rafal9119 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Siema dzis podczas odpalania auta zauwazylem ze nie zgasla kontrolka od ladowania aku ale po lekkim dodaniu gazu zgasła.co mnie w najblizszym czasie czeka?? miał ktos taki problem . dodam ze zdarzyło sie to raz .z gory dzieki:wink:
chudineze Opublikowano 24 Stycznia 2013 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Wymień jeśli stary lub napnij pasek alternatora
rusinro Opublikowano 24 Stycznia 2013 Opublikowano 24 Stycznia 2013 1 Sprawdź pasek alternatora ( czy nie za luźno ) 2 Czy wszystkie kable osadzone są mocna na swoich miejscach 3 Napięcie na akumulatorze po uruchomieniu silnika powinno być około 14,2V +/- 0,2V jeśli jest poniżej 14V prawdopodobnie regulator napięcia do wymiany
rafal9119 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2013 pasek to jest stary jak swiat ale siedzi chyba mocno napiety. napiecia jeszcze nie mierzylem ale w najblizszym czasie zamierzam sprawdzic. a aku to raczej nic wspolnego z tym nie ma? bo mam 4 letni ale nawet w -15 odpala.
Dragon30 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Opublikowano 25 Stycznia 2013 na to albo regulator napięcia do wymiany albo cały alternator, napisz jakie masz napiecie na zaciskach akumulatora na pracującym silniku , najlepiej podłącz miernik do zacisków akumulatora przed odpaleniem auta i spójrz czy od razu po odpaleniu auta masz wzrost napięcia na zaciskach akumulatora czy z opóźnieniem tak jak kontrolka od akumulatora Ci gaśnie
rafal9119 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2013 zdarzylo mi sie to raz. i od wczoraj odpukac problem sie nie pojawil. zobaczymy. narazie nie mam jak sprawdzic napiecia. z tego co ja wiem to ladowanie ma za***iste przez cale mrozy auto stalo na dworze i ani razu aku mi nie padlo. a rzadko go odpalam. narazie poczekam az cos sie bedzie niepokojacego dzialo. . a np da rade wymienic regulator napiecia bez wyciagania altka?robil ktos takie zwody?
rusinro Opublikowano 29 Stycznia 2013 Opublikowano 29 Stycznia 2013 jeśli ładowanie kiedyś było OK, to nie znaczy że jest OK może uszkodzić się w każdej chwili. Ale nie musi. Akumulator z tego co piszesz masz dobry a jak ładowanie będzie słabe to go trafi??? A wtedy naprawisz alternator i wymienisz aku tak w promocji
rafal9119 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2013 wszystko jest ok ladowanie ponad 14 . moze to tylko raz sie tak zdarzylo. narazie poczekam . a jak by co to mam drugi aku nowy
Prezes870 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Pobudzić trzeba było i tyle ; P Samonapinacz jest więc jedynie jak za luźny to nowy. Mam czasem tak samo
Dragon30 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Opublikowano 29 Stycznia 2013 zdarzylo mi sie to raz. i od wczoraj odpukac problem sie nie pojawil. poczekamy na kolejne objawy, póki co szerokiej drogi
Rekomendowane odpowiedzi