czy gdzieś tam i dostaje się do wydechu ( o ile to możliwe), to rozumiem.

Ale ew. uszczelka pod głowicą - to czy taki uszczelniacz zadziałałby właśnie w ten sposób, że woda nie wylewa się z wydechu?

Jeśli na dniach ustalę, że woda nie znajduje się już w wydechu, to oznacza uszczelka lub głowica.

Opublikowano

ja tez mam czasami takie problemy ze jak mam kiepskie paliwo mi się wkreca na obroty itp ale u ciebie filterek paliwa bym juz wymienił i pamietaj nie jezdzij na rezerwie bo skonczysz pompę paliwa w zbiorniku mała ilosc paliwa to słabe jej chlodzenie

Opublikowano

siemak . mam podobny problem . po odpaleniu z rana silnik chodzi normalnie ale po wrzuceniu 1 biegu i ruszeniu sie dusi do czasu jak dodam gazu i mu przechodzi co to moze byc.???