johnnythebest Opublikowano 24 Października 2012 Opublikowano 24 Października 2012 Panowie, kilka dni temu wymieniłem u siebie tarcze i klocki z tyłu. Po tym zabiegu podczas hamowania na suchej nawierzchni i przy małej prędkości czasami aktywuje mi się ABS a nie powinien. Czasami podczas jazdy zapala mi się kontrolka ABSu i po kilku km gaśnie. Co może być przyczyną? Wszystko poskładałem tak jak powinno być, czujniki ABSu przeczyscilem. Jakiś pomysł?
Wihajster Opublikowano 24 Października 2012 Opublikowano 24 Października 2012 moze pierscień ABS źle nabity...
piotrzaba5 Opublikowano 24 Października 2012 Opublikowano 24 Października 2012 albo czujnik nie do końca włożony
johnnythebest Opublikowano 24 Października 2012 Autor Opublikowano 24 Października 2012 czujnika nie wyciagałem przy wymianie, chyba ze tak jak Wihajster piszesz, może pierścień źle nabiłem...
pandamix Opublikowano 3 Listopada 2012 Opublikowano 3 Listopada 2012 miałem identyczny problem,kumpel naprawił mi to w pięć minut,odkręć koło i stuknij czujnik u mnie sam się wysunął nie chcący podczas znęcanie się z hamulcami tylnymi,szczelina powinna wynosić od 0,6 do 0,8
johnnythebest Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Opublikowano 11 Listopada 2012 miałem identyczny problem,kumpel naprawił mi to w pięć minut,odkręć koło i stuknij czujnik u mnie sam się wysunął nie chcący podczas znęcanie się z hamulcami tylnymi,szczelina powinna wynosić od 0,6 do 0,8 tylko ze jak czyscilem czujnik szczotka druciana to czujnik byl sztywny i nie ruszal sie, w tygodniu zabiores ie za to i zobacze co i jak...
frytosek12 Opublikowano 17 Listopada 2012 Opublikowano 17 Listopada 2012 witam. jestem nowy na forum i mam taki sam problem. wymieniłem tarcze i klocki z tyłu oraz pierścienie od abs-u. przeczyściłem takżę czujniki i nadal swiecą kontrolki abs i (!) co moze byc jeszcze nie tak???
Dev Opublikowano 17 Listopada 2012 Opublikowano 17 Listopada 2012 złe odległosci czujników od koronek dałeś stare czy nowe ?
frytosek12 Opublikowano 18 Listopada 2012 Opublikowano 18 Listopada 2012 założyłem nowe pierscienie. kontrolki włączają sie od 20 km/h
lapek85 Opublikowano 18 Listopada 2012 Opublikowano 18 Listopada 2012 Koledzy już napisali co trzeba zrobić by z Abs było Ok. trzeba ustawić poprawna przerwę pomiędzy czujnikiem a pierścieniem absu . Przerwę trzeba ustawić poprawnym nabiciem/osadzeniem na tarczy hamulcowej. Przerwa powinna wynosić ok 0,6 - 0,8 mm. Aby ułatwić sobie sprawę można w vagu sprawdzić który czujnik nie czyta prawidłowo prędkości. Cała filozofia odnośnie tego tematu, który można już zamknąć.
johnnythebest Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Opublikowano 18 Listopada 2012 Rozumiem, że przerwa od koronki do końca tarczy?
johnnythebest Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Opublikowano 18 Listopada 2012 ale jak jak koronka jest na tarczy a czujnik przy "karoserii", a jak zaloze tarcze to wtedy jak to sprawdzic?
MASATO Opublikowano 18 Listopada 2012 Opublikowano 18 Listopada 2012 wciskasz czujnik do oporu, po czym odsuwasz czujnik delikatnie do momentu aż nic nie będzie obcierało przy obracaniu tarczą
Dev Opublikowano 19 Listopada 2012 Opublikowano 19 Listopada 2012 ale jak jak koronka jest na tarczy a czujnik przy "karoserii", a jak zaloze tarcze to wtedy jak to sprawdzic? szczelinomierzem
Rekomendowane odpowiedzi