Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Domykanie szyb z kluczyka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czytałem gdzieś tutaj na forum, że jak przytrzyma się kluczyk w pozycji zamknięcia przez kilka sekund to szybki same się domkną. Fakt, gdy trzymam kluczyk ok. 3 sekundy to szyby + szyberdach automatycznie się domykają. Problem jednak w tym, że gdy wyciągne kluczyk, a szyby nie są jeszcze domknięte to domykanie zostaje przerwane... po prostu muszę stać z tym kluczem ładną chwilę, aż się wszystko domknie. Czy tak powinno być czy też szybki powinny automatycznie zamknąć się do końca "same", bez stania z przekręconym kluczem :)?

Opublikowano

zaloz sobie centralny zamek z fukcja komfort i bedziesz mial z pilocika domykanie , tylko kup taki ktory bedzie podawal sygnal przy zamykaniu do centralnego przez pare sek tak aby szybki zdazyly sie zamknac

Opublikowano

@ lelus_DT obawiam sie ze w tym modelu nie ma czegosc takiego jak modol komfortu, Jeden z moderatorow mi to dosadnie wytlumaczyl :hi: A co do domykania to niestety musisz sie do tego przyzwyczaic, lub zamykac szyby ze srodka, przed zgaszeniem silnika automat a po zgaszeniu manual niestety. Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano
  • Autor

Łatwo stworzyć sobie taki "moduł komfort", wystarczy tylko odpowiednio wyliczyć rezystorek+kondensatorek do sterowania bazą w tranzystorku, który będzie podawał sygnał lub zwierał z masą i już mamy domykanie szyb zrobione. Ja w chwili obecnej czekam na pompkę 4A0 862 257A z Allegro. Po przyjściu zacznę się bawić w podpinanie pod nią alarmu i ewentualnie spróbuję zaprojektować układzik do zamykania szyb, no chyba że znajdę odpowiedni sygnał w tej pompce po jej przebadaniu :)

Opublikowano

Witam,

czytałem gdzieś tutaj na forum, że jak przytrzyma się kluczyk w pozycji zamknięcia przez kilka sekund to szybki same się domkną. Fakt, gdy trzymam kluczyk ok. 3 sekundy to szyby + szyberdach automatycznie się domykają. Problem jednak w tym, że gdy wyciągne kluczyk, a szyby nie są jeszcze domknięte to domykanie zostaje przerwane... po prostu muszę stać z tym kluczem ładną chwilę, aż się wszystko domknie. Czy tak powinno być czy też szybki powinny automatycznie zamknąć się do końca "same", bez stania z przekręconym kluczem :)?

ja u siebie mam tak samo.

moge otworzyc i zamknac z pilota ori szybki ale musze ciagle trzymac, jak przestaje w tym samym momencie szybki przestaja sie opuszczac lub podnosic.

lepiej mam jesli chodzi o pilota alarmu, tu jak zamkne autko szybki sie do konca podnosza same.

Opublikowano

DarkMind ty masz Niunie po lifcie wiec modol komfortu u Ciebie sie pojawil, wiec dziala to inaczej troche. u mnie na pilocie z alarmu szyby przestaja sie domykac po zwolnieniu przycisku, niestety brakuje modulu komfortu ale nic nie mozna z tym zrobic :( tzn, mozna ale wymaga kupienia nowego alarmu z takimi bajerami. Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano

DarkMind ty masz Niunie po lifcie wiec modol komfortu u Ciebie sie pojawil, wiec dziala to inaczej troche. u mnie na pilocie z alarmu szyby przestaja sie domykac po zwolnieniu przycisku, niestety brakuje modulu komfortu ale nic nie mozna z tym zrobic :( tzn, mozna ale wymaga kupienia nowego alarmu z takimi bajerami. Pozdrawiam Jocker01

ale ja mam dwa piloty ;)

i w ori pilocie tez musze trzymac do konca zeby mi zamknelo, jak puszcze to przestaje zamykac.

dopiero pilot alarmu moze zamknac sam do konca bez trzymania

Opublikowano

No wlasnie chodzilo mi o nowy calkowicie alarm sa takie do sprzedania jesli masz system komfort w samochodzi (czyli domykanie szyb po trzymaniu kluczyka w pozycji "zamknij" w zamku to bez problemu taki alarm podlaczysz i bedzi dzialal . Ja osobiscie zakladalem takie cos do golfa 3 wydaje mi sie ze w audi jest dokladnie tak samo, dokupujesz alarm z taka fukcja wpinasz sie w kabelki w slupku i centralka alarmu sama podaje + na przewody sterujace szybami, ja tylko musialem przestawic pozniej czas podawania plusa bo oryginalnie bylo 3 sek i szyby jak byly calkiem opuszczone to sie nie zdazyly zamknac, ale dzialalo to elegancko i nie musialem trzymac przycisku "zamknij" na pilocie, tylko zawsze sie zamykaly do konca. takie alarmek podstawowy to do 100zl kupi spokojnie

