Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nowe hample do B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po założeniu bixów od gwertego w aucie postanowiłem zainwestować w nowe hample, tym bardziej, że auto jest po wirusie i całkiem przyjemnie się odpycha i lepiej żeby hamowało zawsze w porę. Dlatego też pomyślałem o nowych hamulcach bo jak wiadomo 288mm cudów nie zdziała. Po rozmowach z devastation wstępnie w mojej głowie są 312mm, ale czy różnica jest na tyle zauważalna że opłaca się taki swap robić. Może warto trochę zainwestować i założyć np. coś takiego AUDI A4 S4 RS4 B5 B6 B7 HAMULCE PORSCHE 345MM 6TŁ (2984539250) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. . Jak wygląda sprawa z tak dużymi hamulcami? Będzie to działać na pompie w B5? Jest sens aż takiej inwestycji, tym bardziej, że z tyłu jest maleństwo z którym jak dev mówił nie da się nic zrobić? Jeżeli poprawa miała by być bardzo duża jestem w stanie wstrzymać się do wiosny z zakupem i wtedy zakupić te od prosiaka. No i pytanie - czy wejdzie to na felgę 17" z dystansem bo większej zakładać nie będę w trosce o mój portfel i kręgosłup?

Opublikowano

wtedy nie tylko wymiana tarcz i zacisków ale i zwrotnic,

można zwrotnice od allroada a6 załozyc i wtedy hamulce 320mm, od ski lub allroada, chyba taniej wyjdzie,.

ja mam 312, uważam że dużo lepiej hamuja niż 288, i do tego 312 ferodo +klocki ferodo premier jest to pierwszy zestaw który u mnie się nie pokrzywił, a autko mam z mocniejszym i cięższym silnikiem, i do tego dynamicznie jeżdżę

zakładaj 312 tylko dobrej firmy komponenty,

jak bardzo chcesz to weź 312 i klocki ferodo ds performance na wszystkie koła, na pewno bedziesz zadowolony,.

Opublikowano

jezeli dorwiesz prosiaki o oznaczeniu ZR17/ZL17 to wejda w wiekszosc 17 ale o nie ciezko,jak dorwiesz ZL18/ZR18 to tylko 18......pompa da rade masz malo mocy wiec te heble zbytnio nie beda mialy co robic.....do kosztu hebli tarcz,klockow i przewodow jakies 2000zl dolicz koszty zwrotnic a4 b6 lub s4 b5/allroada......te heble pod fele 17 pracuja z tarcza 330mm,taniej kupisz zestaw 320mm z a4 b6 i mysle ze wystarczy ale ktory bys nie zalozyl to trzeba zwrotnice zmieniac

---------- Post dopisany at 19:44 ---------- Poprzedni post napisany at 19:42 ----------

wtedy nie tylko wymiana tarcz i zacisków ale i zwrotnic,

można zwrotnice od allroada a6 załozyc i wtedy hamulce 320mm, od ski lub allroada, chyba taniej wyjdzie,.

ja mam 312, uważam że dużo lepiej hamuja niż 288, i do tego 312 ferodo +klocki ferodo premier jest to pierwszy zestaw który u mnie się nie pokrzywił, a autko mam z mocniejszym i cięższym silnikiem, i do tego dynamicznie jeżdżę

zakładaj 312 tylko dobrej firmy komponenty,

jak bardzo chcesz to weź 312 i klocki ferodo ds performance na wszystkie koła, na pewno bedziesz zadowolony,.

ubiegles mnie

Opublikowano
  • Autor

No i gra gitara, czyli zostaję przy ustaleniach z devem, biorę od niego jarzma, klocki ferodo ds performance, tylko ostatnie pytanie - jakie wziąć dokładnie tarcze?

Opublikowano
No i gra gitara, czyli zostaję przy ustaleniach z devem, biorę od niego jarzma, klocki ferodo ds performance, tylko ostatnie pytanie - jakie wziąć dokładnie tarcze?

zagadaj do deva on ci doradzi bo kazdy chwali swoje jeden powie ATE drugi ZIMMERMAN trzeci FERRODO itd.....

