Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ile może trwać leczenie naciętego ścięgna achillesa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z was miał nacięte ścięgno Achillesa?

Podczas wizyty na termach w Bukowinie tatrzańskiej, przeciąłem sobie całą piętę i naciąłem ok 1cm ścięgno Achillesa( nie zostało całkiem zerwane, tylko nacięte). Zeszyto mi to ścięgno.

Nogę mam cały czas w szynie. I teraz moje pytanie czy ktoś miał podobny przypadek? Bo nasi lekarze sami nie wiedzą ile mi zajmie rehabilitacja i jak ją zastosować. Każdy mówi co innego.

Jedno, że szyna na 3 tygodnie inni że na 5 tygodni. Skąd takie rozbieżności..

Opublikowano

bo to nie matematyka że zastosujesz jeden wzór dla każdego pacjenta i zawsze będzie się to sprawdzac. Jednemu wystarczy 3 miesiące, drugiemu potrzeba pół roku a jeszcze inni nigdy sie nie wrócą do pełnej sprawności

Opublikowano

co prawda nie kształcę się w kierunku ludzkim ale :

ja bym dla twojego dobra zalecił bym ci 4 tygodnie gipsu lub 1 tydzień gipsu plus 3 tygodnie buciki na obcasie żebyś nie naciągał ścięgna, ścięgno ma to do siebie że regeneruje się wolno i zalecił bym Ci oszczędzanie nogi najmniej przez 2 miesiące, na twój plus przemawia to że nie całe było przecięte więc myślę że nie będziesz miał problemów ze ścięgnem.

życzę powrotu do zdrowia

Opublikowano

tak jak koledzy piszą na początku dbaj o nogę i nie przesilaj chociaż już nic nie boli żeby nie było zrostów a później ponownej operacji u uwalniania ścięgna i znowu gips i znowu rehabilitacja znam to przeszedłem

życzę pełnego powrotu do zdrowia

Opublikowano

Yhm dzięki za podpowiedzi. Ja będę chciał mieć nogę w szynie max. 3 tygodnie. potem zakładam specjalne buty. Zobaczymy czy mi to dobrze zszyli Zakopiańscy specjaliści.

Opublikowano

jak byli trzeźwi to powinno być ok :decayed: