bania_85 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Witam Chciałem się zapytać czy jest sens kupować wariant serwisowy w AC w samochodzie do 30 tyś. Moje Audi podczas ubezpieczania samochodu ubezpieczyciel wycenił według swoich wyliczeń na 22 tyś, czyli żeby nie mieć szkody całkowitej wartość naprawy nie może przekroczyć ok 15 tyś zł, co niestety przy naprawach w ASO można bardzo szybko przekroczyć i mieć szkodę całkowitą. Co myślicie o takim wariancie ubezpieczenia. Warto dopłacać za niego ok 200 zł do wartości ubezpieczenia skoro niewielka szkoda z punktu widzenia laika może powodować szkodę całkowitą?
hubipl9 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Sprawdź najpierw dokładnie w OWU w jaki sposób jest robiona kwalifikacja szkody częściowa/całkowita. Bardzo prawdopodobne jest że nawet w podstawowym wariancie biorą pod uwagę MAKSYMALNE koszty naprawy czyli po cenach ASO bo tak jest dla nich korzystniej. Sam się zastanów czy w razie jakiegoś uszkodzenia będziesz naprawiał na nowych częściach na faktury czy dasz do jakiegoś lakiernika nie wspominając mu nawet że masz ubezpieczenie ( wtedy często kasa wyliczona przez ubezpieczalnię nawet z potrąceniami i tak wystarcza na naprawę). Ja takiego auta na pewno bym nie naprawiał w ASO na oryginalnych częściach tylko pewnie na używkach u jakiegoś taniego lakiernika no ale każdy może mieć inne podejście do tego. W Twoim przypadku myślę, że warto pomyśleć nad czymś co się nazywa gwarantowana suma ubezpieczenia. W różnych ubezpieczalniach może się to różnie nazywać. Chodzi o to żebyś miał gwarancję że przy wycenie szkody całkowitej będą brać pod uwagę taką wartość rynkową jak masz na polisie i od jakiej płacisz składkę. Jak tego nie ma to potem przykładowo masz szkodę po miesiącu od zawarcia polisy a oni Ci wyceniają wartość rynkową samochodu np 3 tys zł mniej. Ubezpieczalnie mogą nie oferować takiej opcji w przypadku starszych aut.
bania_85 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2012 A jeżeli jest szkoda częściowa i decyduję się na wypłatę odszkodowania (a mam wykupiony wariant serwisowy) to oni policzą po kosztach części oryginalnych, a naprawiam jak chce, czy będę musiał im przedstawić jakieś faktury za części?
hubipl9 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Opublikowano 11 Grudnia 2012 A jeżeli jest szkoda częściowa i decyduję się na wypłatę odszkodowania (a mam wykupiony wariant serwisowy) to oni policzą po kosztach części oryginalnych, a naprawiam jak chce, czy będę musiał im przedstawić jakieś faktury za części? To już zależy od OWU AC danego towarzystwa ubezpieczeniowego. Nie spotkałem się jeszcze z polisą gdzie rzeczoznawca liczy od razu na oryginałach i wypłacają za oryginały bez przedstawiania faktur. Przeważnie stosowane jest pomniejszenie np. 50% ceny części oryginalnej w kalkulacji ofertowej a jak chcesz 100% ceny części to przedstawiasz faktury. Reasumując, OWU AC są tak skonstruowane, że nie da się wziąć kasy za 100% ceny części oryginalnej a naprawić na zamiennikach albo używkach. Jeżeli ktoś zna towarzystwo, które oferuje polisę, która zapewnia zwrot 100% ceny części oryginalnej bez dokumentowania naprawy fakturą to proszę o informację.
Rekomendowane odpowiedzi