Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

spadek obrotów utrata mocy 1Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

auto spada z obrotów do ok 500rpm i nie reaguje na pedał gazu. dzieje się tak przy gwałtownym ruszeniu w lewo lub w prawo (na wprost jest ok)dzieje się tak raz na kilkadziesiąt takich ruszeń, jak wyłączę i włączę ponownie silnik to wszystko jest ok. błędów żadnych nie ma, filtr paliwa nowy,

Opublikowano

Nie wyskakuje Ci jakiś błąd? Np. połączeń nastawnika albo zaworka N109?

Opublikowano
  • Autor

nie błędów nie ma. zapomniałem jeszcze dodać ,że dzieje się tak tylko w okresie jesienno zimowym

Opublikowano

hmm moze to zbieg okolicznosci a zawieszaja sie popychacze hydrauliczne.

Opublikowano
  • Autor

sterownik mam 16bit a przy zawieszaniu popychaczy jakie są objawy?

Opublikowano

Dymy i stuki.

Opublikowano
  • Autor

to nie mam takich objawów.

jak pisałem spadek obrotów i brak reakcji na wciskanie pedału gazu tak jakby nie dostawał paliwa

Opublikowano

stukow nie ma chyba ze od trzesienia sie calej budy ale dym i wlasnie nie chodzi rowno gasnie po jakies chwili wsio ok.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

dziś znów przy gwałtownym ruszeniu nagle stracił moc obroty spadły na ok 500 i chodził tak jakby na 3 cyl. z rury niebiesko-szary dym , brak reakcji na gaz wyłączyłem silnik i ponownie odpaliłem i dalej to samo więc wcisnąłem pedał gazu do połowy i pomału obroty zaczęły wzrastać do ok 2tyś puściłem gaz i jest ok. ale przypomniała mi się jeszcze jedna sprawa jadąc 80km na 5 biegu troszkę telepie budą (miałem tak kiedyś w audi 80 jak nastawnik był zasyfiony)

Opublikowano
no to widzisz może masz zasyfiony na maxa roznymi opiłkami i innymi syfami i dawka ci szaleje ,dlatego tak sie dzieje.

zasyfiony nastawnik nic do tego niema.

Albo wieszają ci się hydrauliczne popychacze albo podwiesza się któryś wtrysk i takie właśnie będziesz miał objawy , jak wepchnie ci powietrze do pompy przez podwieszony wtryskiwacz.

Przyczyną może być też przeładowywujące Turbo i słabe wtryskiwacze

Opublikowano
  • Autor

a czy mogłoby się tak dziać przy dużym spadku napięcia na aku bo troszkę mnie to dziwi, że tylko w okresie zimowym tak się robi (rok temu miałem tak samo w zimę) aku mam 54ah ale w mrozy odpalał bez problemu

Opublikowano

jezeli tylko w mrozy to na 100% podwiesza zawory.Jaki olej masz.Kolega jak mial 15w40 tez tak mial w zime wlal chyba 0w40 i po problemie.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

wtryskiwacze wymienione na inne więc to raczej nie one, dziś rano kolejny raz takie zdarzenie , jak sprawdzić czy to popychacze się wieszają?

Opublikowano

podlaczyc manometr i sprawdzic cisnienei oleju.

Opublikowano
  • Autor

i jak będzie za niskie to będą się popychacze wieszać?

Opublikowano

Jak będzie za wysokie to podeprze.

Ciekawe czy dojdziesz do tego co się dzieje w silniku ;-)

Opublikowano

Pomiar ciśnienia oleju nic nie da... Podwieszanie występuje tylko w 1z z głowica która ma tylko 1 sprężyne na zawór. Wymien sobie spężyny lub podłóż podkładki ok 2mm. pozdro

Opublikowano

Da sie jakos dojsc w ktorych latach byla jaka ilosc sprezyn? Czy bez rozbierania sie nie obejdzie?

Opublikowano
  • Autor

tzn. że wymiana pompy olejowej nic nie pomoże ( bo już chciałem zamówić) na razie mi to tak bardzo nie przeszkadza bo usterka występuje bardzo rzadko i tylko na zimnym silniku przy ostrzejszym ruszeniu(np. włączanie się do ruchu z drogi podporządkowanej), w miarę możliwości staram się takich sytuacji unikać.