Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mandat zimową porą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i w zasadzie wszystko jasne. Co do obowiązkowych opon zimowych miałbym jednak kilka zastrzeżeń. Po pierwsze należałoby doprecyzować czy chodz stricte o opony zimowe czy też dopuszczamy opony wielosezonowe. Po drugie zamiast wprost wymagać opon zimowych ja bym wymagał dostosowania auta do warunków zimowych na niektórych odcinkach dróg. Czyli, wzorem Włoch wprowadziłbym obowiązek albo opony (zimowe/wielosezonowe) albo łańcuchy w bagażniku.

Opublikowano

Opony obowiazkowe dla tirow ! Te mondzioly jezdza teraz max 60 km/h pomimo tego ze droga odsniezona :[

Opublikowano
Opony obowiazkowe dla tirow ! Te mondzioly jezdza teraz max 60 km/h pomimo tego ze droga odsniezona :[
obowiązkowe tak ale dla ŚWIRÓW...jak czytam takie mądrośći to mam mdłości :facepalm:

---------- Post dopisany at 16:50 ---------- Poprzedni post napisany at 16:19 ----------

ps:znasz wage zestawu ciągnika+naczepa czy masz może 7 lat???:whistling:

Opublikowano
obowiązkowe tak ale dla ŚWIRÓW...jak czytam takie mądrośći to mam mdłości :facepalm:

---------- Post dopisany at 16:50 ---------- Poprzedni post napisany at 16:19 ----------

ps:znasz wage zestawu ciągnika+naczepa czy masz może 7 lat???:whistling:

wsadzić go do dużego Mobilka na jedną trase to nabierze pokory do innych uczestników ruchu drogowego :decayed::decayed:

a jak nie to zostaje guma i ciasne drzwi :naughty::naughty:

Opublikowano

Ze 30 ton pewnie, co nie zmienia faktu ze ja mam to gdzies, i nie mam zamiaru sie wlec za takim pod male wzniesienie 40 km/h i 60 km./h na prostej bo goscia nie stac na opony inne .... heh dzis tez widzialem ciezarowke w rowie ... hejtuje tiry bo ich nie znosze, czy to zima, czy lato, ciagle zamulaja(teraz w zimie musze 15 minut wczesniej wstawac rano, by dojechac do roboty, bo wiadomo, stadami to jezdzi i nie idzie tego wyprzedzic bo za duzo tego jedzie i zamula cala trase... ) , muscie mi wybaczyc, albo i nie :P

Opublikowano

Średnio Ciągnik siodłowy waży 12T-do 15T ....naczepa typu chłodnia 16 do 20t ..a uwierz mi wpadnięcie w poślizg taką waga nie jest przyjemne !!

Opublikowano
Ze 30 ton pewnie, co nie zmienia faktu ze ja mam to gdzies, i nie mam zamiaru sie wlec za takim pod male wzniesienie 40 km/h i 60 km./h na prostej bo goscia nie stac na opony inne .... heh dzis tez widzialem ciezarowke w rowie ... hejtuje tiry bo ich nie znosze, czy to zima, czy lato, ciagle zamulaja(teraz w zimie musze 15 minut wczesniej wstawac rano, by dojechac do roboty, bo wiadomo, stadami to jezdzi i nie idzie tego wyprzedzic bo za duzo tego jedzie i zamula cala trase... ) , muscie mi wybaczyc, albo i nie :P

no i udowodniłeś właśnie ze w d*pie byłeś i gówno widziałeś..

ja dziś widziałem osobówkę w rowie.. heh? i? dziwisz się, że zamulają? w lecie jest ograniczenie prędkości a i tak płaczecie, że tiry gnają naszymi wąskimi drogami, a w zimie ledwo ruszysz zestawem a zaraz trzeba hamować bo drogi wąskie i cięzko się zmieścic, to nie osobówka..

na wyprzedzanie nic nie pomogę. może masz za słabe auto? a może to łącznik pedałów z kierownicą u Ciebie zawodzi?:wink:

Opublikowano

ja nie placze, bo NIGDY nie widzialem gnajacego tira :) naprawde, nie wiem gdzie ci ludzie jezdza, ze widza jak tiry zapierdzielaja :) chyba nie w polsce :) auto slabe, bo do roboty jeszcze gnam puntem, bo na wykonczeniu jest i chce je ze tak powiem wyjezdzic do konca , trasa tez zla, bo nie ma duzo miejsca gdzie mozna wyprzedzic...no nie jezdze tirem, nie jezdzilem tirem, i pewnie nie bede jezdzil, ja wylewam tylko swoj hejt i tyle :) kazdy sie na cos wkurza :P innych np stare dziady czy baby za kierownica :P

insane_Infinity - wpadniecie w polizg nawet osobowka nie jest przyjemne jesli jest niekontrolowane :) sam tak raz mialem i skonczylo sie na szczescie tylko na ubitym kierunku i wgniotce blachy miedzy lampa a zderzakiem :)

