Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Popsuło się ogrzewanie(klima)-wieje cały czas gorące

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jadąc w niedzielę moim pojazdem, sprawdziłem sobie na klimatroniku temperaturę na zewnątrz . Wcisnąłem obieg wewnętrzny i nawiew, wybrałem kod 59 .... itd.

Podczas wychodzenia z tego trybu zgasły wyświetlacze. :neutral: :shock: Hmm

Dało się po omacku zwiększyć temperaturę i siłę nawiewu, więc zmniejszyłem siłę nawiewu do stanu wyłączenia i w tym momencie wszystko wróciło do normalności, a przynajmniej tak mi się wydaje (pokazała się ta kreseczka z wiatraczkiem, a po zwiększeniu siły nawiewu pokazała się temperatura itp. Działało normalnie, więc..).

Następnego dnia jadąc sobie w dalszą drogę włączyłem klime i po jakimś czasie chciałem zmniejszyć sobie temperaturę, ale nie reagowało na ustawienia, wręcz przeciwnie zaczęło wiać gorącym. Po chwili zirytowany trochę sytuacją wszedłem w tryb kodów klimatronika i wyszedłem z niego, w efekcie czego przestało wiać gorąco i teraz wiało zimno. Co było lepsze od lejącego się z nawiewów żaru :evil:.

Po dojechaniu na miejsce wyłączyłem auto i poszedłem pozałatwiać sprawy. Po powrocie ku mojemu zdziwieniu z nawiewów zaczyna po chwili wiać gorące powietrze.

Kiedy kupiłem audi, też było tak że wiało tylko gorące i vag pokazywał zacięcie klapy temperatury. Brat wykręcił schowek i odkręcił silniczek od tej klapy. Po zabiegu konserwującym zaczęło działać poprawnie. Chyba musze odblokować ten silniczek jeszcze raz.

Dodam że dwa tygodnie temu poprawiałem jeden z lutów na płytce wyświetlacza (zimny lut) a tydzień temu wymieniałem żaróweczkę od podświetlania przycisków w panelu klimatronika. Po tej czynności wszystko było git.

Czy efektem wejścia w tryb kodów jest mocniejsze podświetlenie wyświetlaczy :?:

Czy to coś z klimatronikiem i przez to że zgasł na chwile trzeba go zaprogramować :?:

Czy raczej znowu zaciął się ten silniczek

Co myślicie o tej historii :?:

Rok produkcji 95 a modelowo 96.