Jump to content
IGNORED

Wymiana tarcz i klocków w Audi A4

Recommended Posts

Posted

Witam - kolejne pytanie z cyklu "totalny laik".

Chciałem zapytać, czy trzeba jakiś specjalnych narzędzi i umiejętności, aby wymienić samodzielnie klocki i tarcze ?

Mechanik weźmie za takową operację jakieś 200zł, może dałoby się coś na tym zaoszczędzić?

Może ma ktoś jakiś "poradnik" krok po kroku co i jak?

Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość ::embarrassed:

Posted

temat jest bardzo prosty i nawet przyjemny :decayed:

a na poczatek pytanie do laika:

jakie masz zaciski ? :polew::polew::polew:

Posted

hie hie, chyba to są te Lucasa, tzn. tarcze, ktore pasują do mojego autka są wentylowane 280/22 bodajże : )

Podejrzewam,że nie jest to jakoś super trudne, mam co do tego obawy ponieważ jakby nie patrzeć to hamulce. Niech no coś źle zrobię i ...

Posted

klucze:

11 oczkowa

13 oczkowa

15 płaska

19 oczkowa

płaski duzy śrubokręt

mlotek 1kg

cos do wcisniecia tloczka

wezyk elastyczny do upuszczenia płynu hamulcowego

Posted
Witam - kolejne pytanie z cyklu "totalny laik".

Chciałem zapytać, czy trzeba jakiś specjalnych narzędzi i umiejętności, aby wymienić samodzielnie klocki i tarcze ?

Mechanik weźmie za takową operację jakieś 200zł, może dałoby się coś na tym zaoszczędzić?

Może ma ktoś jakiś "poradnik" krok po kroku co i jak?

Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość ::embarrassed:

Kolego napisz czy przód czy tył chcesz wymieniać. Ja przód sam sobie wymieniłem zestaw narzędzi masz powyżej od kolegi devastationa i po prostu wciskasz tłoczki, z tyłem większy ból bo tam dodatkowo masz w tarczach łożyska które trzeba wprasować najlepiej na prasie hydraulicznej a tłoczki masz wkręcane. W moim przypadku nawet mechanik zawiódł bo założył mi pęknięty pierścień ABSu ze starych tarcz a potem pare problemów z tym było. Dodatkowo wymieniając tylne tarcze musisz przy składaniu i skręcaniu wszystkiego odpowiednio napiąć łożyska. poczytaj jeszcze trochę zanim przystąpisz do wymiany. Pozdrawiam

• 5 weeks later...
Posted

Ja mam pytanie odnośnie tarcz z tyłu... gdzie dokładnie powinien znajdować się ten pierscien ABS, od strony wewnętrznej?? I ważne jest tez odpowiednie ustawienie szczeliny pomiędzy czujnikiem ABS a pierścieniem... Jak ktoś wie jaka ma być szczelina pomiedzy czujnikiem a pierscieniem. I jeszcze jedno pytanie czy duzej siły trzeba użyć zeby sciąnąć całe tarcze ??

Posted

pierscien ABS osadzony jest na wewnetrznej stronie tarczy

prawidłowa odległosc 0.6-0.8 mm

o co chodzi z tym ściskaniem tarczy ???????

Posted

jak odkrecisz nakretke powinna sie zsunac

Posted

u mnie gość z roboty ściągał ściągaczem bo niby zejść nie chciała:) biedny aż czop sklepał,tak że wszystko jest możliwe...