Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Tiprtonic - wymiana oleju statyczna czy dynamiczna?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kochani - zwracam się z prośbą o poradę - szczególnie do tych z Was, którzy przechodzili regularną wymianę oleju w tiptronicu i mają w tej materii jakieś osobiste doświadczenie życiowe
:cygaro:

Sytuacja jest następująca - samochód ma obecnie przejechane 190 000 km i jest to przebieg potwierdzony. Przy 117 000 km miał w ASO wymienianą skrzynię biegów. Zakładam, że jak wymieniali skrzynię, to zalali ją świeżym olejem (z wydruki historii serwisowej ASO niby wynika, że "Atf oli" G05 221 16A2
:eusathink:
) a zatem od tego tego momentu przejechał ponad 70 000 km i czas pomyśleć o wymianie oleju.
:eusathink:

W tej sytuacji pojawia się dylemat co zrobić i co się będzie bardziej opłacało - dokonać wymiany dynamicznej z płukaniem skrzyni, czy dwóch statycznych w krótkim odstępie czasu
:question:

Czy w tej sytuacji wymiana dynamiczna będzie potrzebna:question:

Jeśli tak, to gdzie ją przeprowadzić
:question:
Wiem, że kiedyś był serwis w Nadarzynie specjalizujący się w tiptronicach ale nie mogę znaleźć namiarów
:disgust:

Opublikowano

W tym autku masz pewno skrzynię ZF 5HP19FLA (kod na wlepce EZB lub GBG ) - więc olej o numerach G052162A2 był jak najbardziej ok i na pewno ja zalali nowym olejem :wink:

Poczytaj sobie na forum a6 cały temat o wymianie oleju: Audi A6 Klub Polska :: [all] TIPTRONIC ZF zbir wiedzy. Wymiana filtra i oleju ATF

Ja jestem zdecydowanym zwolennikiem wymiany oleju w automatach , swoją A4 kupiłem przy przebiegu 181000 km i olej nie był wymieniany od nowości ( o czym świadczyły daty na filtrze ) - zmieniłem statycznie na oryginały z ASO ( filtr + uszczelka +olej) jeżdżę 3 rok zrobiłem 60 tyś i skrzynia jeździ dalej. Niedługo kolejna wymiana.

Hm...wymiana dynamiczna , jak chcesz to można , przy takim przebiegu skrzyni raczej nie zaszkodzi - chociaż ja bym to olał , wymienił statycznie zrobił i kolejne wymiany co 40-60 tyś km i skrzynia powinna latać :decayed:

Opublikowano

Ja wymieniałem regualrnie olej w skrzyniach co 30-40 tys km i ta zamontowana fabrycznie po prostu się zużyła, a następna chodzi jak należy. Wymiana oleju jest podstawą zachowania sprawności skrzyni biegów przez wiele tysięcy km, większość awarii tiptroników jest spowodowana właśnie przez zaniedbania poprzednich właścicieli w tej materii.

Myślę, że wymiana statyczna spokojnie wystarczy, 70 tys km to jest w zasadzie zalecany interwał olejowy. Z wymianą każdy nieco bardziej rozgarnięty mechanik sobie poradzi, w Nadarzynie u Pana O. bardzo się cenią.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Kolejne pytanie do znawców tematu;

Jeśli robi się dwie wymiany statyczne pod rząd, to za którym razem wymienia się filtr i wszystkie graty? Przy pierwszej czy przy drugiej wymianie?

Opublikowano

Ja już ze 3 wymiany statyczne zrobiłem w TIP-ie w C6 i zawsze przy pierwszej wymieniałem filtr a poźniej za parę tys. druga wymiana oleju już bez filtra i olej był czysty, a auto już ma 500 tys. nalatane.