Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Jak rozpołowić część wydechową turbo 2.5 tdi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj z nudów zabrałem się na próbę wyczyszczenia sprężarki. Wszystko super ale za Chiny ludowe nie mogę rozpołowić części wydechowej. Poznaczyłem sobie wszystko zgodnie z opisami w necie, zapierałem się, próbowałem kluczem i ani drgnęło. Czy w takim przypadku zostaje tylko podgrzanie palnikiem czy jest jeszcze inny sposób ??

Opublikowano

jezeli odkręciłeś srubiki dookoła i gruszkę, trzeba za pomoca drugiej osoby powoli pukać czymś miekkim,trzymając w górze za częśc zimną, można wczesniej popsikac odrdzewiaczem dookoła,. i wyskrzybac łaczenie dwóch części ze sobą,

jednak trzeba uważać żeby ci sie potem wszystko nie rozsypało,.

Opublikowano

Od pukania lepszy jest palnik - za usługę podgrzania muszli wydechowej zapłacisz raptem 5 do 10 złotych a muszla podgrzana po całym obwodzie sama zejdzie z korpusu bez ryzyka uszkodzenia/skrzywienia wałka turbo. Jeśli przy montażu muszli do korpusu również będą opory to radzę znowu podgrzać bo niefrasobliwy sąsiad, mimo moich rad, wbijał ją na siłę i uszkodził sobie turbo.

Opublikowano

Już po problemie. Jako podgrzewacza użyłem palnika od kuchenki :wink:

Nie obeszło się bez stukania. Geometria była zawalona totalnie, rozpuszczalnik i papier ścierny w ruch - wszystko na błysk.

Opublikowano

Nie no, palnikiem od kuchenki nie uzyskasz wysokiej temperatury by szybko rozgrzać muszlę i dlatego konieczne było dodatkowe opukiwanie ale liczy się efekt końcowy oczywiście.