Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Spryskiwacz przedniej szyby - czas reakcji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie za 100 punktów. Czy w waszych A4 spryskiwacz przedniej szyby działa z pewnym opóźnieniem? Chodzi mi o czas pomiędzy pociągnieciem manetki wycieraczek a spryskania szyby. U mnie spryskiwanie działa z pewnym opóźnieniem, nie jest to specjalnie długo ale wycieraczka rusza wczesniej niż szyba jest mokra - o efektach nie trzeba chyba mówić. Dodam że jak już płyn leci to siła spryskiwania jest bardzo dobra, płyn leci równomiernie z wszystkich dysz. Zastanawiam się czy może pompka popuszcza i plyn wraca do zbiornika bo brak jakichkolwiek przecieków płynu...Dla porównania mam bmw e46 gdzie płyn leci natychmiast.

Opublikowano

Jest to raczej celowe by Ci nie zalało szyby i byś nie jechał na ślepo. W b5 też tak jest ;)

Opublikowano

hm, ciekawe pytanie

no natychmiast to nie ruszaja wycieraczki, to jest pewne

ale spryskanie jako takie, w sumie nastepuje od razu ...

Opublikowano

Wycieraczki nie ruszają od razu bo w budowie mechanizmu wycieraczek wykorzystano fakt że jest pewna zwłoka zanim ramię silniczka (małe) ruszy i pokona punkt "0" i wtedy wycieraczki zaczynają iść do góry. W moim przypadku mimo zwłoki wynikającej z pracy samego mechanizmu wycieraczek i tak płyn z dysz wylatuje później. Na pewno nie jest to celowe skoro inni producenci mają spryskiwanie od razu. Zresztą przynajmniej ja tak rozumuje że szyba powinna być mokra (spryskiwacz wcześniej zadziała) zanim wycieraczka zetrze płyn z szyby żeby po prostu jej nie porysować. Inna sprawa że dysze punktowe (takie jak mamy) nie rozpylają na całej szybie...

Opublikowano

U mnie jest tak jak piszesz: ruszają wycieraczki a za chwilę pryska na szybę