Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak rozpoznać czy do wymiany>>??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jest o tym sporo nie mniej chcę się dowiedzieć?

a4 b6 1.9 130HP quattro

sprzęgło sie śliska na 4,5 biegu od 1800 obrotów jak dam w pedał na rozgrzanym silniku (nie zawsze, ale ostatnio jest to nasilone), natomiast innych objawów nie ma, czy musze wymieniać dwumas?? bo to już koszt ponad 2 tysie, duuuuuużo ;((

czy i jak mogę sie dowiedzieć czy ze sprzęgłem muszę wymienić dwumas, auto ma 300tysięcy, czy dopiero po wywaleniu skrzyni można to sprawdzić?

z góry dzięki za pomoc ewentualnie przekierowanie

Opublikowano

Dwumas można sprawdzić przy odpalaniu i gaszeniu samochodu i próbie przyśpieszania z niskich obrotów na wysokim biegu. Co do sprzęgła to do wymiany na pewno skoro wciskając zwiększają się obroty a prędkość stoi.

Opublikowano
  • Autor
Dwumas można sprawdzić przy odpalaniu i gaszeniu samochodu i próbie przyśpieszania z niskich obrotów na wysokim biegu. Co do sprzęgła to do wymiany na pewno skoro wciskając zwiększają się obroty a prędkość stoi.

jeśli chodzi o przyspieszanie, to na 6tym biegu z 60km/h jedzie powoli a do przodu, nie ma jakichś szarpań trzasków, normalnie powoli przyspiesza, czyli mam nadzieje że "tylko" sprzęgło ;/

Opublikowano

Moim zdaniem lepiej wymienić wszystko za jednym razem, będziesz miał spokój i pewność i zaoszczędzona dodatkowa robota przy ewentualnej późniejszej awarii dwumasa

Opublikowano
Moim zdaniem lepiej wymienić wszystko za jednym razem, będziesz miał spokój i pewność i zaoszczędzona dodatkowa robota przy ewentualnej późniejszej awarii dwumasa

podlacze sie do tematu a sytuacja taka ..?...

na zimnym silniku jak ruszam czasem przy puszczaniu sprzegla szarpie nim strasznie..i tylko z jedynki potem nic..test 5tego biegu i rozpedzania auta wypada idealnie nic sie nie slizga..niema dzwiekow itd..tyllko ta jedynka jak auto postoi na dworzu w nocy..i do rozgrzania sie sprzegla..to dwumas ?

Opublikowano

Prawdopodobnie jest krzywa tarcza. Jak jest zimny silnik tarcza jest twarda więc czujesz drgania, natomiast po rozgrzaniu problem znika.

Opublikowano

Przy 300,000 to już raczej dwumas będzie do wymiany- o ile jest jeszcze fabryczny.

Opublikowano

Lepiej wymienić komplet (sprzęgło + dwumas) przy takim przebiegu na pewno jest już zmęczone, jedna robota, jeden koszt usługi i problem zgłowy.

Opublikowano
  • Autor

dzięki za podpowiedzi

na razie jeżdżę powoli i nie dodaje "agresywnie" gazu i jest ok, jakoś trzyma i nie śliska się,

i tak mnie ściska jak pomyśle ile muszę wydać..........

pozdr

Opublikowano

No przy pewnych przebiegach wpadają takie kosztowniejsze naprawy ale pomyśl że wymiana tego jest znowu "na lata" więc koszt wymiany w stosunku do czasu eksploatacji części nie jest taki duży :decayed:

Opublikowano

Też uważam ze jak robic to wsio na raz,wiem koszt o tysiaka większy ale pomyśl tak,zakładasz sprzęgło kompletne wsio gra i po 30 tyś pada Ci dmunasa niestety koszt robocizny różnie od 250-400zł to jest połowa ceny dwumasa niestety:facepalm: Czasem lepiej dołożyć zwłaszcza jak furka zostaje u ciebie.Jak będziesz wymieniał dwumasa za nim znajduje się uszczelka na wale,niech ktoś ją sprawdzi czy nie puszcza.