Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Odcięcie przy prędkości ponad 210km/h i obrotach 4k - Notlauf ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi:

Panowie taka sytuacja

Byłem dzisiaj w nocy na lotnisku trasa Boston-Londyn koło 200km w jedną stronę. W stronę na lotnisko nie szarżowałem bo miałem komplet na pokładzie ale jak wracałem chciałem sprawdzić ile ten mój traktor można jeszcze pogonić . Godzina 2:00 w nocy autostrada A1 cztery pasy w jedną stronę , praktycznie zero innych pojazdów tylko sporadyczne tiry na najwolniejszym pasie. Czyli cała droga moja :kox::naughty:.

Ale ok do sprawy. Wiadomo samochód się rozpędza, spokojnie przekracza magiczne 200km/h , dochodzi do 210 i nagle traci moc , zaczyna zwalniać i w ogóle nie reaguje na pedał gazu. Zwalnia do prędkości około 120km/h i coś około 2.5k obrotów i nie da rady szybciej. Od razu pomyślałem Notlauf , wrzuciłem na luz , zgasiłem silnik , zapaliłem i wszystko wróciło do normy. To pocisnąłem go jeszcze raz i znowu to samo , gdy przekraczałem prędkość ponad 210km/h i obroty koło 4k samochód tracił moc. Dopiero za chyba piątym razem po dłuższym przeciągnięciu go na trzecim i czwartym biegu powyżej 4k obrotów poszedł 225km/h i to chyba był max i więcej nie próbowałem.

Błędów jeszcze nie sprawdzałem ale myślę ze chyba chodzi o turbinę , przez około 4 miechy czyli okres zimowy nie przekraczałem nim prędkości 180km/h i chyba mogła się zamulić .

Czy to oznaki Notlauf i co dalej z tym zrobić ?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Opublikowano

bez logów ciężko wyczuć,może żaluzje do czyszczenia może N75 takie gdybanie :whistling:

Opublikowano

turbina zamulona ja też tak miałem

Opublikowano
  • Autor

ok mam błąd który wywaliło

VCDS-Lite Version: Release 1.1

Friday, 05 April 2013, 09:53:10:787

Control Module Part Number: 038 906 019 FP

Component and/or Version: 1,9l R4 EDC G000SG 1538

Software Coding: 00002

Work Shop Code: WSC 63351

VCID: 6AA742B80571

Additional Info: WAUZZZ8E22A240064 AUZ6Z0B0023872

1 Fault Found:

17965 - Charge Pressure Control: Positive Deviation

P1557 - 35-00 - -

Opublikowano

przekroczona granica regulacji doładowania - diagnostyka przedewszystkim, zrób logi, według mnie turbo przeładowuje dlatego wpada w notlauf.

Opublikowano

sprawdz podciśnienia ja tez tak miałem i winny wył kruciec w vacum pompie auto raz jechalo ok a raz muliło po zgaszeniu i odpaleniu zawsze moc wracała ale na chwile

Opublikowano
  • Autor
sprawdz podciśnienia ja tez tak miałem i winny wył kruciec w vacum pompie auto raz jechalo ok a raz muliło po zgaszeniu i odpaleniu zawsze moc wracała ale na chwile

Ale mi się to nigdy wcześniej nie działo i stało się to przekroczeniu prędkości ponad 210km/h gdzie normalnie tak się nie jeździ. Samochód ma kopa jak zawsze i nic się z nim nie dzieje. Nie mam objawów jakich setki jest opisanych na tym forum , że samochód ma raz moc a raz nie albo że samochód łapie notlauf po przekroczeniu 3k obrotów . Samochód trzy razy zmuliło po przekroczeniu 210km/h a po przeciągnięciu go na trzecim i czwartym biegu wszystko wróciło do normy i pocisnąłem go do 225km/h i to był chyba max. Myślę że to po prostu łopatki na turbawce się lekko zapiekły po czteromiesięcznej emeryckiej jeździe :doh: