Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[1.8T] AEB jak osiągnąć 260-300KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przywitałem w odpowiednim temacie wiec może od razu do konkretów przejdę.

Panowie proszę zwracam sie z pytaniem odnośnie możliwości konkretnych modyfikacji

silniczka AEB zamontowanego w A4.... Otóż znajomy znajomy prosił mnie abym zdobył maksymalną ilość informacji dla przeprowadzenia modyfikacji takiego silniczka ze skutkiem liczonym w okolicach 260-300KM.

O ile posiadam jakąś tam wiedze dotyczącą diesli oraz poprzecznych 1.8T to w przypadku wzdłużnych prosiłbym WAS jako SPECJALISTÓW o pomoc jaki zakres modyfikacji nalezy przeprowadzić i gdzie. Do tej pory uważałem iż VTG chyba najwiecej i najlepiej robi tego typu mody to jednak są elitarni i drodzy ale w przeszukiwaniu internetu wpadłem na trop projektu ponad 300KM Audi =>

http://www.maxextremetuning.fora.pl/viewtopic.php?t=6&postdays=0&postorder=asc&start=45

i dalszy ciąg łącznie z wykresem tu:

http://www.leonclub.pl/forum/viewtopic.php?t=5932&start=0

Coś mi tu nie pasuje ani ten wykres ani lista modyfikacji co do przedstawionych wyników ale moze sie mylę...... Wiem że np. bullitowi swego czasu cięzko było osiągnąć zakładaną moc, a tu prosze jakie ciekawe cyferki sie pojawiły....

Czy stosował juz ktoś opisywaną turbinę IHI ??

Wiec proszę o rzeczową pomoc abym wykrystalizował sobie wiedzę co do zakresu modów w tym samochodzie.

Opublikowano

bylo nie raz i nie dwa na forum. SZUKAJ!!

w skrócie

K04

wydech 2,5"

FMIC

Wtryski TT225

I spokojnie masz 280KM

Strojenie: Najlatwiej SMT

Oczywiście o takich rzeczach jak sprzegło i heble nie wspomnę

Opublikowano

ciezko zrobic 300km na k04

Opublikowano
  • Autor

Kunio, szukałem i czytalem wasze posty, fakt duzo ciekawego sie dowiedziałem z archiuwum ale myslem o czyms wiekszym niz k04 bo chyba 280KM to na granicy wydajności, Moze GT25 lub cos podobnego, a tak w ogole to miał ktos doczynienia z ta turbina IHI TD04??

Jak z układem paliwowym, od jakiego momentu trzeba myslec o wydajniejszej pompie i regulatorze ??

Sprawa hebli i zawiasu = rzecz jasna .... :D

Opublikowano

odrazu ! ale po co ten temat jak kolega kolegi chce tanio

Opublikowano

podstawowe pytanie - czy to quattro ?

Opublikowano
  • Autor

Kunio, ośka niestety no coż nie mozna miec wszystkiego ;) i wiem z doświadczenia ze moce powyzej 250KM na ośkę to nic wiecej jak przemiał gumy :) ja bym nie walczył o wieksze moce niż mówisz no ale nie ja tu decyduje ;) Jakby wchodzial w gre sprawa turbognojka to wiedziałbym co z czym sie zjada a tu troszke odkrywanie nowych terenów ;) Moze to 300KM ma spełnić jego ambicje bo w sumie to ładnie brzmi a nie koniecznie równie dobrze jeździ ..........

ctv, a kto mówil ze ma byc tanio ---->chyba lepiej skutecznie niz tanio ;)

Opublikowano

Z turbin to fajne wykresy widziałem TD05, więc może rozważ właśnie te turbine.

300KM na K04 - widziałem jedno auto na K04 i 289KM z monstrualnym IC - lag...

o VTG zapomnij

najlepiej uderzaj na priva do kolegi CTV -

w związku z tym, że to ośka to szczerze radze zrobić 260KM na K04 i zapomnieć o dalszych modyfikacjach. SZCZERZE :)

a wogóle to kolega Kunio to niepoprawny optymista z tymi mocami na róznych turbinach:P :mrgreen: :twisted: :razz:

Opublikowano

jest skoda robiona w jetronicu na 300km na k04 :!:

Opublikowano

O ile dobrze pamiętam to Bartee ma około 300KM na GT28RS, ale z tego co mówił były problemy z wystrojeniem tego wszystkiego... Osobiście nie wiem jaka turbina z rodziny KKK byłaby najlepsza do modyfikacji na 300KM :roll:

Sam się nad tym jeszcze nie zastanawiałem bo mam inne inwestycje w tej chwili...

Opublikowano
jest skoda robiona w jetronicu na 300km na k04 :!:

ile ona teraz ma 298??

widziałem wykres na SR.. gdzieś tam:)

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Może i jest SKODA na K04 która ma 300KM, ale na pewno nie jest to Superb ze wzdłuznym silnikiem (tak jak A4), tylko Oktavia ze silnikiem montowanym poprzecznie. A tam mozna zainstalować graty z TT225, w tym wieksze turbo K04 i wtedy, przy bardzo sprzyjających wiatrach, 300KM może i jest mozliwe.

Turbo do silnika wzdłuznego, o którym tutaj mowa, czyli K04-15, jest mniejsze niż K04 z TT225. Jest ono zbyt małe, aby zrobic na nim 260KM, nie mówiąc już o 300KM !

Jedyna rozsądna opcja to moim zdaniem montaż turbiny GT28RS.

Najtaniej będzie kupic gotowy GTRS Eliminator kit - wtedy będziesz mógł wszystko podłaczyc pod ORI kolektor wydechowy etc.

http://www.atpturbo.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=ATP-VVW-151&Category_Code=VVWTK

Opcja GT28RS z dedykowanym kolektorem jest droższa:

http://www.atpturbo.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=ATP-VVW-124&Category_Code=VVWTK

Do tego potrzebny będzie ci jeszcze wydech (2000zł), FMIC (kolejne 2000zł), program (kolejne 2000zł) i prędzej czy później sprzegło.

Tanio nie będzie.

Opublikowano

Sam czip: VTG, Unitronic

Opublikowano

Sam czip: VTG, Unitronic

ale pisales wczesniej o tym ze w vtg to ci sie nie widzi chip tuning ?

Opublikowano

Chodziło mu o to, że VTG nie zna sie na programowaniu naszego ECU, poza prostym wgraniem standardowego programu chiptronica.

Ja na zwykłym programie chiptronica zrobiłem ze 100.000 km i wszystko było OK. Ale jak trzeba było zainstalować wieksze turbo, zgłosiłem sie do Sporteca w Szwajcarii.

Opublikowano

VTG jest OK jeżeli potrzebny ci zwykły program pod seryjna turbinę.

• 11 lat później...
Opublikowano

A gdzie można nabyć turbinę  k04 lub mocniejsza?