Scoodi Opublikowano 9 Listopada 2012 Opublikowano 9 Listopada 2012 Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z moją b5 1.9 tdi 90km. Nie jest to jakieś uciążliwe, ale jednak przeszkadza. Mianowcie przy mocniejszym bucie, czyli tzw. kiedy depne do dechy, przy około 3tys obrótów samochód zaczyna sie tak jakby dusić, coś przerywa itp. Przyspiesza cały czas, ale tak jakby mu czegos brakowało, ciężko to opisać, ale jest takie wrażenie jakby nie dostawał mieszanki na chwile. Przy zwykłym przyśpieszaniu to się nie dzieje, tylko gdy depnie sie gaz do podłogi. Znajomy mówił że to może być zawór egr, to prawda? Spotkał się ktos z czymś takim?
Lishoo Opublikowano 9 Listopada 2012 Opublikowano 9 Listopada 2012 Podepnij kompa i zrób logi to będzie widać czarno na białym. Jeżeli to silnik 1z to wpada w tryb awaryjny pewnie z powodu źle działającego zaworku n75. Możliwe jeszcze że przewody paliwowe są nieszczelne i ciągnie lewe powietrze, lub kąt wtrysku wychodzi poza regulację i jest do korekty. Jak auto odpala ciepłe/zimne - od razu czy kręci?
Scoodi Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Opublikowano 9 Listopada 2012 Samochód kupiłem ze dwa miesiące temu, więc w moich rękach nie przeżył jeszcze jakichś dużych mrozów. Najniższa temp w której go odpalałem do około 0'C i odpalił bezproblemowo, na ciepłym silniku także pali jak marzenie Silnik 1Z
SotoM Opublikowano 9 Listopada 2012 Opublikowano 9 Listopada 2012 chyba ze to efekt przeslizgiwania sie sprzegła co powoduje drgania przy 100% pedale w podłodze... lub nastawnik pompy brudny...
Lishoo Opublikowano 10 Listopada 2012 Opublikowano 10 Listopada 2012 Sprzęgło jakby ślizgało to obroty szły by do góry a prędkość stała w miejscu, więc raczej widać by to było od razu, poza tym w serii 1z sprzęgło baaaardzo ciężko jest zajechać Tak jak piszesz może to być też nastawnik, aczkolwiek nastawnik dawał objawy raczej nie przy wciśniętym do oporu pedale gazu. Obstawiam nadal n75. W 1z notlauf jest tylko do momentu przeładowania, gdy ciśnienie spadnie, wszystko wraca do normy, stąd nagle auto zwalnia, a po chwili przyśpiesza.
Rekomendowane odpowiedzi