Wiec ja sie lepiej juz uciszam, bo mnie zaraz zabijecie tutaj i gdy bedzie mi potrzebna pomoc, nikt sie nie odezwie :P

Opublikowano

skoro takie problemy na drogach z LKW trzeba się panie sebul może przesiąść na komunikację miejską :decayed: może być szybsza niż wspomniane punto :banan:

Opublikowano

kolego sebul, odpowiedzmy sobie na pytanie kto MUSI jezdzic po drogach ? Moim zdaniem komunikacja miejska, sluzby ratownicze i zaopatrzenie. Wiec mysle sobie ze Twoja obecnosc na drodze powinna opiewac na wiecej pokory i szacunku dla innych, ktorzy ciezko tyraja w tych zamulonych zestawach.

Opublikowano

dodajmy też, że taki załadowany zestaw waży ok 45t - po wyjechaniu na suchy asfalt właściciel takiego tira na zimówkach zbyt długo by nie pojeździł ;)

kolega sebul, nie dość, ze ma punto, które jak mówi - jest na wykończeniu, to po "też złej trasie, na której nie ma gdzie wyprzedzać" chce - odważę się powiedzieć - zapier***ć. Ciekawe czy w tym swoim punto ma sprawne wszystko, łącznie z kołami (opony nadające się do jazdy, wyważenie), amorami i geometrią.

Ilu jest takich co wymaga od innych wiele, a sam tak mało zrobić nie potrafi...

Opublikowano

zgadza sie , ale wielokrotnie kierowcy tirow maja za soba doslownie 1-2 km korek i tak sie ciagnie to bo on nie moze na chwile zjechac troszke blizej prawej krawedzi bo musi byc przyklejony do linii srodkowej i korek z tylu rosnie i rosnie , bez znaczenia jest tu pora roku. Oczywiscie zdarzaja sie tacy co fajnie ustepuja i jest ok , czasami jest tez tak ze nie da sie zjechac bo nie wiadomo co idzie poboczem , ale to juz nawet nie chodzi o jazde poboczem a trzymanie sie maksymalnie mozliwie prawej strony a nie k**wa srodkiem 60 na godzine. I potem niestety ktos nie wytrzymuje i za***rdala na 3 , ktos z kolumny chce skrecic w lewo np i dzwon gotowy , bo Pan z tira jedzie jak ta kaczka z malymi kaczatkami za soba :grin:

Opublikowano

snajper - za dnia ok, ale nocą albo nawet zimą wyobrażasz to sobie? ty samochodem jeździsz przy prawej krawędzi jezdni?

prosty przykład: prawą stroną (pobocze czy ulicą) idzie dziadek a taki tir za***rdala przy prawej krawędzi jezdni - nie muszę chyba nikogo uświadamiać, że o ile go nie zahaczy to podmuchem wiatru może go wciągnąć pod naczepę. każdy jedzie ekonomicznie, bo może i nie zbiera paliwa dla siebie ale może mieć ustaloną normę, nikt nie jest chętny do zjazdu na pobocze, żeby korek przepuścić - im też zależy na czasie.

Opublikowano
dodajmy też, że taki załadowany zestaw waży ok 45t - po wyjechaniu na suchy asfalt właściciel takiego tira na zimówkach zbyt długo by nie pojeździł ;)

kolega sebul, nie dość, ze ma punto, które jak mówi - jest na wykończeniu, to po "też złej trasie, na której nie ma gdzie wyprzedzać" chce - odważę się powiedzieć - zapier***ć. Ciekawe czy w tym swoim punto ma sprawne wszystko, łącznie z kołami (opony nadające się do jazdy, wyważenie), amorami i geometrią.

Ilu jest takich co wymaga od innych wiele, a sam tak mało zrobić nie potrafi...

