Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

spadek napięcie w zaplniczce z 12v na 5v?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
Witam Panów :] Tak czytam i sobie myślę czy to ma prawo działać - schemat poniżej :]

Przekaźnik:

P1 - Przekaźnik zwykły 12 V

P2 - Przekaźnik opóźnione załączanie 12V

P3 - Przekaźnik opóźnione wyłączanie 12V

http://s23.postimage.org/5xakxefqf/scemat.jpg

1. Włączamy ZAPŁON >>> zacisk (15) 12V załącza przekaźnik P1 co powoduje od razu zasilanie ładowarki.

2. Przekaźnik P2 dostaje zasilanie, liczy ok. 2 - 3 sek (czas potrzebny do wystawienia 5V przez ładowarkę, niektóre tak mają) i załącza P3

3. P3 załącza się na chwile sztucznie wciskając POWER w navi (czas 2 - 3 sek zależne od navi)

4. Czyli zapłon włączony, navi działa :]

5. Wyciągamy kluczyk, przekaźnik P1 poprzez styk C > NC załącza P3 na chwile i powoduje wyłączenie.

Jeżeli dobrze myślę to powinno to działać, jedynie podczas podłączania elektrycznego za pierwszym razem brak zapłonu włączy navi, ale od razu ją wyłączymy z palucha ręcznie i powinno działać :]

Ogólnie schemat trzeba by było dopracować o diody na przekaźnikach i sprawdzić w praktyce, jest 23:50 i może mi się coś popierd... :]

Ten sam problem na przekaźnikach typu Easy Moeller , Logo nie byłby problemem :] ale wiadomo to już kasa jest i bez sens przy takich rzeczach jak sterowanie Navi:]

w/g mnie teoretycznie taki układ powinien działać,z tym,że...................

W moim pomyśle problemu z uruchamianiem navi nie powinno być żadnego (istnieją układy z przekaźnikami, które załączają po określonym czasie i na określony czas) jednak problem tkwi w wyłączaniu navi, bo czy istnieje "przekaźnik z opóźnionym wyłączaniem"?

Przecież z założenia taki przekaźnik nie powinien działać, skoro ma "zadziałać" po odłączeniu zasilania, więc jak?

Pewnie i są układy z wew.podtrzymaniem, ale to już chyba inna historia... poza tym, jest chyba jakiś prostszy sposób,żeby taki układ zadziałał

Opublikowano

Są takie przekaźniki, one mają zasilanie cały czas i jeden styk od sterowania i działają tak jak mówisz :]

Opublikowano

panowie...podobny schemat skleciłem również wczoraj, ale.....

błędy (problemy) jakie zauważyłem spowodowały, że zaniechałem umieszczeniem go na forum.

otóż należy pamiętać, że oprócz problemów z prawidłowym włączaniem/włączaniem dochodzą nam jeszcze inne wynikające ze specyfiki używania instalacji elektrycznej...

1. ruszamy ze skrzyżowania, auto nam gaśnie. ponowne podanie napięcia na stacyjce wyłącza nam nawigację. MUSIMY ręcznie włączyć nawigację i czekać na ponowne przeliczenie trasy. strata kilkudziesięciu sek do tego nerwy psują przyjemność z jazdy.

myślę, że można to obejść podając na zasilanie kondensator, który utrzymywałby napięcie przez około 2 sekundy, więc chwilowe rozłączenie stacyjki nie wpłynęłoby na stan przekaźnika.

2. zasilanie nawigacji...nawigacja MUSI być zasilona zanim przyciśniemy włącznik, mamy dwa wyjścia...

bateria...tutaj wiem, że przy takiej częstotliwości włączeń/wyłączeń padnie bardzo szybko, coś po około 6 mieś, więc nie wzbudzi nam już nawigacji w momencie podania zasilania z akumulatora

akumulator...tutaj musimy rozważyć podłączenie tak, aby nawigacja nie rozładowała akumulatora jeśli kilka dni nie będziemy korzystać z auta. jednocześnie zasilając zanim przycisk ON/OFF zostanie aktywowany...np. poprzez impuls centralnego zamka.

3. układ musi być w miarę łatwy do podłączenia i możliwie tani w konstrukcji....może na jakimś układzie scalonym, NE555??

