Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] odnowienie lakieru - gdzie i za ile...?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy... Czy może ktoś mi doradzić w jaki sposób można poprawić wygląd lakieru? kilka razy byłem autkiem na weselu i za kazdym razem zostawały jakieś rysy i zmatowienia miejscowe od przyklejania i przyczepiania różnych ozdób ... :hi:

Opublikowano

jezeli do bazy to pomoze tylko lakierowanie. Powierzchniowe zadrapania rysy usuniesz farcela potem polerka mleczkiem i nie ma sladu :). U lakiernika zaplacisz za polerke calego samochodu do 300pln :) Profi zaklad to okolo 800pln w gore :)

Opublikowano

no właśnei orientowałem się ze profesjonalne odnowienie to okolo 1000 zł ,dziś właśnie sam sobie wypolerowałem ale o nie to oco do końca mi chodzilo ale juz jest lepiej . musze chyba jakies lepsze mleczko kupić lub faktycznie choć do tego lakiernika oddac ... :mysli: dzieki za rade loco

Opublikowano

Kolego sam sobie przepoleruj - to żadna filozofia - potrzebujesz dużej szlifierki kątowej z regulacja obrotów (polerujemy przy 2000 obr/min), nakładkę do polerowania z gąbki (ok. 30pln -starczy na wiele razy) - są trzy twardości weź tą najmiększą żeby nie przetrzeć lakieru, no i chemia. Wszystko kupisz w dobrych sklepach dla lakierników np. tam gdzie sprzedają lakiery Du Point. Do polerowania polecam chemię firmy 3M. Kup najpierw pastę regeneracyjna na grubsze rysy, następnie do właściwego polerowania a na koniec politura nakładana również mechanicznie. Wszystkie środki 3M można kupić na wagę - także za 20 pln kupisz politurę na Twoje auto i pastę na głębokie rysy tez za około 20 pln (ok 100g). Większość profesjonalnych zakładów bazuje na tych produktach - policz różnicę w cenie. Jeżeli nigdy nie polerowałeś mechanicznie zapytaj kogoś o radę. Najważniejsze to nie przyciskaj polerki do lakieru - niech działa pod swoim ciężarem i poleruj miejsce w miejsce - unikniesz smug. Do codziennej pielęgnacji polecam wosk Carnauba - ale ten juz nakładasz i polerujesz ręcznie. Miłej pracy :good: