Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

235/40/17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, jak w temacie 235/40/17 co o takim rozmiarze opon sądzicie? Felga jest oryginalna audi b7, pięcio ramienna 7.5 cala szeroka, teraz mam na nich 235/45/17 mógł bym założyć 225/45/17 ale chyba jednak lepiej jak opony będzie więcej na asfalcie ;) audi b7 2.0TFSI. problem polega na tym że teraz koło z tą oponą wygląda jak koło od woza ;) a wolał bym uzyskać efekt "beczki" opona naciągnięta na felgę, wiem że przy tej szerokosci felgi nie ma szału trzeba było by zejść z szerokości opony, no chyba ze do tego silnika wystarczą 225, wiadomo ciut mniejsze spalanie lepiej odczuwalne przyspieszanie, ale w zakrętach czy przy hamowaniu lepiej by się trzymał jednak na 235... Jak założę 235/40/17 to efektu beczki nie będzie, ale imo opona powinna iść równo z felga a nie wyglądać jak balon na feldze :) nie spotkałem nikogo kto by woził się na takich kółkach, może jest ktoś kto na takich jeździ?? znalazłem w sieci cos takiego Requested Pics of 235/40/17 BF Goodrich G-Force Sport 90W czyli ktoś jeżdzi :D

Pozdrawiam

Opublikowano

mam podobny dylemat więc się podepne , czy zmieniać z 235/45/17 na 225/45/17 akurat takie mam na stanie ????

Opublikowano

Ja też szukam takiej opcji "beczki" z oponą 235 do B7, wygląda to dużo lepiej. A czy szerszy kapeć spowalnia przyspieszanie to wątpię, chyba na odwrót bo więcej laku zbiera.

Czy jazda z lekko naciągniętą oponą na felgę nie szkodzi zużyciu czy czemuś tam? Jaką szerokość felgi proponujesz na oponę 235?

VMR_VB3_1.jpg

Opublikowano
Ja też szukam takiej opcji "beczki" z oponą 235 do B7, wygląda to dużo lepiej. A czy szerszy kapeć spowalnia przyspieszanie to wątpię, chyba na odwrót bo więcej laku zbiera.

Tak, im szerszy kapeć tym lepiej się zbiera, załóż 275 to będziesz miał jak F1 :-)

Opublikowano

Ej a co sądzicie o oponach 215/R18 ale ładnie naciągniętych z ładnie wypełniającym nadkole kołem? Felga od RS4 jaka mi się podoba ma 88" szerokości czyli za mało efekt beczki z oponą 225.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

dobra zakupiłem 225/45/17 Good F1 asymetric 2 wcześniej miałem 235 - (szerszy kapeć = większe opory toczenia) asymetric 1 i różnica jest totalna... autko wydaje się żwawiej startować, hamowanie podobne ale nie prowadza mnie już po tych polskich koleinach, cisnę gaz jedzie prosto i w aucie jest ciszej. Zaraz zdjęcie zapodam jak wygląda... ale efektu beczki nie ma, ale efekt kola od woza tez został usunięty :) min 8.5 cala felga by musiała mieć żeby naciągnąć oponę na felge. Wcześniej jeździłem yarisem 4 lata na na takich beczkach 16" 195/40 pirelli p Zero i jest bajka tylko trzeba BARDZO uważać na dziury i krawężniki, w sumie przez te 4 lata tylko raz uderzyłem tak konkretnie, ale to mi zwrócili 2k pln :) także byłem jeszcze do przodu niemałą wypłatę ;) fotki yarisa

PolskaJazda ť Wszystkie samochody ť Toyota ť Toyota Yaris

---------- Post dopisany at 19:32 ---------- Poprzedni post napisany at 19:24 ----------

2013_04_23_19_22_34_148.jpg

2013_04_23_19_23_13_362.jpg

2013_04_23_19_23_28_151.jpg

Opublikowano

Tak patrzę i patrzę i pomyślałem przez moment, że mi ktoś samochód zapierdzielił z garażu bo identyko, aż musiałem sprawdzić czy mój stoi mimo, że siedziałem w nim godzinę temu:decayed:

Felgi masz 7.5/17/ET43? Jakieś dystanse zakładałeś? Bo u mnie tył nie wystaje tak ładnie na zewnątrz, natomiast przód mam szerzej niż u Ciebie:eusathink: Opony mam 235/45.

Opublikowano

na lato mam 235 na zimę 225 moim skromnym zdaniem, może ciut mniej rzuca na koleinach na 225 ale tak czy siak trzeba walczyć z koleinami :wink:

różnica w spalaniu zero zero nic, przyspieszenie 0,03 sek lepsze :wink: jakbyś się zastanawiał między 235 a 195 to można dywagować a tak po prostu weź która Ci się lepiej podoba :wink:

Opublikowano
  • Autor

Felgi mam 7.5/17/ET43... dokładnie. Na tył dałem dystanse 21mm na stronę :D i jezdzilem 3 tygodnie na 235/45/17 i było ok (w sensie ze nic nie tarło). Teraz jak zmieniałem opony na 225 to przy okazji stoczyłem dystanse na 19mm i tył tak zostawiam, wyrzuciłem oryginalne sprężyny i założyłem eibacha niby -30 ;p :) i w pierwszym dniu (piątek) faktycznie siadło 30 ale dzis widze ze juz jest niżej :D :D :D jutro go pomierzę po raz kolejny ;p siedzi wystarczająco, oby już dalej nie siadał ;p z tym przodem musze tylko cos jeszcze zrobic tak mysle ze chyba zrobie małe dystanse od 5 do 8 mm na strone, wtedy powinno byc ok.