Opublikowano
  • Autor

odnośnie punktu

1.sprawa do zrobienia /kondensator pewnie załatwiłby sprawę podtrzymania plus ew.dod.reset navi/

2.zasilanie baterią odpada, więc pozostaje zasilanie z auta ,nadal rozważałbym impuls syreny z alarmu /jest przed i po wyjściu z auta,więc mógłby navi i włączyć i wyłączyć/

ne555 (cena 1,50 zł) właśnie taki układ testuję

zasilanie 12v, wyjście impulsu czasowego ok.5v, potrzebne tylko przekaźniki ,dwa rezystory i dwa kondensatory

Opublikowano

ok...

zboczyliśmy trochę z tematu...

napisz co z twoim zasilaniem.

dalej masz problem z napięciem w zapalniczce?

Opublikowano
  • Autor

taa...jako,że auto stoi na parkingu,zima wraca :), w zapalniczce poszedł prawdopodobnie bezpiecznik, to z całą zabawą wróciłem do domu i próbuję rozgryźć to na stole, dlaczego tak się dzieje, że spada napięcie, ale.... wydaje mi się,że chodzi rzeczywiście o ukierunkowanie prądu diodami, coś się z sobą w podłączeniu "gryzie"

Opublikowano
panowie...podobny schemat skleciłem również wczoraj, ale.....

błędy (problemy) jakie zauważyłem spowodowały, że zaniechałem umieszczeniem go na forum.

otóż należy pamiętać, że oprócz problemów z prawidłowym włączaniem/włączaniem dochodzą nam jeszcze inne wynikające ze specyfiki używania instalacji elektrycznej...

1. ruszamy ze skrzyżowania, auto nam gaśnie. ponowne podanie napięcia na stacyjce wyłącza nam nawigację. MUSIMY ręcznie włączyć nawigację i czekać na ponowne przeliczenie trasy. strata kilkudziesięciu sek do tego nerwy psują przyjemność z jazdy.

myślę, że można to obejść podając na zasilanie kondensator, który utrzymywałby napięcie przez około 2 sekundy, więc chwilowe rozłączenie stacyjki nie wpłynęłoby na stan przekaźnika.

2. zasilanie nawigacji...nawigacja MUSI być zasilona zanim przyciśniemy włącznik, mamy dwa wyjścia...

bateria...tutaj wiem, że przy takiej częstotliwości włączeń/wyłączeń padnie bardzo szybko, coś po około 6 mieś, więc nie wzbudzi nam już nawigacji w momencie podania zasilania z akumulatora

akumulator...tutaj musimy rozważyć podłączenie tak, aby nawigacja nie rozładowała akumulatora jeśli kilka dni nie będziemy korzystać z auta. jednocześnie zasilając zanim przycisk ON/OFF zostanie aktywowany...np. poprzez impuls centralnego zamka.

3. układ musi być w miarę łatwy do podłączenia i możliwie tani w konstrukcji....może na jakimś układzie scalonym, NE555??

ad. 1 myślę nad innym rozwiązaniem niż stacyjka, np. w B6 jest napięcie przycisk świateł awaryjnych i zanika dopiero 60 sek po zamknięciue auta. Teraz pytanie jak jest w B5.

ad.2 W moim schemacie właśnie najpierw dostaje napięcie ładowarka, uzyskujemy 5V na zasilanie navi i dopiero po ustawionym czasie wciska się nam "switch power" więc z tym to nie problem. Navi nie rozładuje auta bo przekaźnik P1 odłącza ładowarkę.

ad.3 Dobry elektronik rozkmini navi tak aby było sterowanie: 1 - działa navi, 0 - navi nie działa plus dorzuci inne bayery, tylko pytanie jaki to ma sens, jak daleko zajdzie to z kosztami i robocizną, nie lepiej kupić jakiś zestaw multimedialny navi 1 din lub 2 din zamiast radia i podłączyć tak jak fabrycznie się to robi w rns-e??

Opublikowano
  • Autor

ad.1

ad.2

ad.3

1.? musiałby się wypowiedzieć znawca elektryki b5

2.pomysł dobry

3.z navi nie jest tak łatwo, zależy o jakim modelu mówimy.Są modele , które maja z automatu włączanie po podaniu zasilanie i wyłączanie po zaniku,ale cena jest zaporowa.Modele niskobudżetowa ,mogą korzystać co najwyżej ze skryptów np.odcięcie zasilania-navi przechodzi w stan uśpienia, działa nap. na larkach, ale może to już byłoby coś...