done Opublikowano 15 Listopada 2012 Opublikowano 15 Listopada 2012 Witam Może ktoś wie w jakim celu jest gąbka w słupku środkowym pod zwijakiem pasów. Trzyma wilgoć, a to się wiąże z uszkodzeniem czujników bocznych airbag. Czy po wymianie sensora można nie wkładać tej gąbki. W b7 sensor został przeniesiony do drzwi a tam nie jest w żadnej otulinie. Którędy może dostawać się woda do słupka bocznego bo mam przypuszczenia, że to przez myjkę ciśnieniową? Pozdrawiam
uhu2 Opublikowano 25 Listopada 2012 Opublikowano 25 Listopada 2012 Mialem ten sam problem.Przez ta gabke w prawym slupku zalalo mi czujnik uderzen bocznych.Wymienilem czujnik a gabke usunolem.Miejsce po niej zabezpieczylem przed korozja bo mialem juz male jej ognisko.Jezdze bez niej ze dwa lata i jest wszystko ok.
done Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Opublikowano 26 Listopada 2012 Ja poszedłem dalej, otworzyłem czujnik (metalowa blaszka) preparatem do elektroniki wyczyściłem nalot i zaśniedzenia, metalową obudowę uszczelniłem silikonem, a jak wysechł dookoła lakierem bezbarwnym (do paznokci). Po zamontowaniu czujnika błąd airbag'a samoistnie zniknął. Swoją drogą może ktoś rozebrał na części i ma fotkę elementu wykonawczego/pomiarowego w tym czujniku bo od góry widać tylko układ scalony. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi