Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[1.9 TDI] Czyszczenie turbiny!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Zachęcony linkiem "czyszczenie turbiny krok po kroku" mam zamiar zrobić to samo z moją bo mam identyczne objawy. PROBLEM - w opisie pisze, że trzeba założyć nowe uszczelnienia w układzie smarowania!. Dzwoniłem po sklepach i nic nie mają takiego. Wie ktoś doświadczony w tym o co tu chodzi i czy rzeczywiście są tam jakieś uszczelnienia wymagające wymiany?

Opublikowano

Rafał, jakie uszczelniacze, je sie wymienia tylko jesli Ci turbo polyka oliwe i robi sie to tylko w zakladach zajmujacych sie tym.

Jak sobie wyobrazasz rozkrecic wirniki i pozniej to skrecic aby bylo wywazone :?:

Cos mi sie wydaje, ze lepiej sie za to sam nie zabieraj.

Czysci sie kierownice i tyle sam nic wiecej nie zrobisz.

Tak jak to jest pokazane tutaj http://www.technologie-entwicklung.de/Gasturbinen/VNT15-Turbo/vnt15-turbo.html

Opublikowano

Turbina to nie skrzynia korbowa w Romecie gdzie wymieniasz zimering i hula dalej. Tam trzeba wiedzy , umiejętności i profesjonalnego sprzętu.

Opublikowano
trzeba założyć nowe uszczelnienia w układzie smarowania!.

no to zycze powodzenia nie wiedzialem ze mamy takiego zdolnego forumowicza moze innym tez przy okazji to zrobisz :twisted:

Opublikowano
  • Autor

Moi drodzy chodzi mi o link który czytałem :

spanky

* * * *

--------------------------------------------------------------------------------

CZYSZCZENIE TURBO VGT - ZAPIECZONE KIEROWNICE

http://www.vw-passat.pl/i...id=266&Itemid=9

na końcu jest mowa o uszczelkach. Też sie troche zdziwiłem więc prosze o rade.

Więc radzicie żeby lepiej sie nie brać za ten zabieg i zlecić to "specom"?

Opublikowano

panowie ... nie wiemy jakie kolega ma zaplecze techniczne ... ;-)

a tak powaznie wyczysc kierowniece,złóz wszystko do kupy i ognia .... :twisted:

Opublikowano

Rafał, wedlug mnie to troche zle tam jest napisane, a chodzi o uszczelnienia przy rurkach od smarownaia, ktore wkrecamy w turbine. :razz:

Zadzwon do ASO powinni miec, a jak nie to do jakiejs firmy, ktora sie zajmuje regeneracja.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

"spr" właśnie od tego linku sie zaczęło bo tam jest troche źle napisane tak jak to wcześniej zauważył "Pikuś" teraz ja też juz wiem :wink:

Ale nie ważne byłem w serwisie BOSCH żeby sprawdzili co mi zamula furke ale straciłem 150 zł a jak nie znałem przyczyny tak nie znam. Ogólnie stwierdzono "przeładowywanie turbiny" czy jak tam zwał ale przyczyny szukali ponad 3 godz. i nie znaleźli. Rozruszali tylko cięgienko od kierownic czyli to co ja sam robiłem po czytaniu forum ale to nie wyeliminowało przyczyny a jedynie "nieco" pomogło :evil: i kazano mi kręcić silnik do wiekszych obrotów ok.3000-3500obr to "MOZE SIE SAMO POPRAWI" jednocześnie poinformowano mnie że jeżdzenie z tą usterką może doprowadzić do sporych uszkodzeń łącznie z silnikiem. Jedno wyklucza drugie także znów jestem w punkcie wyjścia.

Wiem jedno: więcej mnie nie zobaczą w tym serwisie. :twisted:

Opublikowano
"spr" właśnie od tego linku sie zaczęło bo tam jest troche źle napisane tak jak to wcześniej zauważył "Pikuś" teraz ja też juz wiem :wink:

Ale nie ważne byłem w serwisie BOSCH żeby sprawdzili co mi zamula furke ale straciłem 150 zł a jak nie znałem przyczyny tak nie znam. Ogólnie stwierdzono "przeładowywanie turbiny" czy jak tam zwał ale przyczyny szukali ponad 3 godz. i nie znaleźli. Rozruszali tylko cięgienko od kierownic czyli to co ja sam robiłem po czytaniu forum ale to nie wyeliminowało przyczyny a jedynie "nieco" pomogło :evil: i kazano mi kręcić silnik do wiekszych obrotów ok.3000-3500obr to "MOZE SIE SAMO POPRAWI" jednocześnie poinformowano mnie że jeżdzenie z tą usterką może doprowadzić do sporych uszkodzeń łącznie z silnikiem. Jedno wyklucza drugie także znów jestem w punkcie wyjścia.

Wiem jedno: więcej mnie nie zobaczą w tym serwisie. :twisted:

pełna diagnoza Vag'iem (dynamiczne-003,008,011) pomoze skierowac rece które lecza w odpowiednie miejsce .... :twisted:

Opublikowano
  • Autor

Spece podłączali do kompa i czarowali ale efekty b. marne bo nic ciekawego widać nie wyczytali. Trudno poszukam innego lekarza dla mojej OOOO :lol:

Opublikowano

Rafał, na postoju to oni sobie mogli badac kompem.

No chyba, ze sie myle i robili pod obciazeniem.

Jelsi ciegno i sprezyna w gruszce oki oraz przewody od N75 do gruszki oki to chyba pozostaje N75.

Skad dokladnie jestes :?: Jak cos to wal na PW.

Opublikowano
Spece podłączali do kompa i czarowali ale efekty b. marne bo nic ciekawego widać nie wyczytali. Trudno poszukam innego lekarza dla mojej OOOO :lol:

a po podłaczeniu kompa przegonili furke :?:

Opublikowano
  • Autor

....przegonili, przegonili. :lol:

Wg. mnie czytając wasze wypowiedzi to to cudo N75 wariuje i tyle.

Od początku tak myślałem ale chciałem podłączyć fure do kompa i sprawdzić na 100%. Ze jest przeładowanie turbiny i na co należy zwrócić uwage w takim przypadku to sie dowiedziałem od Was czytając na forum podobne tematy także 150 zeta wyrzuciłem w błotko (ale sam tego chciałem :twisted: ).

TRUDNO sie mówi.

Jak by coś sie zmieniło to będe dawał Wam znać co dalej z tą ....dolegliwością.

Opublikowano

stawiam w ciemno N75.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

co to jest to n75 ??

Opublikowano

zawór sterowania Turbo :a4fan:

ori - przetwornik ciśnienia 1H0 906 627A [1H0906627A]

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie czytam i czytam :sick3: i ni w ząb nie wiem jak rozruszać te kierownice. Może ktoś mnie oświeci :wallbash: