Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pomoc w wyborze sprężyn z 1BE lub innych obniżających

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Koledzy czy ktoś z was mógłby mi pomóc w doborze sprężyn według koloru kropek z zawieszenia 1BE do mojego samochodu ze standardowym zawieszeniem 1BA. Jakich kolorów mam szukać na sprężynach żeby wszystko było dobrze przy felgach 17".Czy jak znajdę sprężyny w takich samych klasach autko będzie równo stało?Nie będzie różnicy w wysokości pomiędzy przodem a tyłem?Poniżej podaje jakie mam klasy wagowe autka

przód 0JH - klasa wagowa 8 - przy 1BA 854-885 kg

tył 0YG - klasa wagowa 7 - przy 1BA 473-495 kg

Pozdrawiam

Opublikowano

jest na ten temat cały wątek i tabele poszukaj

Opublikowano

Kup sprężyny eibach lub weitec -30mm i będzie najłatwiej bo takie dobieranie jest trudne i różnie siada.

Opublikowano
  • Autor

no właśnie nie wiem jak to bedzie wyglądało jak kupie w ciemno sprężyny z 1BE wydając set złociszy w tych samych klasach wagowych czyli przód 8 tył 7 a okaże się że prześwit się nie zmienił a co gorsze jeszcze się podniesie z powodu twardości sprężyn...dlatego założyłem ten wątek z myślą ze ktoś zmieniał z 1BA na 1BE patrząc na klasy wagowe(bo są porozrzucane w cały kosmos przy silniku 1.9, sedan i FWD) które są zbliżone do moich i podpowie mi jakich mam szukać i czy będzie dobrze.A tak na dokładkę to znależć springi z 1BE w tych klasach czyli przód 8 tył 7 jest naprawde wyzwaniem :/

Opublikowano

Zmieniało parę osób i tak jak Ci mówię różnie to siada, mi się akurat podniosło heh dlatego kupiłem springi eibach -30 i problem rozwiązany.

Opublikowano
  • Autor

-30 to mnie troche już niepokoji wolałbym -20 bo poza asfalt też czasami zjeżdzam a osłonę pod silnikiem nadal narazie mam całą =)

Opublikowano

Mam -30 i całą osłone pod silnikiem. Spokojnie bierz -30.

Opublikowano

A czy może ktoś przerabiał ten temat w B5 ? Chciałbym wymienić springi 1BA na 1BE i to co wyczytałem w etce mnie zmartwiło bo springi z taką samą ilością i kolorem kropek mają różne numery katalogowe. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie ?

Opublikowano

1BE to loteria. Weitec albo Eibach załatwia temat.

Opublikowano

pare osób z forum ma springi z FK i też są zadowolenie i koszty małe:wink:

Opublikowano

a czy zawiecha 1BE w porównaniu 1BA nie miała przypadkiem innych amorów - krótszych? Nie trzeba tego zmieniać w komplecie?

:hi:

Opublikowano
  • Autor

Panowie czy ten zestaw EIBACHA bedzie pasował do AWX-a bez Quattro w manualu<EIBACH E10-15-003-02-22>, jak może wyglądać sprawa z wysokością?Ma może ktoś ten zestaw u siebie?

Dodam że obciążenie osi mam następujące:

przód 1065kg

tył 1020kg

Opublikowano

w podobnej cenie kupisz fk i pod auto dopasujesz i zawsze to nowe i po auto:wink:

Opublikowano
  • Autor

a możesz pdrzucić jakiś link gdzie można nabyć te springi FK-i? bo szukam szukam i nie mogę nic znależć tylko całe komplety z amorkami znajduję a chcę tylko sprężyny.

Opublikowano

Marcin, poszukaj sklepu Mapeta (wchodząc przez forum vwgolf'a większy rabacik da jak coś wal PW to pomogę) ma wiele gratów KW/FK/Weitec brałem parę razy u niego i cena porównując ze stronką była o wiele niższa :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Ok Waldek dzieki za info jak coś to się do Ciebie odezwę ale narazie muszę się wstrzymać z zakupem bo ukrucił mi się budżet a czeka mnie wymiana górnych wahaczy.Jeszcze raz dzięX

Opublikowano

Ja miałem Fk to po polskich drogach jeździło się jak wozem drabiniastym a na Eibachu Pro Kit -30mm i amorze s-line albo Bilstein B6 jest ładne auto i niezły komfort

Opublikowano

Też polecam Eibach ProKit. Nie ma skały i nawet miło się śmiga, a siada mniej więcej jak fabryczny s-line. Trzeba tylko zmienić odboje amortyzatorów, amorki też by się przydało na trochę krótsze.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A czy może ktoś z forumowiczów ma oryginalne zawieszenie 1BE w B5, silniku 1,9TDI i wie jakie kolory kropek mają sprężyny przód ? Czy amortyzatory są czerwone ? Widziałem też auta z niebieskimi amortyzatorami boge, czy ktoś wie czy to też 1be ?