Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Wymiana oleju i filtrów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zbliżam sie do wymiany oleju i filtrow, chcialbym zrobic to sam. Pytanie, czy posiadajac podstawowa wiedze o samochodach, kanal w garazu i podstawowy zestaw kluczy jestem w stanie to zrobic? Nie czekaja mnie jakies niespodzianki?? Jedyne czego sie obawiam to wymiana filtra oleju bo nie mam pojecia gdzie on jest.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wymiana oleju nie jest skomplikowana, ale i tak musisz podjechać wykasować inspekcję. Koszt wymiany z wykasowaniem inspekcji i jeszcze jak masz mechanika jakiegoś swojego znanego to weźmie 30/40 zł i nie będziesz się babrał, filtr oleju to wkład, siedzi w takiej puszcze zakręcony, ciemny dekiel może trzeba głębiej rączkę wsadzić by go wydłubać. Wymiana filtra powietrza hmm w B6/B7 średnio ciężki dostęp no chyba że tak jak u mnie w 3,0 to uff gimnastyka małą. Filtr kabiny w podszybiu nie ma kłopotu, plastik odkręcić wyjąć i masz :) gorzej z filtrem paliwa bo możesz zapowietrzyć. I wtedy jak nie masz wiedzy będziesz się zastanawiał dlaczego nie pali, będziesz kręcił kręcił aż bateria padnie :)

Druga sprawa nie wiem jak w 2,0 CAHA jest ale np. 2,0 TFSI jak dobrze pamiętam nie ma miarki poziomu oleju, specjalna serwisowa, mechanicy mają to. Nie znam auta dokładnie, a więc tak nie do końca powiem jak jest.

Opublikowano

Ok. 5 litrów oleju powinno wejść spuszczając stary a nie wyciągając go góra . Można skasować inspekcje olejową z poziomu MMi wchodząc w CAR.

Kupiłem bagnet od modelu wcześniej i troszkę go zmodyfikowałem

Pozdrawiam

jaki olej lejesz ???

Opublikowano

Olej Mobil 1 esp formula. Jezeli chodzi o bagnet to u mnie jest normalnie tzn mozna sprawdzic stan bagnetem. Pytanie czy spuszczajac olej od dolu nie potrzebuje jakiegos specjalnego klucza aby to zrobic?

Opublikowano

Sprawdzanie poziomu oleju za pomocą wskazania poziomu oleju:

-Temperatura oleju silnikowego min. 60°C.

-Samochód stoi poziomo.

-Po wyłączeniu silnika odczekać ok. dwie minuty, aby olej mógł spłynąć z powrotem do miski olejowej.

-Poziom oleju można sprawdzić na wyświetlaczu radia lub systemu MMI.

–Wybrać przycisk funkcyjny CAR, pozycja menu > Poziom oleju.

–Odczytać na wyświetlaczu poziom oleju, uzupełnić olej silnikowy, aż belka wskaźnika poziomu oleju znajdzie się tuż przed „max“.

A00_10347.jpg

<br /><br />

http://a4-klub.pl/audi-a4-b8-133/all-b8-kasowanie-inspekcji-olejowej-serwisowej-212535/

http://a4-klub.pl/audi-a4-b8-133/all-b8-poradnik-instrukcja-obslugi-nawigacja-mmi-190467/

Żeby dostać się do filtra paliwa będzie musiał odkręcić płytę podłogową , a do odpowietrzenia ukł.paliwowego potrzebny będzie odpowiedni interfejs;)

Opublikowano
Olej Mobil 1 esp formula. Jezeli chodzi o bagnet to u mnie jest normalnie tzn mozna sprawdzic stan bagnetem. Pytanie czy spuszczajac olej od dolu nie potrzebuje jakiegos specjalnego klucza aby to zrobic?

Tak wymaga to specjalnego klucza - chyba płaska 19 :-)

pozdrawiam

Opublikowano

Żeby dostać się do filtra paliwa będzie musiał odkręcić płytę podłogową , a do odpowietrzenia ukł.paliwowego potrzebny będzie odpowiedni interfejs;)

Yyyy w innym wątku otrzymałem info że układ odpowietrza sie sam :/ ojaki interfejs Ci chodziło :>

Opublikowano

Nie byłem pewien co do odpowietrzania B8, ale jest tak jak napisał wrclaguna w tamtym wątku. Chodziło o VCDS-a ;)