Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wachania temperatury cieczy chłodzącej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Najpierw objawy: podczas jazdy temperatura silnika cały czas 90 C, podczas postoju np w korku temperatura spada do 70-80 C. W czasie jazdy nagrzewnica grzeje w środku dobrze natomiast na postoju wieje chłodem. Słychać również powietrze w nagrzewnicy czyli układ jest zapowietrzony. Proszę o poradę co się może dziać? Czy wystarczy tylko odpowietrzyć?

Opublikowano

Najpierw odpowietrz i zobacz co sie bedzie dzialo dalej nikt tu niejest wrozka....

Opublikowano

nie wiem jak można usłyszeć powietrze w nagrzewnicy, najpierw zaczął bym od termostatu, później przepłukanie nagrzewnicy, a na koncu wymiana pompy

Opublikowano

Pewno kolega słyszy bulgotanie wody w nagrzewnicy.

Nie mniej pozwólcie, że się dołączę do tematu, otóż po wymienianie płynu chłodzącego zacząłem znowu obserwować temperaturę i na kanale 49 mam w granicach 85-87 st. C w zasadzie nie bardzo potrafię go mocniej zagrzać (próbowałem już i tekturę przed chłodnicę wkładać co by silnika powietrze nie chłodziło za bardzo ale to nie zrobiło wielkiej różnicy, a praktycznie żadną) zaś na postoju spada o parę stopni. Dodatkowo dodam, że dolny wąż od chłodnicy cały czas jest zimny. Układ odpowietrzony. Jak wymieniałem płyn to termostat jestem przekonany, że był zamknięty (jak go miałem w ręce). Powiedzcie czy to w miarę normalna temperatura czy myśleć nad jego wymianą?

Opublikowano

Wszystko masz OK. Sam czujnik może przekłamywać o kilka stopni. Zimą jeśli jest temperatura poniżej 0 i postoisz na włączonym ciepłym nadmuchu to temperatura zawsze spadnie - nawet poniżej 80 stopni.

Pewno kolega słyszy bulgotanie wody w nagrzewnicy.

Nie mniej pozwólcie, że się dołączę do tematu, otóż po wymienianie płynu chłodzącego zacząłem znowu obserwować temperaturę i na kanale 49 mam w granicach 85-87 st. C w zasadzie nie bardzo potrafię go mocniej zagrzać (próbowałem już i tekturę przed chłodnicę wkładać co by silnika powietrze nie chłodziło za bardzo ale to nie zrobiło wielkiej różnicy, a praktycznie żadną) zaś na postoju spada o parę stopni. Dodatkowo dodam, że dolny wąż od chłodnicy cały czas jest zimny. Układ odpowietrzony. Jak wymieniałem płyn to termostat jestem przekonany, że był zamknięty (jak go miałem w ręce). Powiedzcie czy to w miarę normalna temperatura czy myśleć nad jego wymianą?

Opublikowano

OK dzięki za informację, ja kiedyś miałem problem z głowicą i tym samym układem chłodzenia i do tej pory jestem przewrażliwiony na jakiekolwiek odchyłki od normy w tym temacie.

Opublikowano

flex masz ty pojecie?? napewno nie spadnie a jesli juz bedzie spadac to tylko dla tego ze w aucie nie ma termostatu lub jest nie sprawny.

Opublikowano

Wskaźnik temperatury jak osiągnie na blacie 90C to powinien już tak trzymać. Wszelkie wahania wskazówki mogą świadczyć o niesprawności termostatu lub czujnika cieczy.

Opublikowano

Na blacie to trzyma równo 90 stopni, ale ten wskaźnik to tak ma i to, że przy mrozach na postoju spada temperatura silnika (szczególnie diesla) to ja wiem, że jest to normalne i to mnie nie niepokoi. Bardziej martwiło mnie to, że dolny wąż chłodnicy jest non stop zimny i zastanawiałem się czy jest to możliwe aby w panujących aktualnie temperaturach silnik nie potrzebował korzystać z chłodnicy aby utrzymać właściwą temperaturę. Tak jak mówię termostat wizualnie wyglądał na zamknięty, wymieniany rok temu podobnie jak czujnik cieczy (fault'ów brak).

Opublikowano
flex masz ty pojecie?? napewno nie spadnie a jesli juz bedzie spadac to tylko dla tego ze w aucie nie ma termostatu lub jest nie sprawny.

W benzynce nie spadnie ale w naszych traktorach spada i to nawet znacznie będziesz jechał na trasie i temperatura 92-93C a staniesz chwile w korku jak masz włączony nadmuch zwłaszcza podkręcony na cieplej to moment masz w samochodzie 85 C a nawet i mniej .

Wystarczy że powoli po mieście jeździsz i też nie utrzymasz non stop 90C

Opublikowano

NIe chcę wywoływać niepotrzebnej dyskusji. Jeżeli dasz nadmuch na full i zatrzymasz auto na parę minut to temperatura chłodziwa spadnie, przy wyłączonym nadmuchu nie ma prawa spaść poniżej "90 stopni". Niestety fizyki nie oszukasz.

Jeżeli w aucie nie miałbyś termostatu to nie zagrzałbyś auta w porze zimowej do 90 stopni - przerabiałem to więc wiem co piszę (może w benzynie jest inaczej)

Kolego "hellbean" nie masz się czym przejmować, wszystko masz OK. To co pisałem również czujniki mają mały rozjazd. Wymieniając czujnik miałem do dyspozycji 2 sztuki i ich różnica w odczytach była ok 2 stopni

Opublikowano

Koledzy, wolne nagrzewanie TDI to jest po prostu przypadłość tych silników. Z iloma osobami nie rozmawiałem to u każdego jest to samo, na wolnych obrotach czy wolnej jazdy po mieście i włączonej dmuchawie podczas mrozu temperatura cieczy spada, natomiast podczas jazdy w trasie przy sprawnym termostacie trzyma 90. Nic z tym nie zrobicie, można jedynie zasłaniać chłodnicę jak kiedyś to się robiło w Żukach i Nyskach ;) Jak jest silny mróz to nawet na trasie niechętnie łapie 90, u mnie dopiero po ok. 15-20 km :)

Opublikowano

A jak sie odpowietrza te silniki ?

Opublikowano
A jak sie odpowietrza te silniki ?

odpowietrza się nagrzewnicę odkręcasz lewy przewód z dziurką zsuwasz delikatnie , wylatuje płyn z powietrzem nasuwasz na miejsce dokręcasz opaskę i odpowietrzone.

Opublikowano

Dziś jako, że żona kierowała całą trasę obserwowałem temperaturę na VAG-COMie i wahała się w okolicach 87-88, tak więc przyjmuję, że wszystko jest ok. Zagrzewa się do tej temperatury bez problemu a potem ją trzyma, kanał 49 klimatronika zaniża tą temperaturę u mnie o ok 1st C.