Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Co to za cykanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś rano po całonocnym postoju w garażu, po odpaleniu auto zaczęło tak dziwnie "cykać" . Zdarzyło się to pierwszy raz, kojarzycie może skąd dochodzi ten dźwięk i dlaczego?

Opublikowano
pasek piszczy.norma w tych autach.napinacz 80zl w sklepie .pasek 35zl i nie bedzie piszczec

napinacz i pasek wymieniony tydzień temu. Chodzi mi bardziej o ten taki "cykający" dźwięk, nie wiem czy go dobrze słychać ;) taki cyk,cyk, cyk :P

Opublikowano

To szybcie cykanie w tle, niczym karabin maszynowy to N75. Tak mają te zaworki, że cykają jak głupie. Przynajmniej wiesz, że żyje :wink:

To cykliczne mlemlanie to pasek wielorowkowy alternatora, tak samo miałem jak napinacz był krzywy, po czym pasek strzelił. Napinacz ori 250zł. Jak samochód ma iść na handel to kup zamiennik i sprzedaj, jak chcesz jeździć to uwierz mi, że zamienniki po 2-3 latach przestają napinać i "jak je ustawisz tak są".

Opublikowano
To szybcie cykanie w tle, niczym karabin maszynowy to N75. Tak mają te zaworki, że cykają jak głupie. Przynajmniej wiesz, że żyje :wink:

To cykliczne mlemlanie to pasek wielorowkowy alternatora, tak samo miałem jak napinacz był krzywy, po czym pasek strzelił. Napinacz ori 250zł. Jak samochód ma iść na handel to kup zamiennik i sprzedaj, jak chcesz jeździć to uwierz mi, że zamienniki po 2-3 latach przestają napinać i "jak je ustawisz tak są".

a no właśnie bo napinacz był wymieniony na używkę, to może jest jeszcze bardziej rozpieprzony niz poprzedni :kwasny: autem mam zamiar jeszcze trochę pojeździć, czyli nie pozostaje mi nic innego jak kupno oryginalnego napinacza? Bo w sumie za to 80zł pojeździć 2 lata to i tak dobrze ;)

Wkurzające to cykanie, ale jak się zagrzeje to już nie słychać ;))

Opublikowano

No niby tak, ale ile roboty by napinacz zmienić. Ja już wolałem odżałować na ori, bo jakbym drugi raz to miał robić, to...:kwasny:

Opublikowano
No niby tak, ale ile roboty by napinacz zmienić. Ja już wolałem odżałować na ori, bo jakbym drugi raz to miał robić, to...:kwasny:

no też w sumie racja, ale wiesz tez nie jestem pewna czy pojeżdżę tym autem rok, dwa czy tylko pół roku ;)

a ten napinacz który teraz jest włożony wcześniej jeździł w passacie i nie było z nim problemu, najwidoczniej audi nie służy :wink: "mechanik" który tak ładnie nam poradził teraz będzie go wymieniał na swój koszt, tzn. za część zapłacę ale za robotę drugi raz ni cholery ;))

Opublikowano
ja myslalem ,ze jak wymienione.to nowe.uzywki bym nie wsadzil.bo szkoda roboty. Ori tez bym nie wsadzil do takiego .ja mam nowy za 80zl i jest ok.

ja tez mojemu pięknemu to mówiłam, ale się uparł, bo posłuchał "mechanika" :facepalm: to teraz ma. No w każdym razie będę zamawiała nowy napinacz od kogoś z forum, z tym że nie ori.

Opublikowano
kup na alegro.ja kupilem i nie nazekam.bo juz 3mc i cicho jest a mokro.wiec jest dobry.

na razie się dowiem w jakiej cenie mają tutaj, na forum . A Ty za ten z allegro ile dałeś? Podasz link? :wink:

Opublikowano

dzięki, coś tam będę ogarniać :)

Opublikowano

Jeżeli nadal masz problem lub do innych osłuchów pomocny jest drewniany stetoskop znajdziesz go na moich postach z maja 2010r

Leszek

Opublikowano

Witam, miałem ten sam problem na dwa dni przed świętami, w drodze do kościoła, zapaliła się kontrolka ładowania i znikło wspomaganie :) Gdy otworzyłem maske moim oczą ukazał się obraz.......

20130330_130937.jpg

Proszę zwrócić uwagę na linie kół pasowych względem napinacza :) Napinacz mówi papa.

Polecam oryginał, nie polecam żadnych zamienników.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jakbym widział swoje zdjęcie :-) Tak samo miałem.

Opublikowano

Ja po wymianie rozrządu tez mam to samo cykanie rano. Kumpel mechanik powiedział ze to napinacz i zeby to zlikwidowac to tylko ori z aso bo wszystko inne INA Dayton czy inne markowe zamienniki tak w wiekszości mają.... że cykają... :D

Opublikowano

Od kiedy N75 cyka? Przecie to zwykły elektrozawór i cyka jedynie po podaniu 12V, to tak w woli ścisłości :hi:

Opublikowano

Zrób prosty test, weź wiaderko wody i delikatnie polewaj po pasku, jesli przestanie cykać to masz odpowiedz co jest do wymiany :wink:

Opublikowano

no dobra a u mnie przestało cykać, mimo że napinacz na razie nie był ruszany ;)

cudowna samonaprawa :grin:

Opublikowano

świerszcz umarł w silniku

Opublikowano
świerszcz umarł w silniku

:polew:

niedługo pewnie zalęgnie sie następny :grin:

Opublikowano

Niestety u siebie mam to samo cykanie. Jakiś tydzień po wymianie kompletnego rozrządu urwał się pasek o którym mowa wyżej. Stało się tak właśnie przez napinacz który był wykrzywiony. Po prostu chyba swoje wysłużył. Kupiłem w sklepie motoryzacyjnym pasek Dayton i napinacz za który zapłaciłem 120zł. Po spędzeniu całego popołudnia w garażu udało się wymienić napinacz. Lekko nie było :kwasny: Niestety na drugi dzień pojawiło się owe Cykanie. Strasznie jest denerwujące szczególnie na zimnym silniku bo wtedy wydaje się jeszcze głośniejsze. Problem w tym że nie wiem co mam z tym fantem zrobić? Czy zdemontować napinacz i oddać na gwarancję czy czekać aż samo przestanie?

Opublikowano

Przerabiałem te napinacze w swoim 1Z zacząłem od najtańszego za 120zł wytrzymał 4miesiące, potem najdroższy zamiennik chyba za 260 chodził miesiąc, po reklamacji odp była standardowa zły montaż :facepalm: Wkońcu kupiłem ori za 360zł i z tego co wiem chodzi do tej pory a mineło juz jakies 4 lata. Za ostatnią wymiane dostałem nawet zniżke od mechanika za stała usługę :wallbash: