Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przekładka skrzyni z A6 AWX albo A6 2.5 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym wymienić skrzynie biegów w mojej A4-ce , aktualnie jest seryjnie krótka DVS .

Myśle nad zmianą skrzyni z A6 z silnikiem AWX (skrzynia FHN albo GGB) albo z Passata B5 FL , skrzynia normalnie pasuje ?? trzeba coś jeszcze zmieniać ??

Myśle też nad skrzynią DQS z A6 2.5 TDI lub z Passata B5, ale tu już większe koszta dochodzą (sanki , wybierak , łapy )

Wszystkie te skrzynie podchodzą pod moje sprzęgło 228 mm ??

Będę też zmieniał dwumase oraz kompletne sprzęgło , ponieważ dwumasa już powoli kączy się .

Seryjne sprzęgło Luk-a wystarczy przy 360 nm ??

Opublikowano

Każda skrzynia 5 będzie pasować na sanki które masz obecnie. Skrzynia DUK z AJM może też być dobrą alternatywą bo jest stosunkowo długa

Swap na 6 biegów wiąże się z wymianą sanek wybieraka łap itp.

5 czy 6 pojedzie na sprzęgle 228mm

Standardowe sprzęgło spokojnie obsłuży 360nm pod warunkiem, że będzie używane z głową.

Opublikowano

Albo szukaj skrzyni o symbolu APL pięciobiegowej

Opublikowano

Słyszałem że montując skrzynie FHN do mojego silnika trzeba stosować dystans skrzyni , może ktoś to potwierdzić ??

Szukam skrzyni 5-cio biegowej bardzo długiej i przy okazji żeby nie było za dużo przeróbek . Najlepiej żeby się obyło bez wymiany sanek i wybieraka .

Jakie są prędkości przy 2000 i 3000 obrotów tych DUK oraz APL ?? FHN była montowana w A6 C5 1.9 TDI silnik AWX i podobno przy 3000 obrotów ma 160 km/h , w porównaniu z moją DVS która ma przy 3000 obrotów 138 km/h jest to spora różnica .

P.S jak patrze na zdjęcia skrzyń biegów , to moja DVS ma dziwnie mało wysunięty wałek ten co ze skrzyni wychodzi na sprzęgło , a te wszystkie skrzynie FHN , DUK czy inne mają więcej wysunięty wałek główny , o co to chodzi ??