Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 1,9 AWX] Bierze oliwe, czy to cos powaznego??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jakieś pół roku temu zakupiłem Audi A4 TDI (131KM) autko chodzi pięknie, zaraz po zakupie powymieniałem oleje, filtry itd- jak to przy nowym nabytku. Trochę mnie dziwi i zarazem niepokoi fakt że po ok.6 tyś. km silnik wziął ok. 0,4 l (tyle uzupełniłem do stanu) oleju-nie wiem czy to normalne, byłbym wdzięczny za info.Co do oleju to silnik zalany jest Mobilem 5W-40 SPECJAL V ,chyba dobry (taki mi w Serwisie doradzili)- nie wiem na jakim jeździł poprzedni użytkownik ale to raczej nie powinno mieć znaczenia w tej kwestii, auto było rególarnie Serwisowane więc i olej był wymieniany,przebieg auta to 120 tyś, chyba to niedużo jak na ten silnik. Będę wdzięczny za wszelkie wasze uwagi w tym temacie i z góry dzięki .Pozdro :wink:

Opublikowano

Vandisel_A4, proponuje ten temacik http://www.a4-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=3708

Przy okazji obejzyj dobrze silniczek, czy nie ma wyciekow.

Apropo bylo 131 KM :?:

Opublikowano

Przebieg coś jak na mój gust przykrótki tak mniej wiecej o 100 tysi, a oleum powinien łykać nawet w wiekszych ilościach. Tym nie masz sie co przjmowac. Diesel musi brac. Powiem tak... ASO nie widzi problemu , czyli nie ma podstaw do reklamacji nawet przy poborze 1 litra oleju na 1000 (słownie) jeden tysiąc kilometrow. :shock: Przebieg sprawdz sobie w ASO podajac nr VIN, oczywiscie jezeli autko bylo sprowadzone z Niemiec.

Opublikowano

Przy okazji obejzyj dobrze silniczek, czy nie ma wyciekow.

Apropo bylo 131 KM :?:

Jedni piszą 130 inni 131 :mrgreen:

Opublikowano

Olej jest ok. tu masz: http://www.mobil.com/Poland-Polish/Lubes/PDS/EUXXPLPVLMOMobilSyntSSpecialV5W40.asp

A żeby się ślizgać trzeba smarować, kto nie smaruje to nie jedzie, każdy turbodisel spala olej, do tego dochodzi smarowanie turbiny, która też trochę wypluwa z siebie. 0,4 na 6 tyś, to norma, jak będzie spalał dużo powyżej litra na tysiąć km - to tez nie tragedia, ale silnik już jest trochę dojechany.

Opublikowano
  • Autor

Wcieków ,,0" -to nie to, co do KM słusznie niech bedzie 96KW, Auto jest z Niemiec i było sprawdzane ale jakby miało brać litra na tysiąc to niech ktoś inny nim jeździ a raczej go robi- mam TD ale dostawczaka dużo ciężej robi i jak weźmie 0,5 na 10,000 to wszystko ale troche żeście mnie uspokoili więc Dzięki-ostatnio byłem w naszych górkach może to było bespośrednim powodem, nogi zbyt ciężkiej nie mam ale ,,raz z górki raz pod górkę"- a ja myślałem że ,,bagneta" nie trzeba przy tym aucie oglądać -błąd :!: Pozdro.

Opublikowano
ostatnio byłem w naszych górkach może to było bespośrednim powodem, nogi zbyt ciężkiej nie mam ale ,,raz z górki raz pod górkę"- a ja myślałem że ,,bagneta" nie trzeba przy tym aucie oglądać -błąd

i tu jest pewnie odpowiedz na zwiekszony apetyt na oliwke .... ;-)

pobor oliwy masz w normie i nie ma sie czym przejmowac ....

a bagnet sprawdza sie w kazdym samochodzie ... ;-)

Opublikowano
  • Autor

Dzięki trochę mnie to uspokaja-wiem że sprawę stanu oleju muszę pilnować... :cool:

Opublikowano
Apropo bylo 131 KM

bo to jest 96kW, czyli 130,52 koni mechanicznyhc w systemie metrycznym :grin:

Stad pewno zaokraglenie