Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyrzuca płyn chłodniczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam proszę o pomoc moj problem jest następujący wyrzuca mi plyn chłodniczy ale tylko po wyżej 2400obr wtedy węzę od chłodnicy robią sie twarde a temp wzrosła do 100 ale to pewnie z tego powodu ze bylo malo płynu dodam jeszcze ze termostat wymieniłem jak jeździłem spokojnie tak do 2000odr to było ok proszę o pomoc

Opublikowano

hmmm dziurawa chłodnica?

nieszczelne węże, szczególnie na łączeniach?

...pompa wody do wymiany?

Opublikowano
  • Autor

z tego co zauważalnym to jest zbyt duże ciśnienie w układzie przy wysokich obrotach silnika i wyrzuca go przez zbiorniczek płynu chłodzącego

Opublikowano

A może uszczelka pod głowicą?

Opublikowano

korek wymien .

Opublikowano
  • Autor

korek już wymieniałem i dalej to samo

Opublikowano

Proponuje zrobić badanie na obecność spalin w układzie chłodzenia i będzie wiadomo ale jak pompa wody , korek i termostat jest ok to zostaje tylko głowica

Opublikowano

Wyjmij termostat i wsadź paluchy do środka i zobacz czy obrócisz wirnikiem pompy. Jeżeli tak to ona jest do wymiany, jeżeli pompa ok to tak jak kolega wyżej pisał, czapka do zdjęcia.

Opublikowano
  • Autor

w piątek będę wyciągał termostat to zobaczę na te pompę

Opublikowano

Obawiam się, że głowica. Temat przeszła parówa AJM moich rodziców w sierpniu - jak tylko dynamiczniej się pojeździło, to wyganiało płyn korkiem (jego wymiana oczywiście nie pomogła). Wstępna diagnoza - żadnych spalin w układzie chłodzenia nie wykryli. Dopiero po zdjęciu czapki wszystko się wyjaśniło - głowica do roboty, uszczelka i inne rzeczy przy okazji, a po wszystkim samochód jak nowy.

Opublikowano

ja również obstawiam że to uszczelka albo głowica no chyba że jakieś nieszczelności przy połączeniach

spróbuj jeszcze dolać płynu do pełna {zbiorniczka wyrównawczego } i przy odpalonym silniku i odkręconym

korku zbiorniczka zobacz czy nie idą co jakiś czas bąbelki powietrza jak by się pojawiły to pewnie objaw

uszczelki lub głowicy pękniętej

Opublikowano
  • Autor

plynu dolalem pod sam korek i na wolnych obrotach nic nie bylo widac i na wysokich tez Marcus możesz opisać swój problem jakie miales objawy

Opublikowano

Płynu nie wolno dolewać pod korek :facepalm: Na zimnym wlej do max, odpal samochód i niech pracuje do włączenia wentylatora , po wyłączeniu wentylatora popuść delikatnie korek upuszczając ciśnienie , dolej do max bo pewnie trochę wciągnie , zakręć korek i powinno być ok. Jak po takim zabiegu będzie dalej wywalalo płyn to głowica do zdjęcia:wink:

Opublikowano
  • Autor

pod korek wlałem tylko na chwile zeby sprawdzić czy pęcherze powietrza nie ida a pozniej go odrazu sciagnolem

Opublikowano

Zrób jak napisałem i wtedy będziesz wiedział co i jak , wiem że diesel długo się nagrzewa , można podwyższyć obroty do ok 2000 żeby skrócić czas nagrzewania , ale ważne żeby robić to na postoju i obserwować co się dzieje , czy termostat się otwiera , czy i kiedy zacznie wywalać płyn itd.

Opublikowano
  • Autor

a zauważyłem ze termostat sie nie otwiera a wymieniałem ze 2miesiace temu czy moze byc tez przyczyna tego dużego ciśnienia w układzie?? termostat gates a 90 trzyma caly czas ale sie nie otworzy

Opublikowano

a skad wiesz ze 90C podpinales pod vag mi sie wydaje ze ma wiecej niz 90 C i dla tego wyrzuca plyn.

Opublikowano
a zauważyłem ze termostat sie nie otwiera a wymieniałem ze 2miesiace temu czy moze byc tez przyczyna tego dużego ciśnienia w układzie?? termostat gates a 90 trzyma caly czas ale sie nie otworzy

I ty się dziwisz że ci płyn wywala, ręce opadają:facepalm:

Opublikowano

dobrze mowilem ze jest wiecej jak 90C. kup ori termostat wsadz do auta ,dobrze go odpowietrz i dopiero dalej kombinuj

Opublikowano

Krystian, przy dynamicznej jeździe (ok. 3,5 tys. obr.) wyrzucał płyn przez otwór w zbiorniczku (ten pod korkiem przy wlewie). Na postoju niestety nie sprawdzałem - nie lubię gazować stojąc w miejscu :wink:

Czuję w kościach, że i moja zielona powoli będzie domagać się remontu głowicy, bo co raz częściej słyszę bulgotanie z deski rozdzielczej, co również było dość częste u rodziców.

Polecam lekturę pana Wargenau na temat głowic PDkach Bodex - Warsztat samochodowy