Opublikowano

Hej,

Potwierdzam, w B5 1999 (po lifcie) można podłączyć tak alarm że będzie domykanie z pilota i nie trzeba trzymać. Dajesz raz cyk i cała maszyneria sie zamyka. Dopiero jak sie zamknie to uzbraja się alarm. Wypas sprawa :)

Opublikowano
  • Autor

Widzę, że nie ma tutaj wielu elektroników :) a stworzenie takiej opcji w dowolnym modelu samochodu jest bardzo proste. Wciąż czekam na swoją pompkę i gdy tylko się pojawi to może napiszę jakiś tutorial co i jak zrobiłem, łącznie ze stworzeniem modułu komfort :)[br]Dopisany: 02 Lipiec 2008, 17:07 _________________________________________________No i mam... pompka wsadzona.

DRZWI KIEROWCY

Otwieram kluczem zamek drzwi kierowcy - nic,

Otwieram drzwi kierowcy - pompka otwiera zamek (tylko klapka baku się otwiera),

Zamykam drzwi kierowcy - nic,

Zamykam kluczem zamek kierowcy - nic.

DRZWI PASAŻERA

Otwieram kluczem drzwi pasażera - pompka otwiera zamek (klapkę baku),

Otwieram drzwi pasażera - już nic nie robi, bo wykonało wyżej co miało zrobić,

Zamykam kluczem drzwi pasażera - pompka zamyka zamek (tylko klapkę baku).

Wnioski:

- coś jest nie tak z czujnikiem zamka drzwi kierowcy,

- coś jest nie tak z siłownikam (prócz siłownika zamka baku)i lub z pompką (za słaba, chyba).

Ehhhh... co za ludzie, jak można tak zaniedbać samochód i muszę teraz naprawiać :)

Pytania:

- Czy da się naprawić te siłowniki, czy trzeba wymieniać na nowe?

- Co może być nie tak z zamkiem kierowcy, że nie reaguje na otwarcie kluczykiem i DLACZEGO reaguje na otwarcie drzwi (tylko z otworzonym zamkiem, z zamkniętym nic się nie dzieje)?

- Czy mogę zabić poprzedniego właściciela? :>

Opublikowano

czesc, zrobils sobie off-topic :tongue4:

kupiles pompke z modulem komfortu?

twoje problemy moga sie dopiero zaczac, jezeli pompka jest inna niz ta co miales a zapewne tak to moze sie okazac ze nic z tego niebedzie. Wbrew pozorom pomki roznia sie od siebie, dlatego roznia sie literami w numerze czesci. Niestety nie znam szczegolow ale naczytalem sie sporo :decayed: Nie pisales wczesniej o problemach z centralnym, a pojawily sie po wymianie pomki. Jak koledzy juz pisali to najlepiej kupic drugi (lepszy bo seryjny to jest do nieczego) alarm i problem sie rozwiarze, a jezeli masz takie mozliwosci i wiedze jak samemu zrobic taki uklad to podziel sie wiedza jak juz zrobisz :hi: Niestety obawiam sie ze wymiana pomki nie przyniesie pozadanego efektu, moze zacznie dzialac jedno a drugie przestanie :confused4: Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano
  • Autor

Nie to nie tak, kupiłem auto bez pompki i po przeanalizowaniu tematu A4 1.9 TDI z 1995 wybrałem model 4A0 862 257A (bez komroftu, jedna wtyczka sterująca + wtyczka zasilania + jeden wężyk). Tak więc powinna pasować.

Zastanawiam się tylko czemu w tych pompkach (4A0 862 257A) są trójniki. Tzn. kupiłem i miałem na wyjściu powietrza trójnik, ale odłączyłem go i podłączyłem tylko ten jeden przewód, który mam w A4....[br]Dopisany: 03 Lipiec 2008, 19:02 _________________________________________________Właśnie odświeżyłem nieco luty w pompce. Wszystko wygląda OK. Więc wina musi być po stronie siłowników / styków drzwi kierowcy. Żeby już dłużej nie ciągnąć tego tematu zadam tylko ostatnie pytanko:

- gdzie w zamku drzwi kierowcy znajduje się styk dający sygnał (m.in. pompce), że został on otwarty / zamknięty kluczykiem?

Opublikowano

Co do tematu to da sie to zrobic chyba w kazdej A4 z elektrycznymi szybami, ostatnio zmienialem caly sterownik centralnego i majster zrobil tak ze zamykam auto z pilota i szyby same ida w góre bez trzymania przycisku :>

Opublikowano

czesc, na zamku masz taki czujnik (na gorze bebenka) on wlanie odpowiada za sygnal do centralnego :cool1: nie mozna sie pomylic, jak rozbierzesz tapicerke i popatrzysz na klamke od wewnatrz napewno zauwazysz. Pozdrawiam Jocker01