Opublikowano

OZ-ty

Opublikowano

Otto Zimmermanny ale to sie tyczy montazu z Ferodo DS Performance

mozna dac perforowane (na takich sam jezdzę)

do zwykłych klocków Premier, tarcze Ferodo w zupełności wystarczą

Opublikowano
  • Autor

No i super, już wiem co założę. A różnica jest duża pomiędzy tymi dwoma zestawami. A powiedz jeszcze coś odnośnie tyłu - gadałem z sąsiadem, pracuje w zakładzie ślusarskim i ma możliwość obrobienia czegokolwiek w jakikolwiek sposób - czy da się coś zrobić z tyłem, oczywiście nie na oryginalnych gratach - co trzeba by przerabiać, bo chyba będziemy się brali za założenie czegoś większego na tył, sąsiad mówił, że wszystko da się zrobić, ale konkretnie musi obejrzeć i da znać co i jak.

Opublikowano

Problem jest w tarczy, nie ma wiekszego rozmiaru w takiej konstrukcji

latwiej jest w passku B5

Opublikowano
No i super, już wiem co założę. A różnica jest duża pomiędzy tymi dwoma zestawami. A powiedz jeszcze coś odnośnie tyłu - gadałem z sąsiadem, pracuje w zakładzie ślusarskim i ma możliwość obrobienia czegokolwiek w jakikolwiek sposób - czy da się coś zrobić z tyłem, oczywiście nie na oryginalnych gratach - co trzeba by przerabiać, bo chyba będziemy się brali za założenie czegoś większego na tył, sąsiad mówił, że wszystko da się zrobić, ale konkretnie musi obejrzeć i da znać co i jak.

w FWD tarcze masz z lozyskiem wiec musialbys znalezc wieksza tarcze z jakiegos audi FWD ktore tez mialo lozyska w tarczy....chyba raczej nie bylo takiej ale wez ETKE i studiuj

Opublikowano

nie ma, juz to sprawdzałem a ETKA Ci nie pomoże bo nie ma konkretnych wymiarów

najlepszy do tego jest katalog on-line Ate i TRW

Opublikowano

w FWD tarcze masz z lozyskiem wiec musialbys znalezc wieksza tarcze z jakiegos audi FWD ktore tez mialo lozyska w tarczy....chyba raczej nie bylo takiej ale wez ETKE i studiuj

ja sprawdzałem czy piasty od a6 c5 pasują, niestety nie, inny montaż,. więc również się nie da

Opublikowano
  • Autor

Rozmawialiśmy z sąsiadem czysto teoretycznie i ma taki mały pomysł. Mianowicie, myśli aby wziąć stare tarcze i przetoczyć je tak, żeby zostały same piasty i dodatkowo przód piasty też stoczyć ok 3-4mm w sposób aby zrobić pierścień centrujący do nowej tarczy. reszta nie jest już raczej problemem, tylko pytanie, czy jak stoczymy przody piast o to trochę czy nie osłabimy ich za bardzo? Oczywiście na tak przerobioną piastę dajemy nowe tarcze (jakie tam sobie wymyślimy - powiedzmy 288mm), nowe zaciski z jarzmami (np. girling 43) na dorobionych dystansach i gra gitara. Co o tym sądzicie? Jak coś jest niezrozumiałe to postaram się sprecyzować. Teraz pytanie, czy stoczenie nowo powstałych piast (ze stoczonych tarcz) z przodu nie osłabi ich?

Opublikowano

za duzo kombinacji, kup audi z Q

Opublikowano
  • Autor

Chętnie bym dołożył quattro jakby to było możliwe (a kupno a4 z Q dla lepszych hebli to trochę albo trochę bardzo nieopłacalny interes - wiem wiem, Q super sprawa, ale w moim wiem co mam i nie chcę do zmieniać), ale niestety... Piszesz dev, że za dużo kombinacji. To akurat nie jest tak wielki problem, ogarniemy, tylko pytanie jak z wytrzymałością takiego rozwiązania, czy jest to wgl bezpieczne, bo to o bezpieczeństwo chodzi.

Opublikowano

jak chcesz byc królikiem to rób

bedzie dla potomnych

ja bym sie pod tym nie podpisał

Opublikowano
  • Autor

No właśnie, byłaby to prawdopodobnie pierwsza taka przeróbka i nie wiadomo jak by to działało. Sprawa przodu jest 100% rozwiązana (niedługo zgłoszę się po jarzma i ew. tarcze i klocki jak masz dostęp do tych co wyżej ustaliliśmy) a tył korci, żeby większy założyć, tylko nie wiadomo czy cyrków z tym nie będzie...

Opublikowano

a masz pomysł na jaki rozmiar miało by to byc ?

Opublikowano
  • Autor

Zostały by mi przednie tarcze 288mm w bardzo dobrym stanie i może te by wstawić, albo coś mniejszego typu 270mm