Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z centralnym zamkiem - nie zamyka, hałas w okolicach wlewu paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Koledzy, mój problem wygląda tak:

- centralny zamek przestał działać (z dnia na dzień, bez żadnych wcześniejszych oznak nadciągającej awarii)

- zamykanie i otwieranie pilotem od alarmu nie działa, tzn. alarm się włącza i wyłącza, ale otwarte drzwi się nie zamykają, a zamknięte nie otwierają (z tyłu w okolicach wlewu paliwa słychać długi, ok 15 sekund, ciągły dźwięk, tak jakby ten zamek chciał się zamknąć, ale nie dawał rady)

- kluczyk przekręcony w drzwiach kierowcy zamyka tylko te jedne drzwi

- po ostatnim zamknięciu oczywiście wlew paliwa został zamknięty i nie otworzył się (namotałem się i delikatnie nożem przez szczelinkę od zewnątrz ten bolec przesunąłem)

Ok, wiadomo, że coś się zepsuło ;) Tylko pytanie do Was, bo dla mnie to czarna magia - ile może kosztować naprawa? niezbędne części (jakaś pompka?) albo w ogóle czy istnieje coś w stylu "komplet centralnego zamkna", który można dokupić i wymienić? i czy dla kogoś kto potrafi to zrobić to czasochłonna impreza? tzn. mniej więcej zajmie to tyle co wymiana oleju czy kompletny rozrząd? :)

Z góry dzięki za pomoc i odpowiedzi.

Pozdrawiam, Piotrek

Opublikowano

Do bagażnika zajrzyj po prawej stronie masz pompkę. Prawdopodobnie poszedł silniczek - standard. Poszukaj na forum, ale wcześniej weź do łapki i sprawdź co z nim nie tak.

Opublikowano
  • Autor

już tam zaglądałem pod tą wykładzinkę i nie ma tam tego, co w instrukcji opisuje sposób na awaryjne otwarcie wlewu paliwa. ale w zasadzie nawet gdyby tam było, to ja nie znam się na mechanice/elektryce, więc zbyt wiele bym nie zdziałał ;)

Prawdopodobnie poszedł silniczek - standard.

czyli rozumiem, że jeśli to ten silniczek, to nie jest to coś za bardzo skomplikowanego do naprawy dla kogoś kto się na tym zna? i nie wywietrzy mi zbytnio portfela?

Opublikowano

jak słychać dzwięk przy wlewie , 15 sek, to stawiam na nieszczelność na przewodzie ciśnieniowym a pompka po którymś razie zablokowała się (przeciążeniówka zadziałała )

Opublikowano

tez obstawiam nieszczelnosc w ukladzie powietrznym lub uszkodzony ktorys zamek

Opublikowano
  • Autor

jutro postaram się podjechać do mechanika i mam nadzieję, że coś poradzi, a przynajmniej zdiagnozujei wyceni ile mnie to będzie kosztowało

Opublikowano

przewód gdzieś nieszczelny albo może po prostu jakieś błądzące prądy bo czasami potrafi ją zalać woda, spróbuj wyjąć kostkę z pompki i zobacz czy styki nie zaśniedziały

po prawej stronie w bagażniku przy nadkolu odchylasz wykładzinę i wyciągasz pompkę

Opublikowano

spróbuj jeszcze przewody powietrza dosisnąć do pompki, też czasem się tak zdarza, jak nie to, weź pompke, i zobacz czy krzemowy wirnik się nie rozleciał

Opublikowano
  • Autor
spróbuj jeszcze przewody powietrza dosisnąć do pompki, też czasem się tak zdarza, jak nie to, weź pompke, i zobacz czy krzemowy wirnik się nie rozleciał

dokładnie jak napisałeś, to krzemowe coś się rozleciało.

całe to ustrojstwo wygląda tak:

1_jpg.jpg

2_jpg.jpg

muszę to teraz kupić, ale poradźcie coś... ile to powinno kosztować, żeby nie przepłacić, albo może znacie kogoś zaufanego od kogo można kupić i żeby było sprawne? będę bardzo wdzięczny za wszystkie porady!

i pytanko: jak się to dokladnie/profesjonalnie nazywa? "kompresorek"?

Opublikowano

Tak kompresorek. Często sie rozsypują ,sam u siebie juz to przerabiałem dwa razy. Na alledrogo sprzedają same kompresorki ale cena w stosunku do kompletnej pompki nie zachęca. Gdzieś na forum czytałem że, po lekkim modzie pompka od audi 80 pochodzi a cena jej jest znacznie niższa bo okolo 50 zl :)

pozdr

Opublikowano

Mechanicznie sama pompka jest taka sama w b4 i b5

Opublikowano
  • Autor

dzięki Panowie! zamówiłem. mam nadzieję, że szybko przyjdzie i będzie spokój :)

Opublikowano

Cześć! Mam ten sam problem i po rozłożeniu pompy znalazłem połamane wirniczki. Pytanie do was, czy pompa o nr 8LO 862 257, bedzie pasowac w miejsce mojej starej o nr 8DO 862 257? Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano
  • Autor

hej. u mnie już wszystko działa. kupiłem całą pompkę, z której potrzebowałem jedynie kompresorek. została mi sama pompka, jeśli komuś się przyda to za stówkę z groszami za wysyłkę mogę oddać.

kolego malizna, u mnie nr pompek różniły się chyba tylko jedną czy dwiema cyferkami i w moim przypadku działało tylko zamykanie, a otworzyć już pilotem się nie dało, musiałem ręcznie z kluczyka, ale nie wiem czy zawsze tak będzie

20130419_160312.jpg

20130419_160328.jpg

20130419_160345.jpg

gdyby ktoś był zainteresowany, moj mail: [email protected]