Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Słabe wspomaganie w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem świeżym posiadaczem Audi A4 B8 i zauważyłem, że bardzo ciężko chodzi kierownica, nie wiem czy coś jest nie tak, czy po prostu "ten typ tak ma". Wcześniej jeździłem Audi A3 8P i kierownica chodziła leciutko, mogłem obracać jednym palcem w miejscu. Jest to dość uciążliwe, szczególnie przy manewrowaniu na parkingu... Zwracam się do innych użytkowników B8 czy to normalne? Jeśli nie, to gdzie szukać przyczyny?

Opublikowano
  • Autor

To możliwe, że auto z 2008 roku nie posiada servotronicka? A3 było z 2004 roku i kierownica chodziła naprawdę lekko. Czy można jakoś (np. VCDS-em) ustawić czułość wspomagania?

Opublikowano

W A4 B6 tez był servotronic :wink: wszystko zalezy jakie jest wyposazenie w aucie .

VCDS nic nie wyregulujesz zadnej czułosci .....bo jak ? przeciez wspomaganie nie ma zadnego sterownika .

Opublikowano
  • Autor

Dziwi mnie to ponieważ auto posiada całkiem niezłe wyposażenie, gdzie w takim razie możemy sprawdzić jakie mamy wyposażenie?

Opublikowano
Dziwi mnie to ponieważ auto posiada całkiem niezłe wyposażenie, gdzie w takim razie możemy sprawdzić jakie mamy wyposażenie?

Wyposazenie sprawdzisz po kodach PR w ksiazce serwisowej na pierwszej stronie .

Kody wyposażenia ť Audi Klub Polska

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem te kody i znalazłem następujący wpis: 1N1 = Elektryczno-hydraul. wspomaganie ukladu kierown.

Czy to oznacza, że posiadam servotronick ?

Opublikowano

W b6 chyba 1N3 jest to servotronic ale w b8 nie mam pojęcia

Opublikowano
Witam poszukuję nr. części a konkretniej, przewodu wspomagania do mojego audi. Cieknie od jakiegoś czasu i zrobił się poważny problem. W serwisie nie udostępniają takiej informacji a po wymontowaniu starego przewodu nigdzie nie widać nr. Chodzi mi o nr 8E0 i dalej.Przewód zasilający pompę wspomagania. Model audi to 1.8T quattro avant 2004r 163ps silnik model BFB. Ewentualnie kupię taki przewód o ile ktoś posiada na sprzedaż. Sry że tak nie w temacie ale ciężko się połapać na tym forum. Musze mieć jakieś konto VIP aby zakładać nowy temat czy jak ? xdd Pozdrawiam

Kolego pierwsze sie przywitaj w DZIALE NEWBIE :wink: i poczytaj REGULAMIN .

Wtedy bedzie miał dostep do innych Działow .

Opublikowano

W b8 servotronic też ma kod 1N3

Opublikowano
Jestem świeżym posiadaczem Audi A4 B8 i zauważyłem, że bardzo ciężko chodzi kierownica, nie wiem czy coś jest nie tak, czy po prostu "ten typ tak ma". Wcześniej jeździłem Audi A3 8P i kierownica chodziła leciutko, mogłem obracać jednym palcem w miejscu. Jest to dość uciążliwe, szczególnie przy manewrowaniu na parkingu... Zwracam się do innych użytkowników B8 czy to normalne? Jeśli nie, to gdzie szukać przyczyny?

Mam ten sam problem. Byłem z tym w serwisie,stwierdzili że faktycznie ciężko chodzi wymienili płyn i nic nie pomogło. Mechanik z warsztatu powiedział że pompy siadają w tych modelach i trzeba się liczyć z jej wymianą.Słychać też u mnie lekkie wycie tej pompy jak się lekko przygazuje, Poradziłeś sobie z tą przypadłością?

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Mam ten sam problem. Byłem z tym w serwisie,stwierdzili że faktycznie ciężko chodzi wymienili płyn i nic nie pomogło. Mechanik z warsztatu powiedział że pompy siadają w tych modelach i trzeba się liczyć z jej wymianą.Słychać też u mnie lekkie wycie tej pompy jak się lekko przygazuje, Poradziłeś sobie z tą przypadłością?

Pozdrawiam

Niestety w dalszym ciągu nic nie wymyśliłem, o jakiej pompie mówisz? Nie słyszę wycia...

Opublikowano

o pompie od wspomagania układy kierowniczego

Opublikowano

W przypadku aut z servotronkiem, można zwiększyć sile wspomagania Vcdsem??

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Dobra mając 1N1 czyli ciężkie wspomaganie można je przerobić na 1N3 czyli servotronik ??

Czy taka operacja jest skomplikowana, szacunkowa cena zabawy :kox:

Opublikowano

Wszystko zalezy za ile kupisz graty i czy twoj MCE 09 obsługuje servotronic :wink:

Ja mysle ze gdzies 1000-1200 PLN

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam mam podobny problem

dopiero co kupilem auto i wydaje mi sie że wspomaganie mogłoby działać trochę lepiej(dodam że nic nie puka nie stuka, tylko cięzka chodzi)

jezeli poradziliscie sobie z tym problemem dajcie znać

zabiorę się za to dopiero za 2-3 tygodnie , bo wyjeżdżam

powodzonka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, chciałem się poradzić czy ciężko działające wspomaganie jest oznaką kończenia pompy wspomagania? Ostatnio znalazłem cos takiego jak Filtr hydrauliczny układu kierowniczego - czy występuje on we wszystkich modelach B8? Może on się do tego przyczynia?

Opublikowano

Ode mnie u kolegi wymieniali pompe od wspomagania (kierownica ciezko chodziła) , po wymianie jest znaczna poprawa .

Nie mial servotronika u siebie :wink:

A ten filtr to gdzie jest ? gdzie go znalazłeś ?

Opublikowano

akita a od początku jak masz to auto Ci ciężko kierownica chodzi?

może podłącz vaga, bo ktoś poprzedni bawił się w adaptacjach kierownicy i ustawił na sztywny sport mode :wink: