Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaką macie dokładną temperaturę silnika wg VAG ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Mam taki dylemat/problem w mojej A4 (b7, 1.9 TDI, BKE)

Jakieś 3 m-ce temu wymieniłem termostat (oczywiście ori kupiony bezpośrednio w ASO) bo miałem wahania temperatury .

Od tego czasu, jak już auto się rozgrzeje (ok 8 km, co wydaje się standardem), wskazówka jest jakby prawie 90*C (mniej jakby o grubość połowy wskazówki) i ani drgnie.

Już kilkukrotnie podłączałem VAGa - rezultat zawsze taki sam:

81.9*C - temperatura wskaźnika, 83-84 temperatura wskazówek licznika.

Jak przycisne wyższe obroty to temperatura silnika skoczy do 84, ale zaraz wraca do 81.9*C i tak trzyma cały czas.

Czy to nie za mało ? Jaką macie dokładnie temp. silnika wg VAGa ?

Co może być nie tak ? Czujnik, czy może termostat ?

Jakieś tydzień temu jak było 2-3*C na zewnątrz i umyłem wieczorem a potem jechałem 50 km trasą to znowu miałem bujanie wskazówki (o grubość wskazówki lub dwie mniej od 90*C). Ale następnego dnia wróciło wszystko z powrotem (wskazówka ani drgnie, temp. silnika wg VAG 81.9*C).

VAG żadnych błędów nie wywala.

Opublikowano

Miałem podobnie jak Ty i na uszkodzonym termostacie temp była za niska 83 stopnie i odchylała się jak u Ciebie, po wymianie w weekend na ori stoi 90 i nawet nie drgnie ale jeszcze nie sprawdzałem na VAG ile trzyma, myślę że więcej niż 83 stopnie. Powinna być chyba w granicach 87-93..

Opublikowano
  • Autor

Hej. Z tym ze mi generalnie wskazówka sie nie odchyla - raz tylko tak się zdarzyło. Poza tym jednorazowym incydentem, przez 3 m-ce po wymianie termistatu (ori) stoi i nie drgnie (tylko jest jakby połowa wskazówki od 90*, ale nie drgnie).Temperatura cały czas taka sama (81.9*C) - sprawdzałem zaraz po wymianie termostatu i teraz. Także obstawiam że termostat ok, chyba ze był wadliwy od nowości, ale to raczej mało prawdopodobne.

Będę wdzięczny za info o rzeczywistej temperaturze wg VAG innych użytkowników.

Pozdro

Opublikowano

U mnie ori termostat wytrzymał 7 miesięcy (przed wymianą maks. temp. 79C, po wymianie 90C). Dodam, że wskaźnik pokazywał na walniętym termostacie 90C, a w VAG tak jak napisałem wcześniej 79C.

@dwwasyl dokonaj analizy czujnika G2/G62 i termostatu na zimnym i rozgrzanym silniku :

01-Engine: 007;

17-Instruments: 003.

http://a4-klub.pl/diagnostyka-vag-32/tdi-diagnostyka-aktualizacja-20-viii-2012-a-12031/

Opublikowano
  • Autor

Dokonałem diagnostyki zgodnie z instrukcją:

1)Na zimnym (po nocy, auto w garażu podziemnym, temp. zewnętrzna wg wskazań FIS 10*C):

a)01 Engine:

temp. płynu chłodzącego (coolant G62) = 4,5*C

temp. powietrza (intake air) = 13,5%

temp. paliwa = 12,6*C

b)17 Intruments:

temp. płynu chłodzącego (coolant G62) = 7,0*C

temp. powietrza = 10,0*C

2)Na w pełni rozgrzanym silniku (na zewnątrz, 0*C, po trasie i 5 min postoju bez wyłączania silnika oczywiście):

a)01 Engine:

temp. płynu chłodzącego (coolant G62) = 78,3*C

temp. powietrza (intake air) = 34,0*C

temp. paliwa = 71,0*C

b)17 Intruments:

temp. płynu chłodzącego (coolant G62) = 81,0*C

temp. powietrza = 8,0*C

Wskazówka, jak zawsze, pół swojej grubości od 90*C

Co padło ? Czujnik, czy termostat, no i jeśli czujnik to jaki - ten g62 ? Ktoś może doradzić ?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Może ktoś odpowie bo też jestem ciekaw:)

Opublikowano

Dziwne, bo od 80* do 100* wskazówka powinna być centralnie na 90*C na blacie, tak przynajmniej u mnie jest.

Opublikowano

Frosty mi wskazówka stoi prosto w połowie wskaźnika od 75 do 105* wg VAG

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie jest podobnie. Jak jadę ciągle tak samo to ma dokładnie o pół grubości strzałki poniżej 90.

Mianowicie jak go przycisnę to potrafi się zrównać z 90 a jak jadę z góry na biegu tak z 1,5 km (okolice Nowego Sącza) to potrafi temperatura spaść nawet o grubość strzałki. Spadek temperatury jest związany z przebiegiem zimnego powietrza przez komorę spalania w momencie gdy do komory nie jest dostarczane paliwo.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Sorki, z małe opóźnienie. U mnie walniety był chyba czujnik - ale wymieniłem komplet - czujnik i termostat (wszystko ori) - i minął już ponad rok i jest git - temperatura na VAGu:

temp. płynu 89-92*C

temp. oleju -89-94*C