Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwny dzwięk silnika przez ok 2 minuty po odpaleniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Znacie może jakiegoś dobrego mechanika w woj. świętokrzyskim od AUDI A6 C5 silnik 2.4 ?? Wiem że to forum Audi A4, ale te silniki w A6 są takie same.

Przy odpalaniu przez około 2 minuty w silniku słychać jakieś stuki, tarcie, nie wiem jak to opisać, poźniej to ustaje i silnik pracuje idealnie.

Ew jak ktoś się z tym spotkał, to co to może być.

Dzięki za odpowiedzi

Opublikowano

Pompa wtórnego powietrza może?

Opublikowano

Nagraj to:wink:

Opublikowano
  • Autor

Spróbuje to nagrać, chodzi tak jakby coś tarło, takie " rzęrzenie" :) . Objawy wystepuja jak jest zimny i postoi ze 3-4 dni.

Opublikowano

też mam taki objaw i wydaje mi sie właśnie że to ta pompa wspomniana wcześniej, tylko jak to sprawdzić?

Opublikowano

a tak apropo to gdzie ona jest umieszczona w komorze silnika?

Opublikowano
  • Autor

Jeden z mechaników powiedział mi że jest to : napinacz hydrauliczny zmiennych faz rozrzadu. Mieliscie z tym do czynienia ??

Opublikowano
  • Autor

Przebieg 180 tys autentyczny.

I miałeś takie same objawy jak napisałem? Ile płaciłes za wymiane i częsc ?

---------- Post dopisany 22-01-2013 at 13:03 ---------- Poprzedni post napisany 21-01-2013 at 16:40 ----------

A i gdzie to robiłeś? U jakiego mechanika

Opublikowano
  • Autor

Podobnie, ale bardziej metaliczny dzwiek

Opublikowano
Podobnie, ale bardziej metaliczny dzwiek

Swój nagram i zapodam :)

---------- Post dopisany 23-01-2013 at 18:20 ---------- Poprzedni post napisany 22-01-2013 at 14:10 ----------

Panowie to moje nagranie. Proszę o ocenę, bo prawdę powiedziawszy nie wiem co to może być. Ten metaliczny dźwięk występuje przy porannym odpaleniu, potem w ciągu dnia spoko.

Opublikowano

Ja stawiam na rolkę napinacza paska wielorowkowego. Miałem podobnie, szczególnie podczas dużych mrozów, dźwięk bardzo podobny do tego. Najlepiej zdjąć pasek i odpalić na zimno będzie wiadomo czy to osprzęt czy coś grubszego.

Opublikowano
  • Autor

Bardzo podobnie słychać i mechanik stwierdził : napinacz hydrauliczny zmiennych faz rozrzadu

Opublikowano
Ja stawiam na rolkę napinacza paska wielorowkowego. Miałem podobnie, szczególnie podczas dużych mrozów, dźwięk bardzo podobny do tego. Najlepiej zdjąć pasek i odpalić na zimno będzie wiadomo czy to osprzęt czy coś grubszego.

A to coś grubszego, co może być?

---------- Post dopisany 24-01-2013 at 08:21 ---------- Poprzedni post napisany 23-01-2013 at 19:16 ----------

Panowie jak się wymienia łańcuch to razem z napinaczem?

Opublikowano
:facepalm: Sprawdź bez paska! Potem będziesz panikował że musisz cały silnik wymienić...
Opublikowano
:facepalm: Sprawdź bez paska! Potem będziesz panikował że musisz cały silnik wymienić...

wiem o tym. pytam czy wymiana łańcucha idzie zawsze w parze z napinaczem. W sobote będę badał, chodź wydaję mi się za hałas dobiega z przodu silnika.

Opublikowano

Jeśli napinacz jest zużyty to tak, nigdzie nie jest napisane że trzeba wymieniać jedno i drugie. Możesz zrzucić pokrywę zaworów i sprawdzić w jakim stanie jest napinacz , łyżwa i łańcuch.

Opublikowano
  • Autor

Ile kosztuje taka wymiana i czesci ??