Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Jak dbać o turbinę??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam! mam piękne audi a4 2002r 1.8t avant . moje pytanie dotyczy turbiny, mianowicie jak o nią powinno się dbać? co należy robić a czego powinno się unikać ? bardzo wdzięczny będę za pomoc

Opublikowano

Nie pałować na zimnym silniku , nie gasić gdy turbina świeci , lać dobry syntetyk ... wszystko w temacie. Pozdrawiam!!!

Opublikowano

Nic dodać nic ująć

Opublikowano

dokladnie jak tak o nia bedziesz dbal to bedzie ci dlugo sluzyc

Opublikowano

To przy okazji zapytam o coś jeszcze. Gdyz jestem posiadaczem TDI i powiedzmy staram sie na zimnym nie wkręcać powyżej 2500rpm a jak to jest z 1.8T?

Są jakies bepieczne obroty przy których turbo nie jest jeszcze obciążone? Przy jakich obrotach w 1.8T jest najwyższe obciążenie?

Oczywiście nie wciskamy gazu do oporu bo wtedy wysterowanie wszystkiego jest największe.

A pytam bo planuję przesiadke na 1.8T :decayed:

Opublikowano
To przy okazji zapytam o coś jeszcze. Gdyz jestem posiadaczem TDI i powiedzmy staram sie na zimnym nie wkręcać powyżej 2500rpm a jak to jest z 1.8T?

Są jakies bepieczne obroty przy których turbo nie jest jeszcze obciążone? Przy jakich obrotach w 1.8T jest najwyższe obciążenie?

Oczywiście nie wciskamy gazu do oporu bo wtedy wysterowanie wszystkiego jest największe.

A pytam bo planuję przesiadke na 1.8T :decayed:

Ja na zimnym pie przekraczam 3tyś tak żeby po zmianie biegu nadal być w zakresie doładowania a pedałem gazu operuję delikatnie :decayed:

A jeśli już komuś padnie turbo to przy wymianie musowo sprawdza się drożność przewodów olejowych (zasilającego i spływowego) :wink:

Opublikowano

Generalnie to kazdy silnik czy wolnossący czy uturbiony nie powinno sie pałowac jak jest zimny ;)

Opublikowano
Generalnie to kazdy silnik czy wolnossący czy uturbiony nie powinno sie pałowac jak jest zimny ;)

dokładnie, pałowanie zimnego silnika może spowodować znacznie większe koszty niż tylko turbina. Ogólnie mitem z tego co wiem jest konieczność studzenia turbiny za kazdym razem jak się przejedziemy samochodem np. jak jechaliśmy spokojnie i nie niewielkich odcinkach- ale ja jednak zawsze poczekam te 10-20 sec a jak mocniej pojeździłem albo byłem po trasie to dłużej.

Opublikowano

A jak sprawdzić czy Turbina odpowiednio pompuje ciśnienie? Nie posiadam Vag-a.

Czy na hamowni sprawdzą - bo niebawem się wybieram?

I o co chodzi - "nie gasić gdy turbina świeci"??

Opublikowano

chodzi o to ze jak dasz turbawce po d*pie dobrze ze az jest czerwona to nie gasic tylko odczekac chwile i wtedy gasic

Opublikowano

Aaaa - myślałem że jakaś kontrolka jest albo coś ;)

Ja zawsze odczekam te min 30 sec nawet jak ze sklepu 500m przyjadę.