Do tej felgi kapec 235 jest za szeroki, ET jest jakie jest, a z tyłu sporo jednak miejsca od piasty do krawędzi błotnika i dlatego wydaje CI sie ze masz przód szerszy :) ładuj dystanse na tył min 18mm na strone i bedziesz zadowolony

Opublikowano

Dystanse 21mm miałeś przykręcane, czy zwykłe?

Myślę właśnie nad 20mm na stronę na tył przy 235/45 i wydaje mi się, że bezpieczniej byłoby wsadzić przykręcane przy tej grubości. Póki co zawiecha ori 1BA lecz jak ogarnę w lato wjazd do garażu - aktualnie zbyt ostry i dosłownie 10mm brakuje by trzeć zderzakiem:kwasny: - to zakładam springi Eibacha Pro-kit -30mm na seryjnych amorach.

U Ciebie wygląda to całkiem dobrze, jak możesz to wrzuć foty z boku i z tyłu samochodu bo ciekaw jestem jak to siedzi i jak przy tych dystansach wyszedł rozstaw z tyłu.

Opublikowano
  • Autor

Dystanse zakładane na tulejkę przy piaście i same też mają tulejkę, także koło siedzi na tulei i skręciłem to dłuższymi śrubami - tylko muszą być 10,9. Nic się nie stanie. Też na seryjne amorki dałem Pro-kit -30... a siadło... :D - 40 ...jestem zadowolony. Teraz tylko felgi 19" brakuje ;p ;p ;p no ale niestety funusze sie pokończyły ;p na razie musi tak zostać, tylko dystanse na przód jeszcze - widać różnice między przodem a tyłem. I bedzie ok :)

2013_04_24_10_42_35_453.jpg

2013_04_24_10_42_59_93.jpg

2013_04_24_10_43_13_129.jpg

2013_04_24_10_43_23_882.jpg

2013_04_24_10_44_08_108.jpg

2013_04_24_10_44_17_882.jpg

2013_04_24_10_44_44_937.jpg

2013_04_24_11_10_13_735.jpg

2013_04_24_11_11_03_727.jpg

Opublikowano

Wywal jeszcze chlapacze i będzie dużo lepszy efekt.

U siebie już zdecydowałem, że będzie 20mm na stronę na tył, a przód 5mm na stronę i powinno być ok. Tylko mam wrażenie po dzisiejszym mierzeniu, że z przodu lewa strona jakby wystaje trochę bardziej niż prawa i to widać nawet gołym okiem. Samochód stoi na prostym bo w garażu. Coś może być nie halo?

Opublikowano
  • Autor

myślałem nad tymi chlapaczami ale coś mi się wydaje ze jak je zdejmę to lakier pod nimi będzie się różnił od reszty na aucie... jednak powierzchnia przykryta była chroniona i lakier światła dziennego nie łykał (chlapacze zachodzą na bok auta) w deszcz nie chlapie aut jadących za mną i denerwuje się jak jadę za kimś i widzę jak chlapie mnie, kamyki woda leci wszystko, także ma to swoje dobre strony... pomyśle jeszcze nad tymi chlapaczami.

"Tylko mam wrażenie po dzisiejszym mierzeniu, że z przodu lewa strona jakby wystaje trochę bardziej niż prawa" znaczy że większa odległość kola od błotnika w poziomie?? Duża różnica?

Skoro o mm rozmawiamy, to tak wyglądał pomiar mojego, przed obniżeniem i po... ;p mierzyłem przez oś każdego koła w pionie do krawędzi błotnika ;p czarne przed czerwone po ;p ;p ;p

2013_04_25_17_41_15_563.jpg

Opublikowano
"Tylko mam wrażenie po dzisiejszym mierzeniu, że z przodu lewa strona jakby wystaje trochę bardziej niż prawa" znaczy że większa odległość kola od błotnika w poziomie?? Duża różnica?

Skoro o mm rozmawiamy, to tak wyglądał pomiar mojego, przed obniżeniem i po... ;p mierzyłem przez oś każdego koła w pionie do krawędzi błotnika ;p czarne przed czerwone po ;p ;p ;p

http://s12.postimg.org/70s1idkmh/2013_04_25_17_41_15_563.jpg

Dokładnie tak. Koło od strony kierowcy jest prawie na równi z nadkolem patrząc z góry, natomiast koło od pasażera schowane wgłąb jakieś ~10mm. Co innego gdyby były to różnice góra-dół bo wiadomo, zależy od podłoża, ale w tym przypadku nie mam pojęcia skąd te różnice i nie ukrywam, że trochę mnie to martwi:kwasny:

A u Ciebie ładnie siadło wg liczb. Pewnie gum pod sprężynami nie zmieniałeś stąd wynik powyżej oczekiwań:wink: