rolk161 Opublikowano 11 Lutego 2013 Opublikowano 11 Lutego 2013 Witam, wyskoczyła mi kontrolka odpowiadająca ze elektronikę silnika. Na komputerze wykazało błąd P 200900 - "Klapka ruchoma doładowania kolektora ssącego zwarcie do masy" co robić???
wrclaguna Opublikowano 11 Lutego 2013 Opublikowano 11 Lutego 2013 Tak nagle wyskoczył bład ? autko nie miało strzała ? bo juz sie z tym spotkałem .
Sztomel Opublikowano 11 Lutego 2013 Opublikowano 11 Lutego 2013 Co to za jakiś "dziki" kod błędu. Czym to było odczytywane i jaki masz kod silnika ? Oczywiście chodzi o klapę dławiącą znajdującą się przed samym zaworem EGR na kolektorze ssącym. Jakie poza błędem są objawy - silnik gaśnie twardo i z telepnięciem zamiast miękko i łagodnie ? Najprościej jest przejrzeć stan izolacji przewodów idących do modułu klapy dławiącej czy nie mają przetartej izolacji a jak ta będzie wyglądać OK to wartałoby zdemontować pokrywkę tego modułu i zobaczyć czy wnętrze a szczególnie elektronika nie pływa w oleju - jeśli tak do dokładnie usunąć z jego wnętrza olej i sprawdzić czy błąd się pojawi i czy klapa będzie się zamykać przy gaszeniu silnika - oczywiście sprawdzić to po uprzednim zdjęciu węża powietrza doładowanego na pracującym silniku z modułu klapy gaszącej.
marius5677 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Jeśli możesz to napisz jak uporałeś się z tym problemem bo ja mam takie same objawy i gaśnie mi normalnie bez zadnych szarpnięć
Rekomendowane odpowiedzi