Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pali płyn chłodniczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc;) mam pytanie..

posiadam audi ktore pali plyn chlodniczy audi b5 95rok 1.8 bez turbo kodu niepamietam ale to jest 125 km 5v ..zaznaczam ze auto jest z gazem

co 2 tygodnie musze dolewac plynu z posiomu pod minimum do maximum...wwszystkie rurki przewody zbiornik i chlodniczka oleju pompa wody wymienione i dalej zlopie ten plyn ...przebieg auta to 345 tysiecy z tego okolo 200scie na gazie zrobione przebieg orginal mam to auto od nowosci.. co to moze byc na vagu bledow niema..

a zapomnialem dodac ..pali plyn tak twierdze bo nigdzie nie wycieka:d

Opublikowano

Sprawdź czy nie ma białego nalotu na czujnikach temperatury z tyłu silnika.Potrafi po woli wyciekać a że tam jest duża temperatura to od razu odparowuje i powstaje biały nalot.Jeżeli nigdzie nie zlokalizujesz białego nalotu po 2 tygodniach to raczej uszczelka pod głowicą.

Opublikowano

Dokładnie tak jak Kolega powyżej napisał było u mnie. U mnie zdeformowało się to kolanko do którego montowany jest czujnik(jeden podwójny

albo dwa pojedyncze ) i na połączeniu z głowicą oryginalny oring nie dawał rady uszczelnić a dopiero silikon wysokotemperaturowy + grubszy

oring. To kolanko plastikowe dalej łączy się na sztywno z metalową rurą (nad wtryskami) i na tym połączeniu też może podciekać.

Tak w ogóle to jest to jakiś gniot super konstruktorów AUDI i jak znowu zacznie cieknąć to pomyślałem, że przerobię to połączenie (kolanka z rurą) na elastyczne wężem (tego typu jak przy chłodnicy).

Żeby było ciekawie to konstruktorzy z AUDI też to zajarzyli i w już w B7:shock3: jest takie rozwiązanie :oklasky:

Opublikowano

Podczep butelkę po zbiorniczek bo może Ci płyn wyrzuca pod cisnieniem

Opublikowano
  • Autor
Podczep butelkę po zbiorniczek bo może Ci płyn wyrzuca pod cisnieniem

podcisnieniem nie wywala bo robuilem juz tak:D i sucho:) ..co do kolanka z tylu takiego czarnego do ktorego weze wchodza o to sie laczy z silnikiem ..ono bylo wymieniane zostalo sylikonem potraktowane i tam nie cieknie ..:) a co do czujnka temp z tylu zobacze

---------- Post dopisany at 09:52 ---------- Poprzedni post napisany at 09:49 ----------

czesc;) mam pytanie..

posiadam audi ktore pali plyn chlodniczy audi b5 95rok 1.8 bez turbo kodu niepamietam ale to jest 125 km 5v ..zaznaczam ze auto jest z gazem

co 2 tygodnie musze dolewac plynu z posiomu pod minimum do maximum...wwszystkie rurki przewody zbiornik i chlodniczka oleju pompa wody wymienione i dalej zlopie ten plyn ...przebieg auta to 345 tysiecy z tego okolo 200scie na gazie zrobione przebieg orginal mam to auto od nowosci.. co to moze byc na vagu bledow niema..

a zapomnialem dodac ..pali plyn tak twierdze bo nigdzie nie wycieka:d

a i jezeli mowimy juz o uszczelce pod glowica to olej te ubywa znacznie szybko z auta ..mechanik stwierdzil ze olej on wywala przepustnica.;/..

Opublikowano

co? jak? olej wywala przepustnicą? zmień mechanika...:facepalm: i posłuchaj kolegów - uszczelka pod głowicą

Opublikowano

Pod korkiem jest majonez ? W płynie pływa kakao ?

---------- Post dopisany at 17:53 ---------- Poprzedni post napisany at 17:51 ----------

Można zrobić test płynu na obecność spali czy coś żeby potwierdzić uszczelkę ?

Opublikowano
  • Autor
Pod korkiem jest majonez ? W płynie pływa kakao ?

---------- Post dopisany at 17:53 ---------- Poprzedni post napisany at 17:51 ----------

Można zrobić test płynu na obecność spali czy coś żeby potwierdzić uszczelkę ?

robilem test na obecnosc spalin w plynie chlodniczym i nic niema..czysto..w zbiorniku plyn jest czysty a widze bo zbiornik jest nowy ...

Opublikowano

Olej też Ci ubywa ? Mechanikowi pewnie chodziło ze olej idzie odma do dolotu i dalej do przepustnicy ale nie wiem jak to jest w adr i czy to tak da rade.

a jest tak ze auto czasem stoi po 2 -3 dni nie ruszane?

Opublikowano
  • Autor
Olej też Ci ubywa ? Mechanikowi pewnie chodziło ze olej idzie odma do dolotu i dalej do przepustnicy ale nie wiem jak to jest w adr i czy to tak da rade.

a jest tak ze auto czasem stoi po 2 -3 dni nie ruszane?

auto jezdzi dzien w dzien i robi 40 kilometrow ..co do oleju to tak ale olej sobie gdzies wycieka na podloge i mechanik mowil ze przez przpustnice..a co do chlodniczego to nie widac nic gdzie moglby uciekac a to robi:d

Opublikowano

Niestety obawiam się, że jeżeli sam cierpliwie nie znajdziesz przyczyny ubytku czy to płynu czy oleju (to może prędzej) to jest znikome

prawdopodobieństwo , że znajdziesz mechanika który Ci w tym pomoże. Mnie się nigdy to nie udało. Zawsze ten sam tekst, że to bardzo

trudno zlokalizować w "tych" modelach i trzeba by najpierw umyć cały silnik itp. bzdury. Sądzę, że jak zwykle jak nie wiadomo o co biega to

chodzi o stosunek kasy/czasu. Nie bardzo da się za to wziąć zbyt wiele a czasu na takie poszukiwania trzeba trooochę poświęcić.

Co do ubytku płynu to jak mechanik ma chęci wiedzę i doświadczenie to nie ma opcji żeby nie wykluczyć uszkodzonej uszczelki pod głowicą.

Jeśli tak nie jest to tylko zmiana mechanika się :hi:

Opublikowano

to że nigdzie nie wycieka to nie znaczy że nie leci. Podłącz ciśnienie w układ i zobaczysz czy nie masz wycieków.

Opublikowano
  • Autor
to że nigdzie nie wycieka to nie znaczy że nie leci. Podłącz ciśnienie w układ i zobaczysz czy nie masz wycieków.

wieszz wczescniej przynajmniej widzialem gdzie leci ..lecialo z kroccca plastikowego czarnego i lekko z weza polaczeniowego..ale udalo sie to zatamowac ..myslalem ze juz nie leci ...ale zaczelo ubywac z zbiornika:d no wiec zagadka ciag dalszy:D