Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiana silnika z 1.6ADP na 1.8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie z którego rocznika ty masz auto z i z którego rocznika jest dawca - głównie chodzi pod kątem elektroniki.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

czyli mowicie ze da rade :))) serio moge kupowac 1.8 sprzeglo podpasuje :))

ja mam audiczke z 95 roku pierwsza :D a z 1.8 nieweiem :D widzialem adr silnik 1.8 ja mam adp

Opublikowano

Pytanie z którego rocznika ty masz auto z i z którego rocznika jest dawca - głównie chodzi pod kątem elektroniki.

A duża jest różnica czy jeśli mam teraz 1.6 AHL 98r to muszę szukać odpowiednika 1.8 na rok 98. Czy poprostu z przedziału 95-98 a 99-01 już nie będzie pasowało?

Opublikowano

Zrobić to się da zrobić wszystko. Nie wiem dokładnie jak tam jest w tych półliftach, ale ja robiąc SWAPa z 95 na APU z 2000 roku miałem trochę zabawy z elektryką. W polifcie były już całkiem inne kostki, immo itp. W prawdzie elektryk za 250zł ogarnął mi wsio w 3 dni i wszystko chodzi pięknie, ale na pewno było więcej zabawy niż gdybym pakował zwykłego AEB z 95-96r. Nie wiem też czy w tych 1,6 występowała również przepustnica elektryczna tak jak jest teraz u mnie.

Opublikowano

Panowie a jaki powinien być średni koszt robocizny przy takiej Operacji nie licząc części poprostu sama robota mechanika?

• 1 rok później...
Opublikowano

A czy zmieniał ktoś silnik z 1.6 na 1.8T? Zamierzam kupić od znajomego cały silnik z osprzętem oraz całą skrzynią za 1300 zł lecz czy będę do tego musiał zmieniać zawieszenie hamulce, i ewentualnie wiązki komputery lub jakąś elektronikę? Czy wystarczy że włożę 1.8 T i wszystko będzie pasowało?

Opublikowano

Na pewno nie będzie tak że wyciągasz jeden silnik i wkładasz drugi. To nie trabant. Dochodzi oczywiście instalacja, komputer, trochę osprzętu, część wydechu itp. Ile będzie z tym zabawy to jeszcze kwestia z którego roku jest dawca.

Opublikowano

Mam 1.6 adp dwumas jest. Zależy od numeru silnika.

Opublikowano

A jak sprawdzić kod silnika?

Opublikowano

Opcja szukaj bo to podstawowe pytanie.

Opublikowano

Kod silnika jest na bloku pod kolektorem ssącym wybity. Będziesz miał ADP i dalej numer. Z tego co piszą to do numeru 170000 nie było koła dwumasowego.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A czy zmieniał ktoś silnik z 1.6 na 1.8T? Zamierzam kupić od znajomego cały silnik z osprzętem oraz całą skrzynią za 1300 zł lecz czy będę do tego musiał zmieniać zawieszenie hamulce, i ewentualnie wiązki komputery lub jakąś elektronikę? Czy wystarczy że włożę 1.8 T i wszystko będzie pasowało?

Hamulce też bym zmienił na Twoim miejscu, wiadomo, że 1.8T ciężej zatrzymać niż 1.6 na tych samych hamulcach :P Dla własnego bezpieczeństwa założyłbym większe tarcze a co za tym idzie inne zwrotnice (czy sie myle?). ECU też musisz inny no i tak jak pisali koledzy wyżej immo, wydech więc koszta rosną. Sam sie zastanawiam nad SWAP'em ale na 1.8 bez turbo, mniej roboty, mniejsze koszty a mocy i tak wystarczy ;)

Edytowane przez Kerach

Opublikowano

SWAP na 1,8 to kompletny bezsens, bo roboty będziesz miał praktycznie tyle samo co z 1,8T. A z hamulcami nie ma żadnej zabawy. Jak już ktoś chciałby zmieniać to z jednolitych na wentylowane bo taka tylko różnica była i to wyłącznie z przodu. Zwrotnic nie trzeba zmieniać.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

A czy ktoś kombinował z 1.8 bez turbo tak aby przerobić na turbo? Kupiłem audi 1.8, to była dobra okazja bo wyposażenie i stan perfekcyjny, ale zawsze chciałem 1.8 T. Czy jest możliwe założenie turbo? Czy to w ogóle ma sens?

Opublikowano

Nie ma sensu dla tego nikt tego nie robi. Łatwiej, szybciej, lepiej i taniej jest zrobić SWAPA.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Tez mysle nad swapem bo juz silnik wiem, ze sie konczy a buda nawet ori lakier ma - mega zadbana i widze w niej kupe kasy :( ale znajomy kupil 1.8T i tez sie silnik skonczyl i znowu kolejna kasa.

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam Panowie chciałbym się dowiedzieć co potrzebuje wiedzieć gdy chce wymienić silnik z 1.6 ahl na 1.8 i jaki kod silnika będzie pasował mógł by ktoś to wyjaśnić pokoleji krok po kroku ponieważ jestem laikiem w ten dziedzinie a chciałbym uratować moja A4 bo mam sentyment pierwsze auto które kupiłem za własne pieniądze ?