Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do skrzyni w 1.8T quattro BFB??????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki olej powinien być wlany do mojej skrzyni?? Jaka lepkość i specyfikacje. No i jakiego producenta polecacie???

Czy tej olej jest ok?Fuchs TITAN SINTOFLUID SAE 75W-80 synthetic manual transmission fluid

Czy może któryś z tych: 75w-80 / 75w-85 MTF's - Manual Transmission Fluid

Jak wpisałem na stronie dane auta to pokazuje 75w80, ale wole spytać dla pewności:wink:

Opublikowano

Mobilube 75w90 sae90 od mobila

tapa-tapa

Opublikowano

Do naszych skrzyń powinien być lany 75W-90. Ja wlałem Castrol Syntrans Transaxle 75W-90 i złego słowa o nim nie mogę powiedzieć.

Opublikowano

Ja lałem MOTULA 75W90

Opublikowano

Słyszałem że ten Castrol 75w90 jest bardzo dobry :wink: a teraz troszkę nie na temat- ile wchodzi oleju do tylnego dyfra przy quattro i czy tam ma być 75w90 ???

Opublikowano
  • Autor

Za namową kumpla kupiłem ori olej do skrzyni z serwisu

Opublikowano
Słyszałem że ten Castrol 75w90 jest bardzo dobry :wink: a teraz troszkę nie na temat- ile wchodzi oleju do tylnego dyfra przy quattro i czy tam ma być 75w90 ???

Chyba niecaly litr, olej ten sam co do skrzyni czyli moze byc ten

tapa-tapa

Opublikowano

Chyba niecaly litr, olej ten sam co do skrzyni czyli moze byc ten

tapa-tapa

Piotrek, bo z liścia się dostaje na forum za takie rady.. :)

W dyfrze jest całkiem inny olej, mineralny.

Potrzebujesz 1,5L 80w90 np Castrol EPX

Opublikowano

Czemu inny, ja kupilem ten co napisalen wczesniej i tez sie nadaje, gdzies wczesniej o tym czytalem, jestes pewny co do tego?

tapa-tapa

Opublikowano
Czemu inny, ja kupilem ten co napisalen wczesniej i tez sie nadaje, gdzies wczesniej o tym czytalem, jestes pewny co do tego?

tapa-tapa

Do skrzyni się nadaje, ale nie do dyfra.

W skrzyni lecisz na syntetyku, w dyfrze na mineralnym.

Opublikowano

A szczerze mowiac czym rozni sie budowa skrzyni od budowy dyfra, nie mowie ze nie macie racji ale tak naprawde jeslimineral daje rade w dyfrze to i syntetyk tez powinien, w koncu dyfer to tez przekladnia tzn pewien rodzaj

tapa-tapa

Opublikowano
  • Autor

No i ja też miałem dylemat jaki olej do skrzyni wiec wziąłem ori z serwisu COOO. Zrób to samo z dyfrem, przynajmnniej będziesz pewien ze zalales wlasciwyy :wink:

Opublikowano

troszke pogrzebalem co do oleju 75w90 jako oleju do dyfra, i powinien smialo sie nadac, na forum beemek polecaja szczegolnie ten olej do ich dyfrow wiec osobiscie nie widze nic zlego w jego zastosowaniu do torsena

Opublikowano

Pierwsza kwestia, to czy chcesz zmieniać olej, czy np uzupełnić jego ubytek.

Opublikowano

chcę zmienić bo w duże mrozy miałem spore opory toczenia i właśnie wolał bym celować w jakiś syntetyk :naughty:

Opublikowano

poczytaj sobie na forum bmw o oleju do dyfra to bedziesz wiedzial ze 75w90 do dyfra tez sie nada :) (tym bardziej ze bmki jak wiadomo sa bardziej upalane)

Opublikowano

Co do oleju w tylnym napędzie to ma być 75w90 syntetyk i wchodzi tam 1.5L Dziś właśnie wymieniałem i zleciało fajne brązowe błoto :decayed:

Opublikowano
troszke pogrzebalem co do oleju 75w90 jako oleju do dyfra, i powinien smialo sie nadac, na forum beemek polecaja szczegolnie ten olej do ich dyfrow wiec osobiscie nie widze nic zlego w jego zastosowaniu do torsena

A to dyfer ma torsena? , bo myślałem że w skrzyni jest , a w dyfrze jest otwarty mechanizm różnicowy.

Opublikowano
  • Autor
:facepalm:
Opublikowano

A to dyfer ma torsena? , bo myślałem że w skrzyni jest , a w dyfrze jest otwarty mechanizm różnicowy.

Nie musisz mnie łapać za słówka, można śmiało sie domyslec o co mi chodzi

A pozatym, były audice z właśnie dwoma torsenami w napędzie

Wysłano z HTC EVO 3D X515m z użyciem Tapatalk