Tirom zalezy na czasie ?! LOL ! Nie wytrzymam :) Chyba nie tym, ktore ja mam na swojej drodze :)

jest na wykonczeniu ale na przegladzie jeszcze ANI RAZu Z NICZYM nie mialem problemow, a goscie sie czepiaja i to bardzo ! to ze jest na wykonczeniu nie oznacza ze nic nie dziala, bo dziala, ale auto juz stare, .... i uwierz mi , jesli tylko bym mogl dojechac komunikacja publiczna, to bym to zrobil ! jakze mi by bylo milo zaplacic wsiasc i miec wyje&^%ne iles tam minut i sobie jechac grajac na telefonie, a nie jechac samemu, uwazac , utrzymywac auto etc.... niestety nie mam takiej mozliwosci, a zapie%^$%c nie potrzebuje, wystarczy mi 80 km/h

snajper1998 - wreszcie ktos, kto mnie rozumie ....

Ja milkne, bo ta dyskusja nie ma sensu, pewnym osobom sie nic nie da powiedziec, bo wiedza swoje, spoko :) Nie chce sie klucic :) Chcialbym tylko ich widziec w korku, ktory powoduje tir, bo sie wlecze i nie moze wyejchac pod gore w LATO, tak w lato, praktycznie codziennie takie cos ma miejsce, a jak sie jakims cudem uda wszystko wyprzedzic, nagle ....pusta droga do domu ! I dlatego punto jezdzi do pracy, a audi na katowice, gdzie sa 2 pasy i mozna wyprzedzic co sie chce :)

A najlepiej to niech moderator usunie wszystkie moje wpisy w tym watku :)

Opublikowano
snajper - za dnia ok, ale nocą albo nawet zimą wyobrażasz to sobie? ty samochodem jeździsz przy prawej krawędzi jezdni?

prosty przykład: prawą stroną (pobocze czy ulicą) idzie dziadek a taki tir za***rdala przy prawej krawędzi jezdni - nie muszę chyba nikogo uświadamiać, że o ile go nie zahaczy to podmuchem wiatru może go wciągnąć pod naczepę. każdy jedzie ekonomicznie, bo może i nie zbiera paliwa dla siebie ale może mieć ustaloną normę, nikt nie jest chętny do zjazdu na pobocze, żeby korek przepuścić - im też zależy na czasie.

jak jade wolno zawsze jade przy prawej krawedzi (nie chodzi mi o jechanie poboczem tylko przy prawej stronie pasa ruchu) a jak widze w lusterku ze ktos chce mnie wyprzedzic to zawsze zjezdzam na pobocze i ten zjazd trwa 2-3 sekundy oczywiscie musze widziec czy nic tam nie lezie. Uwazam ze jest to kwestia "dobrego wychowania" na drodze. Gdyby kazdy tak postepowal droga np z Lublina na wybrzeze nie trwala by tyle samo co z Lublina do Chorwacji a czasami prawie tak bylo. A najbardziej podoba mi sie jak wlasnie kierowcy tirow na cb klna jakas babe albo dziada ktory jedzie 50 km/h rozklekotanym maluchem w ten sam sposob co i im sie czesto zdarza i nie moge takiego wyprzedzic , bo faktycznie ciezka sprawa takim autem. A taki maly c**jek tez jedzie srodkiem bo wygodnie. Pokazuje tu ze nie tylko kierowcy duzych aut sa winni bo mali tez lubia pokazac ze on jedzie krol szosy 50 km/h srodkiem bo on moze........tak jak mowilem kwestia kultury

---------- Post dopisany at 22:22 ---------- Poprzedni post napisany at 22:21 ----------

i btw jak jakis cwel idzie w nocy droga krajowa i jest nie oswietlony i czesto najebany to moze miec pretensje tylko do siebie.

Gość donuska90
Opublikowano

Nie no.... Nagonka na TIRy, ale zaopatrzenie w sklepach itd. to chce się mieć :facepalm:

Opublikowano

powiem tak moge dostac kropka itd. ale dla mnie kolego sebul jestes idiota :facepalm: jak ci nie pasuje jazda zestawów po naszych drogach to sie wyposaz w helikopter :wink: chyba sobie nie zdjesz sprawy ze gdyby nie ten TIR ktory robi korek i opoznia cie w dojechaniu do pracy te 10 min wlasnie wiezie ci chlanie zebys z glodu nie zdechl :kwasny: dla mnie pajac jestes mowic ze im nie zalezy na czasie:facepalm: bo kazdy km przejechany to jest kolejny grosz do wyplaty wiec nie gadaj mi ze im na czasie nie zalezy, i masz racje nie udzielaj sie juz bo tylko chlopakom co jezdza i znaja temat cisnienie podnosisz.

Opublikowano

a mi oni, wiec .... :P

Opublikowano
a mi oni, wiec .... :P

wiec kup sobie helikopter bedziesz taki mobil jakiego jeszcze ni bylo na forum :grin:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...