Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1,9TDi AFN] ile oleju w skrzyni automatycznej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Może ktoś posiada informacje na temat całkowitej ilości oleju w normalnej 4-biegowej skrzyni automatycznej w B5 z '98 roku? Ostatnio zmieniałem olej, mechanik powiedział mi, że dolali około 4,5 litra. Na automat.pl czytałem, że podczas wymiany spuszczane jest od 40% do 60% starego oleju, czyli po prostych rachunkach wynika, że ilość oleju możę zawierać się w granicach od około 7,5l do 11,5l. Ma ktos informacje na ten temat? Dzieki.

Opublikowano

z tego co kiedys czytałem to podobno jakies 5 litrów na sucha skrzynie ......

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Może ktoś posiada informacje na temat całkowitej ilości oleju w normalnej 4-biegowej skrzyni automatycznej w B5 z '98 roku? Ostatnio zmieniałem olej, mechanik powiedział mi, że dolali około 4,5 lirta. Na automat.pl czytałem, że podczas wymiany spuszczane jest od 40% do 60% starego oleju, czyli po prostych rachunkach wynika, że ilość oleju możę zawierać się w granicach od około 7,5l do 11,5l. Ma ktos informacje na ten temat? Dzieki.

Ja słyszałem że wchodzi około 8 litrów. Prawdą jest że w automatach olej wymienia sie na dwa sposoby. Jednym z nich tkz wymiana statyczna polegająca na odkręceniu korka spustowego i spuszczeniu oleju, lecz nie opróznia ona całej skrzyni biegów tylko około 40%-60% czyli jest to częsciowa wymiana oleju.Druga metoda to tkz dynamiczna przy pomocy specalnego urządzenia które wtłacza nam nowy olej do skrzyni wypychając stary zużyty. Napełniamy urządzenie odpowiednim olejem do skrzyni, a nastepnie uruchamiamy silnik pojazdu załanczając biegi od P do 1 i z powrotem czynność tą powtarzamy aż do momentu wypłynięcia czystego oleju z przewodu chłodnicy. Z tego co sie orientowałem w serwisach ceny wymiany statycznej wynoszą od 250-600 (olej +filtr).Natomiast wymiana dynamiczna od 650-2.000 (olej+filtr).Co wybrac trudno powiedziec. Mechanicy twierdzą że jezeli olej bedzie sie wymieniac co 40 tys km metodą statyczną nic się nie powinno skrzyni stać.

Opublikowano

w ELSIE jest to tak opisane :

W Twoim silniku (AFN) występowały 3 rodzaje automatycznych skrzyń biegów :

• DFK z numerem 01NE
  • DMX z numerem 01NE
  • EPV z numerem 01NE

Kod i numer skrzyni można wyczytać stąd :

skrzynia1au5.th.jpg

Kod literowy - strzałka 1

Numer - strzałka 2

Wygląda to mniej więcej tak:

skrzynia2do8.th.jpg

W skrzyni tej znajduje się 5.0 litrów oleju , można wymienić około 3.5 litrów.

Generalnie w ASO chyba mówia, że się nie wymienia tam oleju, ale ludzie zajmujący

się takimi skrzynkami zalecają wymianę, taką jak przewiduje producent skrzyni.

Specyfikacja oleju : SAE 75 W90 (zielony kolor chyba)

numer VAG : G 052 162

Opublikowano
Specyfikacja oleju : SAE 75 W90 (zielony kolor chyba)

Sorki,ale w skrzyni automatycznej, ten olej idzie tyko do przekładni głównej :diabel: